عوامل زیادی در کیفیت سئو سایت و کاهش رتبه سایت تاثیر گذار است و در برخی موارد این می تواند موجب جریمه شدن سایت از سوی گوگل شود. یکی از مهم ترین عواملی که باعث اسپم شدن و جریمه شدن سایت می شود، بک لینک های اسپم می باشد. در این گونه مواقع ممکن است برای شما سوال باشد که چطور عوامل موثر را شناسایی و نسبت به اصلاح آن اقدام کنیم؟ به خواندن مطلب ادامه دهید تا در ادامه به توضیح بیشتری درباره اسپم اسکور و راه های کاهش آن بپردازیم.

اسپم اسکور چیست؟

توجه داشته باشید که در صورت کاهش کیفیت سایت و انجام فعالیت های غیر اصولی (اسپم بودن سایت)، سایت از سوی گوگل جریمه خواهد شد و اسپم اسکور یکی از معیار های سنجش کیفیت سایت می باشد که توسط یکی از ابزار های Moz به نام “Link Explorer” تعیین می شود. در نهایت، Spam Score به سئو سایت اشاره دارد و به صورت درصدی نیز محاسبه می شود. هر چه این میزان کمتر باشد، برای سایت بهتر است. به عنوان مثال:

  • امتیاز 1 تا 30 درصد به عنوان امتیاز اسپم پایین.
  • امتیاز 31% تا 60% به عنوان امتیاز اسپم متوسط.
  • امتیاز 61٪ تا 100٪ به عنوان امتیاز اسپم بالا.

نکته: امتیازات داده شده در این بخش، قطعاً اسپم بودن سایت را مشخص نمی کند. بنابراین، اگر درصد اسپم لینک های سایت شما به میزان متوسط 60% می باشد و از طرف گوگل نیز جریمه نشده اید، نیاز نیست، نسبت به آن نگران باشید. اما، لازم است در صورتی که امتیاز اسپم سایت بالاست (بین 61% تا 100%)، از سایت های با قدرت بک لینک هایی با کیفیت بگیرید و بک لینک های اسپم و مخرب را نیز حذف کنید.

نحوه مشاهده اسپم اسکور سایت

جهت مشاهده میزان اسپم اسکور سایت می توانید به دو روش زیر اقدام کنید. این شامل:

1. ثبت نام در سایت Moz و استفاده از ابزار Link Explorer

همان طور که گفتیم مشاهده اسپم اسکور توسط ابزار شرکت Moz صورت می پذیرد. بنابراین، شما می توانید برای مشاهده اسپم اسکور مراحل زیر را دنبال کنید:

  • در سایت Moz ثبت نام کنید (خوشبختانه، این بخش از ابزار رایگان است و نیاز به پرداخت هزینه نیست).
  • در سمت راست بر روی گزینه “Link Research” کلیک کنید.
  • سپس، گزینه “Spam Score” را انتخاب کنید.
  • لینک سایت مد نظرتان را وارد کنید و میزان اسپم اسکور، اعتبار دامنه صفحه را مشاهده کنید.
مشاهده میزان اسپم اسکور سایت.
هر چه میزان اسپم اسکور سایت کمتر باشد، برای سایت بهتر است.

آشنایی با اصطلاحات ابزار Link Explorer

ابزار “Link Explorer” توسط شرکت Moz ارائه شد. این ابزار معیار هایی از جمله: رتبه دامنه، صفحات سایت و اسپم اسکور و … را بررسی می کند. این بررسی ها شامل:

  • Domain Authority (DA): یک معیار اختصاصی (1 تا 100) Moz است که بر اساس الگوریتم یادگیری ماشینی معیار های پیوند و رتبه بندی یک دامنه در گوگل را پیش بینی می کند.
  • Page Authority (PA): یک معیار اختصاصی (1 تا 100) Moz است که بر اساس الگوریتم یادگیری ماشینی معیار های پیوند، میزان رتبه یک صفحه در گوگل را پیش‌بینی می‌کند.
  • Date Crawled (تاریخ خزیدن): تاریخی که در آن این صفحه برای ارزیابی امتیاز هرزنامه خزیده شد.
  • لینک های ورودی (بک لینک): از یک صفحه ای در وب سایت دیگر به سایت شما لینک داده شده است.
  • Spam Score (امتیاز هرزنامه):
  • Total Linking Root Domains (پیوند دامنه ها): تعداد دامنه های ریشه منحصر به فرد که به یک هدف لینک می شوند. دو لینک از یک وب سایت فقط به عنوان یک دامنه ریشه لینک حساب می شود.
  • Links via Redirect (تغییر مسیر لینک ها): در تغییر مسیر لینک ها، لینک های ورودی به URL سایتی که شما آن را مشخص می کنید، هدایت می شوند. به عنوان مثال: اگر صفحه X به صفحه Y لینک شده باشد و صفحه Y به صفحه Z تغییر مسیر داده شده باشد. بنابراین، لینک صفحه X از طریق تغییر مسیر به صفحه Z متصل می شود.

اولین چیزی که در سمت راست تصویر می بینید، نام سایتی است که وارد کرده اید. همچنین، در کادر زیر آن یک ستون تفکیک برای درصد دامنه‌ های پیوندی که به سایت شما اشاره می‌کنند، را خواهید دید که رتبه‌ بندی Spam Score قرار می‌گیرد. در تصویر زیر 86.7٪ از دامنه های پیوندی که به سایت مورد نظر اشاره می کنند، دارای امتیاز اسپم پایین 1٪ تا 30٪ هستند و خود سایت استعلام شده دارای اسپم اسکور 4% است.

آنالیز محتوا

2. نصب افزونه Moz

همچنین علاوه بر ثبت نام در سایت، می توانید افزونه Moz را در مرورگر خود نصب کرده و وارد حساب کاربریتان شوید. سپس، در تب جدید لینک سایت مورد نظرتان را وارد کنید تا اعتبار دامنه و اسپم سکور سایت را مشاهده کنید.

راه های کاهش اسپم اسکور سایت

در ابتدا بهتر است بر خلاف قوانین موتور جست و جو اقدامی نکنید (در بخش های بعدی درباره سینگال های مربوط به اسپم اسکور سایت صحبت خواهیم کرد). اما، در صورتی که دیر متوجه برخی اصول و قوانین شدید و سایت دچار اسپم اسکور بالایی شد بهتر است با توجه به موارد زیر نسبت به رفع آن اقدام کنید. این شامل:

  1. در انتخاب نام دامنه دقت کنید: نام دامنه را کوتاه و مفهومی انتخاب کنید.
  2. در هنگام انتخاب پسوند دامنه سایت نیز دقت کنید: به عنوان مثال: سایت هایی با دامنه های “Com.” و “Org.” و “ir.” به ندرت فعالیت اسپمی دارند. بنابراین، انتخاب این دامنه ها می تواند گزینه مناسبی باشد.
  3. سایت خود را به صفحه لینکدین، متصل کنید: همانطور که گفته شد، سایت های اسپم صفحه لینکدین مربوط به سایت خود را ندارند.
  4. از گوگل تگ منیجر استفاده کنید: برای دریافت اعتبار از گوگل، بهتر است از گوگل تگ منیجر استفاده کنید (خوشبختانه، این یک ابزار کاملاً رایگان است).
  5. از فاوآیکون یا نماد سایت استفاده کنید: گوگل به سایت هایی که دارای نماد سایت هستند، اعتبار بیشتری می دهد.
  6. به طور طبیعی لینک دهی کنید: افزایش ناگهانی لینک دهی به سایت (به خصوص سایتی که از لحاظ سئو محتوای با کیفیتی نداشته باشد)، برای گوگل مشکوک طلقی می شود و سایت را به عنوان سایت اسپم در نظر می گیرد.
  7. روی گواهی SSL سرمایه گذاری کنید: از پروتکل امن HTTPS استفاده کنید.
  8. به مرور صفحات سایت را افزایش دهید: اکثر سایت های اسپم دارای صفحات مختصری هستند. بنابراین، جهت قرار نگرفتن در لیست به مرور صفحات سایت را افزایش دهید.

دلایل افزایش اسپم اسکور

اسپم اسکور (Spam Score) معمولاً به 2 دلیل افزایش می یابد. این شامل:

  • عدم توجه به استاندارد های سئو در سایت.
  • دامنه سایت مشکل داشته باشد.
  • بک لینک های اسپم (لینک های ورودی از سایتی که مشکل اسپم داشته باشد).
  • همچنین در برخی موارد، غیر فعال بودن سایت می تواند اسپم اسکور سایت را افزایش دهد.
لینک های ورودی از سایتی که مشکل اسپم داشته باشد.

اهمیت اسپم اسکور در سئو سایت

در صورتی که سایت خارجی (سایت منتخب) اسپم اسکور بالایی داشته باشد، به احتمال زیاد بک لینک (منظور لینک خارجی گرفتن می باشد) از آن برای سایت شما نیز ارزش زیادی نخواهد داشت. زیرا، هر چه تعداد بک لینک های اسپم یک سایت بیشتر باشد، احتمال جریمه شدن آن سایت توسط گوگل افزایش می یابد. بنابراین، در هنگام بک لینک به این نکته باید توجه کنید.

البته، ناگفته نماند که این یک قانون کلی نیست و فقط یک احتمال است. زیرا، برخی از سایت های بزرگ و معتبر جهانی دارای اسپم اسکور بالایی هستند. اما، رتبه های برتر نتایج گوگل را به خود اختصاص داده است.

نکته: امتیاز اسپم بالا (برای سایت شما، یا هر سایتی که به آن نگاه می کنید) به این معنی نیست که این سایت لزوماً و حتماً اسپم است. اما، به این اشاره دارد که سایت شما چند عامل یا نکته مشترک با سایت های اسپم دارد و بهتر است برای رفع آن به صورت طبیعی اقدام کنید. بنابراین، باید در مورد کیفیت و بهینه سازی سایت کمی بیشتر دقت کنید.

سیگنال و معیار های مربوط به شناسایی سایت اسپم

بر اساس تجربه، برای سنجش کیفیت سایت، 27 فاکتور در نظر گرفته شده است که صورت عدم رعایت آن ها، سایت از طرف گوگل جریمه خواهد شد. در اینجا خلاصه ای از 27 سیگنالی که برای شناسایی سایت اسپم از آن استفاده می شود، آورده شده است که عبارت اند از:

  1. تعداد صفحات کم (بسیاری از سایت‌ های هرزنامه تعداد صفحات کمی دارند و در صورتی که سایت شما نیز صفحات کمی داشته باشد، مشکوک به اسپم اسکور می باشد).
  2. TLD مرتبط با دامنه‌ های هرزنامه (استفاده از برخی دامنه‌ هایی که معمولاً سایت‌ های هرزنامه از آن استفاده می کنند).
  3. طول دامنه
  4. اعداد در نام دامنه (نام دامنه حاوی اعداد است).
  5. عدم استفاده از Google Font API، فونت مناسب (نداشتن این ویژگی (فونت مناسب) در بین سایت های هرزنامه ای که ما پیدا کردیم رایج بود).
  6. گوگل تگ منیجر (گوگل تگ منیجر تقریباً و هرگز در سایت های اسپم وجود ندارد).
  7. Double click Tag (تگ های تبلیغاتی Double click تقریباً و هرگز در سایت های هرزنامه وجود ندارد).
  8. شماره تلفن (سایت های اسپم به ندرت شماره تلفن واقعی و سایر راه های ارتباطی را در صفحات خود قرار می دهند).
  9. ارتباط به لینکدین (تقریباً هیچ سایت هرزنامه ای دارای صفحه لینکدین مرتبط با سایت نیست. بنابراین، فقدان این ویژگی با هرزنامه مرتبط است).
  10. درج نشدن آدرس ایمیل در سایت (آدرس های ایمیل فعلی تقریباً و هرگز در سایت های هرزنامه وجود ندارد).
  11. استفاده نکردن از HTTPS (اکثر سایت های اسپم از HTTP به جای HTTPS استفاده می کنند و تعداد کمی از آن ها روی گواهی‌ های SSL سرمایه‌گذاری می‌کنند. * HTTPS اغلب نمادی از یک سیگنال اعتماد است).
  12. استفاده از کلمات کلیدی متا (صفحاتی که از تگ کلمات کلیدی متا استفاده می کنند، بیشتر از آن هایی که از برچسب کلمات کلیدی استفاده نمی کنند، هرزنامه هستند).
  13. کاهش رتبه بازدید (در صورتی که از پلتفرم های مختلف بازدید دریافت نکنند).
  14. Rel Canonical (استفاده از برچسب غیر محلی rel=canonical اغلب با هرزنامه همراه است).
  15. طول عنصر (عنوان صفحات با عناوین بسیار طولانی یا بسیار کوتاه با سایت های هرزنامه مرتبط هستند).
  16. طول توضیحات متا (صفحات با تگ های توضیحات متا بسیار طولانی یا بسیار کوتاه با سایت های هرزنامه مرتبط هستند).
  17. طول کلمات کلیدی متا (صفحاتی با برچسب های متا کلیدواژه بسیار طولانی اغلب در سایت های اسپم یافت می شوند).
  18. عدم استفاده از نماد مرورگر یا فاوآیکون (سایت های اسپم به ندرت از فاویکون استفاده می کنند یا کلاً استفاده نمی کنند. اما، سایت های غیر اسپم اغلب از فاوآیکون استفاده می کنند).
  19. عدم وجود پیکسل فیس بوک (پیکسل ردیابی فیس بوک تقریباً هرگز در سایت های اسپم وجود ندارد).
  20. تعداد نامشخص لینک های خارجی (در سایت های اسپم احتمال این که لینک های خارجی به طور غیر عادی کاهش یا افزایش داشته باشند، وجود دارد).
  21. تعداد دامنه‌ هایی که به سایت‌ های هرزنامه لینک داده شده‌اند (به احتمال زیاد دامنه‌ های منحصر به‌ فرد غیر عادی بالا یا پایینی دارند که به آن ها لینک می‌دهند).
  22. لینک های خارجی به محتوای نادرست (سایت های اسپم به احتمال زیاد به محتوا نادرست لینک داده می شوند).
  23. وجود حروف صامت در نام دامنه (سایت های اسپم اغلب دارای حروف صدادار یا همخوان های متوالی زیادی در نام دامنه خود هستند).
  24. خط تیره در نام دامنه سایت های اسپم (به احتمال زیاد از چند خط فاصله در نام دامنه خود استفاده می کنند).
  25. طول URL صفحات هرزنامه (طول URL سایت های اسپم اغلب غیرعادی کوتاه یا طولانی می باشد).
  26. وجود کلمات سمی (سایت‌ های هرزنامه اغلب از کلمات خاصی استفاده می‌کنند که با موضوعات وب هرزنامه مانند: دارو ها، محتوای بزرگسالان، بازی‌ ها و موارد دیگر مرتبط است).
  27. استفاده از سایت های هرزنامه لنگر CPC بالا (اغلب از کلمات خاصی در متن لنگر پیوند های خروجی استفاده می کنند که با موضوعات وب هرزنامه مانند: دارو ها، محتوای بزرگسالان، بازی ها و موارد دیگر مرتبط است).