بازاریابی شبکه های اجتماعی یا سوشال مارکتینگ، اگرچه در این زمان عنوانی جدید است اما روح آن ریشه هزار ساله در تاریخ دارد. بازاریابی در طول تاریخ همیشه مفهومی اجتماعی بوده چرا که انسان موجودی اجتماعی بوده و هست.
دلایل اهمیت بازاریابی شبکه های اجتماعی
با استفاده از بازاریابی شبکه های اجتماعی می توانید با هر پست وبلاگ، عکس، ویدئو، توییت یا استاتوس فیس بوکی که آگاهانه منتشر شده باشد، به مخاطبین و مشتریان بیشتری دست پیدا کنید و مشتریان تازه ای نیز پیدا کنید. فرصت ارتباط با مشتریان خود را افزایش دهید و اجازه دهید کسب و کارتان یک کسب و کار ماندگار تر نسبت به تبلیغات زود گذر انجام دهید.
سوشال مارکتینگ بازدیدکنندگان سایت شما را با کمترین هزینه افزایش می دهد. همین کافی است که انواع تبلیغات رایگان در شبکه های اجتماعی را با تبلیغات در تلویزیون با هزینه های سرسام آورش مقایسه کنید، آنگاه به اهمیت بازاریابی شبکه های اجتماعی پی خواهید برد.
نقطه شروع سوشیال مارکتینگ
طراحی سایت اولین قدم برای تبلیغ در شبکه های اجتماعی است. هدف از ورود به شبکه های اجتماعی اطلاع رسانی، توجیه مشتری و برند سازی است نه تبلیغات و فروش مستقیم، آن ها برای خرید حتما باید به جایی سر بزنند که آن جا قطعا سایت شما می باشد، پس سعی کنید سایتی پویا با رعایت فاکتور های سئو داشته باشید.
بعد از آن که سایتتان آماده خدمت رسانی شد باید در فضای مجازی صفحات رسمی برای شرکتتان ایجاد کنید تحقیق کنید و ببینید داشتن صفحه در کدام یک از اپلیکیشن های فضای مجازی بازخورد بیشتری دارد در همان صفحه مانور بیشتری بدهید و مرتبا اطلاعاتتان را به روز رسانی کنید تا رنک سایتتان بالا برود و در صفحه نتایج موتور جست وجوی گوگل بازدید کنندگان سایت و صفحه تان افزایش یابد، سعی کنید از عکس های جذاب و زیبا در صفحه تان استفاده کنید تا باعث جذب مشتریان بیشتری شود.
استراتژی های بازاریابی شبکه های اجتماعی
استراتژی بازاریابی رسانه های اجتماعی دیگر یک گزینه ی انتخابی نیست بلکه برای موفقیت رسانه های اجتماعی ضروری است. برای حداکثر قرار گرفتن در معرض رسانه های اجتماعی، هرگونه فعالیت رسانه ای اجتماعی که انجام می دهید باید بخشی از استراتژی کلی رسانه های اجتماعی شما باشد.
کلمه “استراتژی” ممکن است کمی پیچیده به نظر برسد اما در واقعیت نوعی استراتژی وجود دارد که در همه فعالیت های آنلاین ما دخیل است، حتی اگر آن را متوجه نشویم. کاری که یک استراتژی رسمی بازاریابی شبکه های اجتماعی انجام خواهد داد این است که همه چیز را به درستی و با هدف نهایی برای دستیابی به نتایج بهتر قرار دهید.
این رویکرد استراتژیک برای بازاریابی دیجیتال غیر معمول نیست، در واقع یک عمل خوب برای داشتن یک استراتژی کلی بازاریابی دیجیتال است که فراتر از رسانه های اجتماعی است.
استراتژی سوشال مارکتینگ چیست؟

این استراتژی چیزی نیست جز یک برنامه واضح و مشخص با نقاط عطف و اهداف نحوه استفاده از شبکه های اجتماعی برای منافع شما، خواه این تبلیغ برند شخصی یا تجاری شما باشد.
استراتژی به شما نحوه استفاده از آن ها، انتظار بازگشت از هر شبکه و نحوه اندازه گیری پیشرفت را خواهد گفت.
چرا به استراتژی رسانه های اجتماعی احتیاج دارید؟
تنها کاری که باید انجام دهید ساخت اکانت فیس بوک و یک حساب توییتر و دنبال کردن افرادی است که می توانید پست های شخصی یا کاری خود را با آن ها به اشتراک بگذارید. هرچه تعداد افراد بیشتری را دنبال کنید، دنبال کننده بیشتری خواهید داشت و میزان بروزرسانی های شما بیشتر خواهد شد.
امروزه همه چیز متفاوت است، نه تنها به این دلیل که شبکه های اجتماعی بیشتری وجود دارند، بلکه به این دلیل که رقابت بسیار بزرگ است و برای جلب توجه تلاش بیشتری باید کرد.
فیس بوک و توییتر الگوریتم های خود را تغییر داده اند، در حقیقت افرادی که کمتر پیگیر به روز رسانی های شما هستند و صرفا پست های شما بازدید کمتری داشته است، برای همه نمایش داده نمی شود. به همین دلیل وقت آن است که لحظه ای صبر کنید و در مورد استراتژی خود به طور کلی فکر کنید.
اهداف شبکه های اجتماعی خود و بهترین راه های دستیابی به آن ها را بدون تلف کردن زمان، مشخص کنید.
چگونه یک استراتژی بازاریابی در رسانه های اجتماعی ایجاد کنیم؟

1. اهداف رسانه اجتماعی خود را مشخص کنید
اولین قدم برای ایجاد استراتژی بازاریابی در رسانه های اجتماعی مربوط به شناسایی اهداف شما است.
یک کمپین موفقیت آمیز در بازاریابی شبکه های اجتماعی مزایای بسیاری برای ارائه به نام تجاری یا کسب و کار شما دارد، که در اصل اهداف رسانه های اجتماعی شما هستند. مهمترین اهداف عبارتند از:
جذب دنبال کنندگان بیشتر به صفحات کسب و کار خود: +Facebook ،LinkedIn ،Google به شما امکان می دهند صفحات اجتماعی را برای مشاغل خود ایجاد کنید و طبیعتاً یکی از اهداف شما این است که افراد بیشتری را در صفحات خود دنبال کنید.
افزایش بازدید وب سایت: اکثر مشاغل از شبکه های اجتماعی به عنوان راهی برای بازدید بیشتر وب سایت های خود استفاده می کنند. میلیون ها کاربر در رسانه های اجتماعی وجود دارند و شما می خواهید بخشی از آن ها را برای بازدید از وب سایت خود جمع آوری کنید.
افزایش فروش: شبکه های اجتماعی می توانند به عنوان کانال فروش استفاده شوند، شما می توانید با فروش مستقیم در شبکه اجتماعی یا از طریق وب سایت خود فروش خود را افزایش دهید.

افزایش آگاهی از برند: این شاید یکی از کارآمدترین روش ها برای استفاده از شبکه های اجتماعی باشد. شما می توانید با قرار دادن نام تجاری خود در مقابل مخاطب مورد نظر خود از طریق روش های ارگانیک یا از طریق تبلیغات، آگاهی از برند را بالا ببرید.
تقویت سئو: در حالی که رسانه های اجتماعی هیچ مزایای مستقیمی برای SEO ندارند، اما فواید غیرمستقیم زیادی وجود دارد که می توانند بر سئو تأثیر مثبت داشته باشند.
به عنوان نمونه ای ساده، صفحات به اشتراک گذاشته شده از طریق شبکه های رسانه های اجتماعی برای Google و سایر موتورهای جستجو قابل مشاهده تر است و این تأثیر مثبتی بر سئوی کلی شما دارد.
2. اهداف رسانه های اجتماعی را با اهداف تجاری مرتبط کنید
مرحله دوم ارتباط اهداف رسانه های اجتماعی با اهداف تجاری است. با فرض اینکه شما از شبکه های اجتماعی تنها با هدف ارتباط با دوستان یا خواندن انواع اخبار استفاده نمی کنید، باید اهداف خود را با اهداف تجاری مرتبط کنید.
به عنوان مثال، شما می توانید برای جذب بازدید کنندگان بیشتر از فیس بوک و یک هدف تجاری برای تبدیل این بازدید کنندگان به مشترکان خبرنامه، هدف رسانه اجتماعی را تعیین کنید.
اگر Google Analytics خود را به درستی تنظیم کرده باشید، می توانید تعداد بازدید ها و نرخ تبدیل را نیز مشاهده کرده و پیشرفت خود را با گذشت زمان پیگیری کنید.
3. مخاطب مورد نظر خود را مشخص کنید

همین حالا که در حال خواندن این پست هستید، میلیون ها کاربر در شبکه های اجتماعی وجود دارد، اما برای اهداف تجاری باید مخاطبان خاصی را هدف قرار دهید.
بسته به نوع تجارت شما ممکن است شما بخواهید افرادی که در یک منطقه خاص زندگی می کنند و یا دارای سن خاصی هستند، پست های شما را مشاهده کنند.
به عنوان مثال اگر شما در حال ایجاد یک مهدکودک در یک منطقه هستید، می خواهید فقط افرادی که در نزدیکی منطقه شما زندگی می کنند پست یا تبلیغات شما را ببینند.
برای انجام این کار از هدف گذاری استفاده می کنید، ویژگی ای که مخاطبان شما را کم می کند اما باعث می شود آن را هدفمندتر کنید.
4. سلاح خود را انتخاب کنید
چگونه می توانید از طریق فیس بوک، توییتر، LinkedIn یا هر شبکه اجتماعی دیگر به مخاطبان مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید؟
آیا باید در همه شبکه ها به طور همزمان کار کنید یا بهتر است فقط روی تعداد محدودی متمرکز شوید؟
برای پاسخ به سؤال آخر، همه چیز به زمان و بودجه بستگی دارد. مدیریت شبکه های اجتماعی یک فرایند وقت گیر است. تلاش برای کار کردن در همه شبکه ها به طور هم زمان، وقت زیادی را درگیر می کند (اگر قصد دارید این کار را خودتان انجام دهید) و یا از نظر بودجه (اگر قصد دارید این کار را به یک شرکت بازاریابی دیجیتال واگذار کنید).
یک رویکرد بهتر این است که ابتدا با چند شبکه شروع کنید که احتمالاً برای تجارت شما کار می کنند و سپس در صورت اجازه وقت و بودجه می توانید از بقیه نیز استفاده کنید.
مطالعات زیادی وجود دارد که ویژگی های هر شبکه را نشان می دهد. نمودار زیر مربوط به بازاریابی است و همچنین گزارش خوبی از مرکز PewResearch Center وجود دارد که می تواند به شما در تصمیم گیری در مورد اینکه از کدام شبکه ها استفاده کنید، کمک کند.

5. به رقبای اصلی خود نگاهی دزدکی بیندازید
در حالی که شما در حال کار برای تعیین همه بخش ها و استراتژی های رسانه اجتماعی خود هستید، استراحت کنید و ببینید رقبای شما چه کاری انجام می دهند.
از صفحه فیس بوک، حساب توییتر و … خود بازدید کنید و توجه کنید که رقبای شما چند پست به طور روزانه ارسال می کنند، تعداد دنبال کننده های آن ها چقدر است و چه نوع محتوایی برای آن ها ارسال می کنند و به طور کلی سعی در درک نحوه استفاده از رسانه های اجتماعی آن ها داشته باشید.
شاید شما یک ایده به دست بیاورید و در مورد رقبای خود چیزی را که قبلاً نمی دانستید بدانید.
6. شما به تعداد زیادی محتوا نیاز دارید
کاربران در شبکه های رسانه های اجتماعی به دنبال یک چیز هستند: محتوای جالب. چه این یک تصویر، متن یا یک فیلم باشد، کاربران می خواهند مطالب جالب را در جدول زمانی خود مشاهده کنند.
این بدان معناست که شما باید پست های تبلیغاتی بیش از حد را فراموش کنید، بلکه باید فکر کنید بدون اینکه حوصله مخاطب مورد نظر شما سر برود، مایل است چه نوع محتوایی را ببیند.

به عنوان مثال اگر کفش ورزشی می فروشید، همیشه در مورد اینکه چقدر کفش هایتان خوب است پست نمی کنید، بلکه سعی می کنید پست های جالب تری منتشر کنید.
به طور مثال در مورد نکات دویدن، یا اینکه چگونه کفش می تواند بر عملکرد ورزشی شما تأثیر بگذارد و یا نکاتی درباره نحوه دویدن بیشتر و … منتشر کنید.
این ها نوع روش هایی هستند که باعث می شوند کاربر صفحه شما را دنبال کند و به برند شما اعتماد کند که مزایای بسیار بیشتری نسبت به یک فروش واحد دارد.
7. همه چیز فقط محتوا نیست
بله شما به محتوای خوب زیادی احتیاج دارید اما محتوا به تنهایی برای شما دنبال کننده و یا فروش نخواهد شد.
به عنوان مثال، می توانید از تبلیغات فیس بوک برای به دست آوردن لایک بیشتر برای صفحه کسب و کار خود یا حساب های تبلیغاتی استفاده کنید تا دنبال کنندگان بیشتری داشته باشید.
8. شما باید یک نقشه بسازید
استراتژی رسانه های اجتماعی بدون برنامه کامل نیست. یک برنامه خوب باید شامل تمام موارد فوق و البته جزئیات خاص و اهداف مربوط به هر شبکه باشد.

در برنامه خود باید:
- از کدام شبکه ها استفاده کنید.
- اهداف (هم اجتماعی و هم تجارت) برای هر شبکه.
- چگونه می توان نتایج را اندازه گرفت (که به عنوان مثال گوگل آنالیتیکس گزارش می دهد) و KPI ها چه اهمیتی دارند.
- شرح مفصل مخاطب مورد نظر خود (مکان، مشخصات جمعیتی، علائق).
- یک برنامه بازاریابی محتوا که شامل محتوای دقیق منتشر شده و زمان (تاریخ و زمان خاص) می باشد.
- بودجه ای که برای مدیریت حساب خارج از منابع استفاده می شود.
- بودجه موجود برای استفاده در سیستم عامل های تبلیغاتی
- نقش هر شخص (در صورت تیم). به عنوان مثال در یک سناریوی معمولی به یک تولید کننده محتوا، ناشر محتوا، مدیر حساب و یک مدیر رسانه های اجتماعی احتیاج دارید که وظیفه نظارت بر فعالیت ها و حضور کلی رسانه های اجتماعی یک شرکت را بر عهده دارد. در شرکت های بزرگ این ها تحت نظارت مدیر بازاریابی دیجیتال قرار دارند.
- نظارت و کنترل- برنامه ای نیز نیاز به داشتن سیستم نظارت و کنترل دارد. لزومی ندارد که پیچیده باشد اما باید مشخص باشد که چقدر پیشرفت دارد ومورد نظارت قرار گیرد و در صورت عدم دستیابی به اهداف اولیه چه باید کرد.
سخن پایانی
به هر دلیلی نمی توانید از رسانه های اجتماعی غفلت کنید. همه نوع مشاغل اعم از آنلاین، محلی و چند ملیتی از رسانه های اجتماعی سود کسب می کنند.
اگر به کل فرآیند به عنوان یک پروژه واقعی نزدیک نشوید، احتمالاً با ناامیدی روبرو خواهید شد و معتقد هستید که رسانه های اجتماعی مطابق تبلیغات عمل نمی کنند.
با توجه به تجربه من و همانطور که توسط بسیاری از مطالعات نشان داده شده است، رسانه های اجتماعی به کانال ارتباطی و فروش خوبی تبدیل شده اند که سزاوار توجه شما هم در زمان و هم در بودجه است.
استراتژی بازاریابی رسانه های اجتماعی با دقت طراحی شده به دلایل مختلف ضروری است اما مهمتر از همه این که به همه افراد در شرکت شما کمک می کند تا درک کنند که چرا بازاریابی شبکه های اجتماعی را انجام می دهید و چه انتظاری از آن دارید.
دیدگاهی بنویسید