در این مقاله قصد آموزش گوگل سرچ کنسول را داریم.
اگر قصد دارید وب سایت شخصی یا وب سایت شرکت خود را به دقت بررسی کنید و نکات ریز ودرشت آن را بدانید، باید از ابزارهای مختلفی که گوگل برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های وب سایت شما ارائه می دهد، استفاده کنید. احتمالاً تا کنون نام گوگل آنالیتیکس و گوگل سرچ کنسول را شنیده اید. این ابزارها برای استفاده در وب سایت رایگان است و می توانند اطلاعات ارزشمندی از وب سایت شما را ارائه دهند.
چرا همه افراد دارای وب سایت باید از گوگل سرچ کنسول استفاده کنند؟
گوگل سرچ کنسول ایجاد شده است تا به راحتی عملکرد وب سایت شما را بررسی کند. می توانید از حساب گوگل سرچ کنسول خود اطلاعات ارزشمندی بدست آورید، بدین معنی که می توانید ببینید بخشی از وب سایت شما به کار بیشتری نیاز دارد. این ابزار می تواند یک بخش فنی برای وب سایت شما محسوب شود.
در اولین مرحله برای آموزش گوگل سرچ کنسول بهتر است یک حساب کاربری ایجاد کنید.
تنظیم یک حساب کاربری
برای شروع استفاده از گوگل سرچ کنسول، داشتن حساب کاربری لازم است. در گوگل سرچ کنسول، می توانید روی “افزودن یک ویژگی جدید” در نوار بالا کلیک کنید:
با کلیک بر روی دکمه “افزودن یک ویژگی” می توانید وب سایت مورد نظر خود را اضافه کنید. اطمینان حاصل کنید که وب سایت دارای آدرس اینترنتی صحیح است. وقتی وب سایت اضافه کردید، باید تأیید کنید که مالک آن هستید. گزینه های مختلفی برای تأیید مالکیت شما وجود دارد.
برای کاربرانی که از Yoast SEO وردپرس استفاده می کنند پیشنهاد می کنیم، از روش “برچسب “HTML استفاده کنند:
به راحتی می توانید این کد را کپی کرده و آن را در برگه “Tools Webmaster” در افزونه Yoast SEO قرار دهید:
پس از ذخیره کردن این حالت، می توانید به گوگل سرچ کنسول برگردید و بر روی دکمه “تأیید” کلیک کنید تا تأیید شود. اگر همه چیز خوب پیش برود، یک پیام موفقیت آمیز خواهید داشت و GSC شروع به جمع آوری داده ها برای وب سایت شما می کند.
ویژگی های موجود در گوگل سرچ کنسول
در این مرحله از آموزش گوگل سرچ کنسول که حساب خود را تنظیم کرده اید، قدم بعدی چیست؟ خوب، وقت آن رسیده که برخی از داده های خود را بررسی کنیم!
کارایی (Performance)
در برگه عملکرد، می توانید ببینید که وب سایت شما در چه صفحات و چه کلمات کلیدی قرار دارد. در نسخه قدیمی GSC می توانید داده های حداکثر 90 روز گذشته را مشاهده کنید، اما در نسخه جدید، مشاهده داده ها تا 16 ماه امکان پذیر است. به خاطر داشته باشید که داده ها از لحظه تنظیم حساب خود در دسترس هستند.
اگر زبانه عملکرد را مرتباً چک کنید، می توانید به سرعت مشاهده کنید که چه کلمات کلیدی یا چه صفحاتی نیاز به توجه و بهینه سازی بیشتری دارند. پس از کجا شروع کنیم؟ در برگه عملکرد، لیستی از “پرس و جو”، “صفحه”، “کشور” یا “دستگاه” مشاهده می کنید. هر یک از این بخش ها را می توان با تعداد “کلیک”، “دیده شدن (impressions)”، “میانگین CTR” یا “موقعیت متوسط” طبقه بندی کرد. ما هریک از آنها را در زیر توضیح خواهیم داد:
کلیک (click)
میزان کلیک به شما می گوید که چند مرتبه افراد روی نتایج جستجوی گوگل روی وب سایت شما کلیک می کنند. این شماره می تواند چیزی درباره عملکرد عناوین صفحه شما و توضیحات متا بگوید: اگر فقط چند نفر روی نتیجه شما کلیک کنند، ممکن است نتیجه شما در نتایج جستجو مشخص نباشد. بررسی این مورد می تواند مفید باشد که بررسی کنید کدام نتایج شما نمایش داده می شود و از آن برای بهتر دیده شدن سایت استفاده کنید.
موقعیت وب سایت شما در گوگل نیز بر تعداد کلیک های البته تأثیر دارد. اگر صفحه شما جزوه 5 نتیجه صفحه اول نتایج گوگل قرار دارد، به طور خودکار تعداد بیشتری کلیک نسبت به صفحه ای که در صفحه دوم نتایج جستجو قرار دارد، دریافت می کند.
دیده شدن (impressions)
این مورد به شما می گوید که چند بار وب سایت شما به طور کلی یا چند صفحه خاص وب سایت در نتایج جستجو نشان داده می شود. تعداد دیده شدن، نشان می دهد که صفحات با این کلمه کلیدی چند بار در نتایج جستجوی گوگل نشان داده می شود. این عدد فقط تعداد دیده شدن را مشخص می کند و ممکن سات کاربران بر روی آن کلیک کرده باشند یا کلیک نکرده باشند.
برای دیدن اینکه کدام صفحات ممکن است برای کلید واژه خاص رتبه بندی شده است، می توانید بر روی خط کلمه کلیدی کلیک کنید. با انجام این کار برای کلید واژه [Yoast SEO] ، کلمه کلیدی به عنوان فیلتر اضافه می شود:
پس از آن ، می توانید به برگه “صفحات” بروید تا ببینید که دقیقاً کدام صفحات برای این کلمه کلیدی رتبه بندی می شوند. آیا آن صفحات، صفحات مورد نظر شما است که می خواهید با آن کلمه کلیدی رتبه بندی شود؟ اگر اینگونه است، ممکن است لازم باشد صفحه مورد نظر برای رتبه بندی را بهینه کنید. به نوشتن مطالب بهتری که حاوی کلمه کلیدی در آن صفحه است، اضافه کردن پیوندهای داخلی از صفحات یا پست های مربوط به صفحه، روش های بهبود سرعت صفحات فکر کنید.
CTR متوسط
CTR (نرخ کلیک)، به شما می گوید چه درصد از افرادی که وب سایت شما را در نتایج جستجو مشاهده کرده اند و روی وب سایت شما نیز کلیک کرده اند. احتمالاً می دانید که رتبه های بالاتر در نتایج گوگل، منجر به افزایش نرخ کلیک بیشتر می شوند. CTR یکی از موارد پر کاربرد و مهم در بحث آموزش گوگل سرچ کنسول است.
با این حال ، موارد دیگری نیز وجود دارد که می توانید خود تان برای افزایش CTR انجام دهید. به عنوان مثال، می توانید توضیحات متا را بازنویسی کنید و آن را جذاب تر کنید. هنگامی که توضیحات سایت شما از نتایج دیگر متمایز باشد، احتمالاً تعداد بیشتری از افراد روی نتیجه شما کلیک می کنند و CTR شما افزایش می یابد. به خاطر داشته باشید که اگر هنوز در صفحه اول قرار نگرفته اید، این کار تأثیر زیادی نخواهد داشت. شاید بهتر باشد برای بهبود رتبه خود موارد دیگر را امتحان کنید.
موقعیت متوسط (Average position)
آخرین مورد در این لیست “موقعیت متوسط” است. این مورد به شما می گوید میانگین رتبه بندی یک کلمه کلیدی یا صفحه خاص در مدت زمانی که انتخاب کرده اید چیست. البته، این موقعیت همیشه قابل اعتماد نیست زیرا به نظر می رسد بیشتر مردم نتایج جستجوی متفاوتی را کسب می کنند. به نظر می رسد گوگل بهتر می داند که کدام نتیجه برای کدام بازدید کننده مناسب است.
Index coverage
یک برگه فنی و بسیار با ارزش در گوگل سرچ کنسول، ” Index coverage” است. این بخش نشان می دهد که از آخرین به روزرسانی چند صفحه از وب سایت در فهرست گوگل قرار دارد، چند صفحه وجود ندارد و چه خطاها و هشدارهایی باعث ایجاد مشکل در نمایه سازی (indexing) صحیح گوگل از صفحات شما شده است.
توصیه می کنیم این برگه را مرتباً بررسی کنید تا ببینید چه خطاها و هشدارهایی در وب سایت شما ظاهر می شود. با این حال، وقتی گوگل خطاهای جدیدی پیدا کند، اعلان هایی را دریافت می کنید. وقتی چنین اعلانی دریافت می کنید، می توانید خطا را با جزئیات بیشتری بررسی کنید.
URL Inspection
در این قسمت از آموزش گوگل سرچ کنسول می خواهیم درباره URL Inspection صحبت کنیم. ابزار بازرسی لینک به شما کمک می کند، URL های خاصی را تجزیه و تحلیل کنید. شما باید صفحه را از فهرست گوگل بازیابی کرده و آن را با صفحه ای که اکنون در سایت شما وجود دارد، مقایسه کنید تا ببینید آیا تفاوت هایی وجود دارد یا خیر.
Enhancement tabs
در زیر “Index coverage”، می توانید تب Enhancement را پیدا کنید. در اینجا، همه موارد مورد نیاز برای بهبود عملکرد سایت خود را خواهید یافت. این بخش دارای اطلاعاتی در مورد سرعت سایت، قابلیت استفاده از تلفن همراه، استفاده از AMP و بهبود داده های ساختار یافته است که ممکن است باعث نتایج مثبت در SERP ها شود.
Speed (سرعت)
این قسمت در مراحل آزمایشی است. اما در حال حاضر یک افزودنی ارزشمند است. این بخش اطلاعات سرعت بارگذاری سایت شما در تلفن همراه و دسکتاپ را ارائه می دهد. به علاوه مشکلاتی که باعث کُند شدن برخی از صفحات می شود را نشان می دهد.
سرعت سایت یک موضوع پیچیده است که عوامل زیادی در آن دخیل هستند. بنابراین باید به خوبی در مورد افزایش سرعت سایت تصمیم گیری کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله تکنیک های افزایش سرعت سایت را مطالعه نمایید.
AMP
در Index coverag، می توانید برگه “AMP” را پیدا کنید. AMP مخفف سرعت صفحات موبایل (Accelerated Mobile Pages) است. اگر AMP را برای وب سایت خود تنظیم کرده اید، می توانید خطاها را در گوگل سرچ کنسول بررسی کنید. در این بخش می توانید صفحات معتبر AMP، هشدارها و خطاها را مشاهده کنید:
در زیر نمودار موارد ذکر شده است. اگر روی یکی از مشکلات کلیک کنید، می توانید URL های آسیب دیده را مشاهده کنید. دقیقاً مانند بخش فهرست GSC اگر مشکل را برطرف کردید می توانید تصحیح کنید.
Rich results enhancement tab
اگر داده های ساختار یافته ای در سایت خود دارید، ایده خوبی است که گزارشات پیشرفت ها را در Search Console بررسی کنید. برگه پیشرفت ها مکانی است که همه بینش ها و پیشرفت هایی که می تواند منجر به نتایج مثبت شود جمع آوری می شود.
فهرستی از نتایج غنی از پشتیبانی در حال گسترش است. در هنگام نوشتن، این لیست شامل موارد زیر است:
- breadcrumbs
- events (مناسبت ها)
- faqs (سوالات متداول)
- how-tos
- jobs (شغل ها)
- logos
- products (محصولات)
- reviews (بررسی ها)
- videos (فیلم ها)
همه این برگه ها نشان می دهد که چقدر پیشرفت های معتبر دارید یا چند مورد دارای خطا یا هشدار هستند. اطلاعاتی در مورد نوع خطاها و هشدارها و آدرس های اینترنتی موجود در آنها دریافت می کنید.
همچنین یک خط فرایند وجود دارد که نشان می دهد تعداد مسائل در حال افزایش یا کاهش است و این تازه شروع آن است.
Job Postings
در این برگه، شما می توانید Job Postings خود را لیست کرده و عملکرد آنها را پیگیری کنید. اگر خطایی رخ داده است، آنها را در اینجا مشاهده خواهید کرد. این مهمترین ویژگی GSC نیست، اما می تواند برای شرکت ها یا وب سایت های خاص ارزشمند باشد.
Events
در این بخش بازخورد مفیدی در مورد نشانه گذاری ساختار یافته شما برای وقایع ارائه می شود. رویدادها می توانند پیچیده باشند تا به صورت صحیح برچسب گذاری شوند، بنابراین این مورد می تواند یک گزارش بسیار مفید برای پیدا کردن مکان هایی باشد که می خواهید جزئیاتی مانند تاریخ و مکان را بررسی کنید.
نقشه سایت (Sitemaps)
نقشه سایت XML مانند نقشه راه به تمام صفحات و پست های مهم وب سایت شما است. هر وب سایت از داشتن یک سایت سود می برد. اگر نقشه سایت ندارید، توصیه می کنیم یک مورد ایجاد کنید تا مطمئن شوید گوگل می تواند مهمترین صفحات و پست های شما را به راحتی پیدا کند.
در برگه نقشه سایت XML گوگل سرچ کنسول می توانید به گوگل بگویید که نقشه سایت XML در سایت شما قرار دارد:
ما توصیه می کنیم که URL نقشه سایت XML خود را در GSC وارد کنید تا گوگل به راحتی آن را پیدا کند. علاوه بر آن، می توانید به سرعت مشاهده کنید که نقشه سایت به شما خطا می دهد یا مثلاً برخی از صفحات ایندکس نشده اند. با بررسی منظم نقشه سایت، مطمئن باشید گوگل می تواند نقشه سایت XML شما را به درستی پیدا کند و بخواند.
پیوندها (Links)
یکی از موارد مهم در آموزش سرچ کنسول، لینک ها هستند. در لینک های مربوط به بخش سایت خود، تعداد پیوند از سایت های دیگر به وب سایت شما نشان می دهد. علاوه بر این، شما می توانید ببینید که چه وب سایت هایی چه پیوندهایی به سایت شما دارند. و در آخر اینکه از چه انکر تکست هایی برای لینک به وب سایت شما استفاده می کنند. این ها می تواند اطلاعات ارزشمندی باشد زیرا پیوندها برای سئو بسیار مهم هستند.
در بخش پیوندهای داخلی، می توانید بررسی کنید که چه صفحاتی وب سایت شما بیشتر از کدام صفحات لینک دهی و تقویت شده اند. این لیست برای تجزیه و تحلیل منظم می تواند ارزشمند باشد زیرا می خواهید مهمترین صفحات و ارسال بیشترین لینک های داخلی را بدست آورند. با انجام این کار، اطمینان حاصل می کنید که گوگل همچنین متوجه این می شود که شما قصد دارید کدام صفحات بهترین وبالاترین رتبه را در نتایج داشته باشند.
قابلیت استفاده در موبایل (Mobile usability)
برگه قابلیت استفاده در تلفن همراه در این بخش مشکلات مربوط به قابلیت استفاده وب سایت در تلفن همراه یا صفحات خاص تلفن همراه را به شما نشان می دهد. از آنجا که استفاده از تلفن همراه در سراسر جهان رو به افزایش است، توصیه می کنیم این کار را به طور مرتب بررسی کنید. اگر سایت شما برای تلفن همراه کاربر پسند نباشد، تعداد زیادی بازدید کنندگان سایت، سریع آن را ترک می کنند.
Manual Actions
اگر سایت شما توسط گوگل مجازات شده است یا هک شده باشد، می توانید اطلاعات بیشتری در اینجا کسب کنید. اگر سایت شما تحت تأثیر یک اقدام دستی قرار دارد، از طریق ایمیل نیز پیام دریافت خواهید کرد.
در مقاله های بعدی به تفصیل در مورد ابزارهای سرچ کنسول جهت تکمیل مقاله آموزش گوگل سرچ کنسول می پردازیم.
دیدگاهی بنویسید