گوگل آنالیتیکس یک سرویس تجزیه و تحلیل رایگان وب سایت است که توسط Google ارائه شده است. در این آموزش خواهد دید که با کمک این سرویس می توانید بازدید کنندگان خود را با ده ها ابعاد و جوانب فیلتر سازی و مرتب کنید. می توانید محصولات Google مانند Ads account و Search Console را یکپارچه کنید. همچنین می توانید از کدهای ردیابی برای برچسب زدن و ردیابی هرگونه تبلیغات، فعالیت های اجتماعی، تبلیغات PR یا هر نوع کمپین در هر بستری مانند وب سایت استفاده کنید. تمام کاری که شما باید انجام دهید اینست که “کد رهگیری” را در هر صفحه وب سایت خود نصب کنید. هم چنین بهتر است برای آشنایی بیشتر با گوگل آنالیتیکس، مقاله “گوگل آنالیتیکس چیست “را مطالعه کنید.
آموزش بخش Acquisition در گوگل آنالیتیکس
هنگامی که برای اولین بار Acquisition را نگاه می کنید، متوجه خواهید شد که تب Overview، یک دید کلی از acquisition و behavior و conversion داده ها و ترافیک وب سایت از کانال های مختلف (ارجاع، جستجوی مستقیم، جستجوی ارگانیک و شبکه های اجتماعی) را نشان می دهد.
هم چنین می توانید با مراجعه به گزینه referral، کشف کنید که کدام منابع سبب بیشترین ترافیک وب سایت شما هستند. می توانید از این اطلاعات برای تصمیم گیری درباره مکان تبلیغ محتوایی استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر فهمیدید که پینترست تعداد قابل توجهی از افراد را به سمت سایت شما هدایت می کند، روی انتشار مطالب در آنجا کار کنید.

اگر می خواهید فقط ترافیک شبکه های اجتماعی را بررسی کنید، از تب Social استفاده کنید. این تب فقط روی ترافیک رسانه های اجتماعی تمرکز دارد. برای کشف شبکه هایی که افراد با محتوای شما درگیر هستند از این برگه استفاده کنید. همچنین می توانید مشخص کنید که کدام محتوا در شبکه اجتماعی بهترین عملکرد را دارد. به عنوان مثال، ممکن است دریابید که محتوای سرگرمی شما در فیس بوک عملکرد بهتری دارد، در حالی که محتوای مرتبط با تجارت شما در LinkedIn عملکرد خوبی دارد.

نکته جالب این بخش آموزش در مورد گوگل آنالیتیکس و نحوه ادغام آن با ابزارهای دیگر است. بخش Acquisition می تواند با حساب Ads شما ادغام شود، بنابراین می توانید نحوه عملکرد کمپین های خود را از نظر دستیابی به مشتری پیگیری کنید.

می توانید برای اینکه نحوه عملکرد کلمات کلیدی و نمایش جستجوهای محبوب که باعث ترافیک سایت شما می شوند را ببینید، از بخش Ads استفاده کنید. از این اطلاعات برای ایجاد کمپین های هدفمند تر بر اساس موضوعاتی که افراد در جستجوی آنها هستند استفاده کنید.

در آخر، شما می توانید از گزینه Campaign برای ردیابی بازدیدکنندگانی که از کمپین هایی که با استفاده از پارامترهای UTM خودتان تنظیم کرده اید استفاده کنید. به یاد داشته باشید، این نتایج مربوط به کمپین هایی است که شما با استفاده از کدهای UTM ساختید نه کمپین های تبلیغاتی که به طور خودکار همگام سازی می شوند.
آموزش بخش Behavior در گوگل آنالیتیکس
هنگامی که برای اولین بار به برگه Behavior رفتید، دوباره گزینه Overview را مشاهده می کنید. این گزارش نمای گرافیکی میزان ترافیکی وب سایت شما در مدت زمانی که مشخص می کنید را نشان می دهد.

بعد از برگه Overview، نمای Behaviour Flow را پیدا خواهید کرد. این نما، مسیری را نشان می دهد که بازدیدکنندگان هنگام مراجعه به سایت شما، از ورود تا خروج ، از سایت بازدید می کنند. از این گزینه استفاده کنید تا ببینید که در کدام صفحه سایت افراد تمایل به ورود و خروج دارند.

درک محتوای سایت
در قسمت بعدی بخش Site Content قرار دارد که در مورد نحوه تعامل بازدید کنندگان با صفحات مختلف (یا قطعات محتوا) در سایت شما گزارش می دهد. این آموزش گوگل آنالیتیکس، این مورد را به چند گزارش مختلف تقسیم می کند: کلیه صفحات (All Pages)، محتوا (Content Drilldown)، صفحات فرود (Landing Pages) و صفحات خروج (Exit Pages).
گزارش All Pages، صفحات برتر سایت شما را فقط بر اساس میزان ترافیک نشان می دهد. از این گزینه استفاده کنید تا ببینید کدام محتوا در سایت شما بهترین عملکرد را دارد.

گزارش محتوا Drilldown برای آن قسمت از سایت شما با پوشه هایی از قبیل “وبلاگ” و “اخبار” قابل استفاده است. این گزارش پوشه های برتر محتوا را در سایت شما به همراه قسمت های برتر در این پوشه ها را نشان می دهد. این گزینه دیدگاه جامع تری به نحوه عملکرد بخش های مختلف محتوای در سایت شما می دهد.

گزارش Landing Pages به شما امکان می دهد صفحه های فرود را ببینید، یعنی صفحه ای که بازدید کنندگان شما وارد سایت شما می شوند. این گزارش تبدیل های مبتنی بر اهداف شما را نشان می دهد و این امکان را برای شما فراهم می کند که ببینید کدام صفحات به احتمال زیاد منجر به هدایت بازدیدکنندگان می شوند. از این اطلاعات برای بهینه سازی کمپین های خود برای هدایت ترافیک بیشتر به صفحات با نرخ تبدیل بالاتر استفاده کنید.

Exit Pages، صفحاتی است که افراد از سایت شما خارج می شوند. به این صفحات نگاه کنید و ببینید که آیا فرصتی برای هدایت کاربران به صفحه دیگر در سایت خود دارید یا خیر.

درک سرعت سایت
بخش بعدی Behavior به سرعت سایت می پردازد که مستقیماً مربوط به زمان بارگذاری سایت است. این بخش برای تعیین صفحاتی از سایت است که به دلیل سرعت بارگذاری کُند ممکن است نیاز به بهینه سازی داشته باشد.
در تب Overview، می توانید تصویری از میانگین زمان بارگذاری کلیه صفحات وب سایت پیدا کنید. در این بخش از آموزش گوگل آنالیتیکس ، چند تعریفی که باید بدانید آورده شده است (توجه داشته باشید که همه زمان ها به ثانیه است):
- Average page load time: میانگین مدت زمان بارگیری صفحات
- Average redirection time: میانگین مدت زمان صرف شده در تغییر مسیرها قبل از واگذاری صفحه است.
- Average domain lookup time: میانگین مدت زمان صرف شده برای جستجوی DNS برای یک صفحه
- Average server connection time: میانگین زمان صرف شده برای ایجاد اتصال TCP برای یک صفحه است.
- Average server response time: میانگین مدت زمانی که سرور برای پاسخ به درخواست کاربر صرف می کند.
- Average page download time: میانگین مدت زمان لازم برای دانلود صفحه
گزارش صفحه Timings در گوگل آنالیتیکس به شما نشان می دهد که بارگیری صفحات با بیشترین بازدید در مقایسه با زمان بارگذاری کلی سایت شما چقدر طول می کشد. از این گزینه استفاده کنید تا تعیین کنید که صفحات با سرعت بارگیری آهسته را بهینه سازی کنید. برای بهینه سازی صفحات کندتر، مقاله آموزش بهبود و بهینه سازی وب سایت را بررسی کنید.
در مرحله بعد گزارش Page Timings را مشاهده خواهید کرد که به شما توصیه می کند از Google برای آموزش چگونگی بهینه سازی صفحات خاص در سایت خود استفاده کنید. همچنین برای هر صفحه اطلاعات مفصلی به شما می دهد.

از صفحاتی که بالاترین میزان ترافیک را دارند شروع کنید. به عبارت دیگر صفحاتی که واقعاً مهم هستند را اول بهینه کنید. آخرین گزینه User Timings است. این ویژگی به کد ویژه ای در وب سایت شما نیاز دارد (علاوه بر کد رهگیری گوگل آنالیتیکس). اگر تصمیم دارید که از این ویژگی استفاده کنید، می توانید ببینید که چگونه سرعت بارگذاری صفحه افزایش می یابد و باعث بهبود تجربه کاربری می شود.
درک جستجو در سایت
یکی دیگر از ویژگی های گزارش های Behavior، جستجوی سایت است که نحوه استفاده افراد از عملکرد جستجوی سایت شما را نشان می دهد. در تب Overview، معیارهای کلی برای بازدیدکنندگانی که از کادر جستجو در وب سایت شما استفاده می کنند را مشاهده می کنید. همچنین می توانید اصطلاحات جستجوی مورد استفاده آن ها را مشاهده کنید. از این اطلاعات برای یافتن کلمات کلیدی استفاده شده در Google Ads استفاده کنید.
این گزارش تعداد بازدیدهای صفحه که از جستجو در سایت به دست آمده و بازدید هایی که غیر از استفاده از جستجو در سایت بوده است را مقایسه می کند. این گزارش به شما کمک می کند که آیا جستجوی سایت معیارهایی مانند میزان بانس ریت bounce rate و conversions را بهبود می بخشد یا خیر.
تب Search Terms در مورد اصطلاحات جستجوی بازدیدکنندگان سایت شما اطلاعاتی عمیق ارائه می دهد، از جمله اینکه چند بار از این اصطلاح استفاده شده است، تعداد صفحاتی که در نتیجه نشان داده شده اند و درصد خروج. می توانید از این داده ها استفاده کنید تا اطلاعاتی که افراد در جستجوی آن هستند را به دست آورید. سپس می توانید تبلیغاتی ایجاد کنید که کاربران را مستقیم به آنجا هدایت کند.
در آخر، گزارش صفحات وجود دارد که گزارش اصطلاحات جستجو است. اما به جای تمرکز بر این اصطلاح، روی صفحه هایی که جستجوها از آنجا شروع شده اند تمرکز می کنند.
درک وقایع
رویدادها برای ردیابی تعاملات خاص در وب سایت شما، مانند کلیک بر روی لینک های خارجی، پخش ویدیو، بارگیری منابع و غیره است. برای کار در این بخش به یک کد رهگیری ویژه نیاز دارید. اگر از افزونه وردپرس مانند MonsterInsights استفاده می کنید، به صورت خودکار این کار را خواهد کرد.
گزارش Overview خلاصه ای از تعاملات را نشان می دهد. این گزارش براساس کد رهگیری رویدادی که تنظیم کرده اید، ردیابی می شوند. بنابراین، اگر شما ثبت نام های خبرنامه و نمایش های ویدیویی را ردیابی می کنید، این اطلاعات در اینجا نشان داده می شود.

گزارش Top Events همه چیز را درباره وقایع با بیشترین تعامل را نشان می دهد. بنابراین از این بخش استفاده کنید تا ببینید کدام فیلم بیشتر بارگیری می شود. این گزارش می تواند به شما بگوید مخاطبان شما به چه چیزی بیشتر علاقه دارند، پس می توانید بیشتر از این نوع محتوا ایجاد کنید.

Pages report در این بخش، صفحات برتری را نشان می دهد که بازدید کنندگان با رویدادهای شما در تعامل هستند. بنابراین، اگر چندین صفحه را مورد بررسی قرار دهید، نه تنها می بینید که کدام رویدادها بهترین عملکرد را دارند، بلکه کدام صفحات بیشترین کشش رویداد را کسب می کنند. این گزارش می تواند به شما در بهینه سازی صفحات و تمرکز بیشتر بر رویدادها در صفحاتی که عملکرد خوبی دارند کمک کند.

در مرحله بعد، گزارش Events Flow را مشاهده خواهید کرد. این گزارش مسیری که بازدید کنندگان هنگام تعامل با رویداد شما انجام می دهند را نشان می دهد. شما قادر خواهید بود ببینید که بازدیدکنندگان توسط این رویداد به کدام صفحه می روند و از کدام صفحه خارج می شوند.
آخرین گزینه Experiments است. Google به شما امکان می دهد آزمایش هایی مانند آزمایش های A/B را انجام دهید تا ببینید کدام صفحه فرود برای اهداف خاص شما بهترین عملکرد را دارد. اگر می خواهید این اهداف را بهینه کنید، باید از Experiments استفاده کنید تا ببینید کدام صفحات بهترین عملکرد را دارند و کدام صفحات باید بهینه شوند.

آموزش بخش Conversions در گوگل آنالیتیکس
گزارش های تبدیل به چهار بخش تقسیم می شوند: اهداف (goals)، تجارت الکترونیک (eCommerce)، قیف چند کانال (multi-channel funnel) و انتساب (attribution). بیایید نگاهی به این موارد بیندازیم.
درک اهداف (goals)
بخش اهداف مانند بقیه بخش ها با یک برگه Overview شروع می شود. درOverview، خلاصه سریعی از تعداد اهداف انجام شده در وب سایت خود مشاهده خواهید کرد، یعنی تعداد کل تبدیل ها.

توجه به این نکته مهم است که برای موفقیت، می خواهید اهداف خوبی را تعیین کنید. به عنوان مثال، اگر مشاغل تجارت الکترونیکی را اداره می کنید، ترجیح می دهید خرید های بیشتری از طریق سبد خرید داشته باشید، درست است؟ با ایجاد اهداف خاص (و دقیق) مطمئن شوید که خود را برای پیروزی آماده کرده اید.
در مرحله بعد، گزارش URL های هدف را پیدا خواهید کرد. این مرحله URL هایی را که افراد کلیک می کنند نشان می دهد. primary view فقط صفحه تکمیل هدف است (یعنی صفحه تشکر از شما پس از ثبت نام).
گزارش Reverse Goal Path کاری مشابه با گزارش URL اهداف است، اما سه مرحله قبلی برای تکمیل هدف را به شما نشان می دهد. گزینه URL هایی که افراد کلیک می کنند را نشان می دهد و همچنین مسیرهای بازدیدکنندگان تا مرحله کلیک را نیز نشان می دهد.

نگاهی به تصویر سازی قیف (Funnel Visualizations) بیندازید. این گزینه تنها در صورتی کار می کند که هدف مقصد را برای ردیابی چندین مرحله در فرآیند کلیک تنظیم کنید. در اصل، آنچه شما خواهید دید، مسیر معمولی کلیک است، همچنین صفحه هایی که بازدیدکنندگان از این روند خارج می شوند را نشان می دهد. این گزارش می تواند به شما کمک کند تا موانع کلیک را پیدا کنید، مانند یک فرآیند پرداخت پیچیده یا صفحه سبد خرید خراب شده و…

همچنین می توانید از گزارش تصویری Goal Flow Visualization به همین روش استفاده کنید.
درک بخش تجارت الکترونیک (eCommerce)
بخش بعدی تجارت الکترونیک است. این بخش مخصوص تجارت هایی است که محصولات خود را در سایت خود می فروشند. در گزارش Overview، نرخ تبدیل تجارت الکترونیکی خود، ارزش متوسط سفارش، خریدهای منحصر به فرد و حتی مقدار محصولات فروخته شده را مشاهده خواهید کرد. در این مرحله چند گزارش مفصل نیز وجود دارد. گزارش عملکرد محصول، نحوه عملکرد محصولات شما را نشان می دهد. از این گزارش استفاده کنید تا ببینید کدام محصولات دارای عملکرد عالی هستند و کدام نیستند. به دنبال روندهای فصلی و قیمت باشید.
همچنین می توانید با استفاده از گزارش عملکرد فروش، کل درآمد خود را بدست آورید. این عملکرد روزانه فروش شما را تجزیه می کند. در مرحله بعد، گزارش معاملات را مشاهده می کنید، که درآمد، مالیات، حمل و نقل و مقدار کالای خریداری شده را برای هر معامله انجام شده در مدت زمانی که اندازه گیری می کنید، تجزیه می کند.
و در آخر اینکه، شما زمان خرید دارید، که مدت زمان لازم برای بازدید کننده را برای خرید یک محصول پس از ورود به سایت، نشان می دهد. از این داده ها استفاده کنید تا متوجه شوید آیا موانعی در روند خرید وجود دارد یا خیر. بخش ecommerce بسیار مرتبط با آموزش های بازاریابی می باشد و گوگل آنالیتیکس این بخش را نیز پوشش داده است.
درک بخش قیف های چند کانال (Multi Channel Funnels)
گزارش Overview خلاصه ای از هر کانال بازاریابی را نشان می دهد که به هدایت ترافیک به سایت شما کمک می کند. از این گزارش استفاده کنید تا ببینید کدام کانال بیشتر در تبدیل ترافیک کمک می کند. اگر شبکه های اجتماعی باشد، شاید بخواهید بیشتر تلاش های خود را در آنجا متمرکز کنید.

بخش بعدی Assisted Conversions است. این گزارش تعداد تبدیل هایی را که یک کانال به طور غیر مستقیم ایجاد می کند را نشان می دهد. به عنوان مثال، وبلاگ شما ممکن است 50 تبدیل Assisted داشته باشد.

اگر می خواهید مسیرهای تبدیل را ببینید، از گزارش Top Conversion Paths استفاده کنید. این گزارش نشان می دهد که معمولی ترین مسیری منجر به کلیک کاربران می شود چیست. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که بیشتر کاربران شما توسط جستجوی ارگانیک شما را پیدا می کنند، سپس مستقیماً به سایت شما مراجعه کنید تا محصولی از شما خریداری کنید.

اگر می خواهید ببینید برای کلیک هر شخص چه مدت زمان لازم است، گزارش Time Lag را بررسی کنید. این گزارش به شما نشان می دهد که بازدید کنندگان پس از اولین بازدیدشان به سایت شما چه مدت (طی روزها) نیاز دارند. برای بهینه سازی روند تبدیل خود از این داده ها استفاده کنید.

به طور مشابه با time lag، گزارش Page Length تعداد تعاملاتی را که بازدید کننده با سایت شما انجام می دهد قبل از تبدیل شدن نشان می دهد.
درک بخش Attribution
بخش Attribution گوگل آنالیتیکس فقط یک ابزار برای آموزش دارد: ابزار مدل مقایسه. شما می توانید از این ابزار برای درک تفاوت در نرخ تبدیل هنگام تغییر Attribution استفاده کنید.
Audience
بخش مخاطبان گوگل آنالیتیکس به شما امکان می دهد اطلاعات بیشتری درباره افرادی که ترافیک وب سایت شما را ایجاد می کنند، بیاموزید. در این بخش، بر ویژگی های مرتبط با ترافیک شما تأکید شده است. بیشتر گزارش ها توضیحی و برای آموزش است، اما گزارش های موبایل و جغرافیایی بسیار مفید هستند.

Real-Time
این گزارش به شما امکان می دهد ببینید که چه کسی در سایت شما قرار دارد و چه کارهایی را در زمان حال انجام می دهند. اگر می خواهید عملکرد سایت را در زمان واقعی مشاهده کنید، این گزارش می تواند مفید باشد.

اکنون که می دانید آموزش گوگل آنالیتیکس را فرا گرفته اید و می دانید چگونه کار می کند، وقت آن است که از آن استفاده کنید. قبل از شروع کار بد نیست موارد زیر را در نظر بگیرید:
- اطمینان حاصل کنید که گوگل آنالیتیکس به درستی اجرا شده است.
- می توانید از دستیار Google Tag برای تأیید صحت این امر استفاده کنید.
- اگر از WordPress استفاده می کنید، از یک افزونه Analytics برای اجرای صحیح آن استفاده کنید.
هنگامی که با وب سایت خود سؤال یا مشکلی دارید، ابعاد و متریکی را بیان کنید که این مشکل را نشان می دهد یا به سوال پاسخ می دهد. به عنوان مثال، اگر نمی دانید افراد از طریق جستجوی ارگانیک صفحه خاصی را پیدا می کنند، می خواهید به ترافیک ارگانیک به آن صفحه (بنابراین کانالها و صفحات نمایش) مراجعه کنید. پس از پیدا کردن سؤال/مشکل، برای یافتن ریشه آن، به آنالیز روی بیاورید.
دیدگاهی بنویسید