یکی از چالش هایی که کارشناسان سئو در ایران همواره با آن روبرو هستند، شبکه اینترانت ملی و چگونگی عملکرد آن می باشد. اکثر کارشناسان و متخصصان سئو، حتی خود را برای بزرگ ترین تغییرات گوگل و سایر موتورهای جستجو آماده کرده اند، اما کمتر کسی را می توان یافت که برنامه ای دقیق برای اینترانت ملی در نظر داشته باشد!

با قطع شدن اینترنت جهانی در روزهای اخیر، حال این چالش برای کارشناسان سئو ایجاد شده است که در صورت ایجاد شبکه اینترانت ملی و استفاده همیشگی از آن، ما چه کاری می توانیم انجام دهیم و آیا باید به فکر شغل جدیدی باشیم؟! در ادامه با ما همراه باشید تا زوایای مختلف این چالش بزرگ را با هم بررسی کنیم.

اینترانت ملی ؛ تهدید یا فرصت؟

حقیقت ماجرا این است که من نیز همچون بسیاری دیگر از همکاران خود، به شبکه اینترانت ملی بیشتر به عنوان یک چالش و تهدید می نگرم تا یک فرصت!

همه ما می دانیم که شغل ما تا حد بسیار زیادی وابسته به وجود گوگل و موتورهای جستجوی قدرتمند دیگری همچون بینگ یا یاهو است و در صورتی که هیچکدام از این موتورهای جستجو در دسترس نباشد، حرفه ما با چالش و خطری جدی مواجه می شود.

اما در چنین شرایطی چه می توان کرد؟ آیا باید دست به دعا برداریم که چنین اتفاقی نیفتد؟ آیا باید منتظر بمانیم تا موتورهای جستجوی داخلی جای گوگل را برای ما پر کنند؟ یا باید از دیگر پتانسیل های موجود در دیجیتال مارکتینگ استفاده کنیم؟ این ها تعدادی از سوالاتی است که امروز قصد داریم تا درباره آن ها با یکدیگر گفتگو کنیم.

عدم دسترسی به گوگل

چالش های پیش رو چیست؟

اکثر افردای که این مبحث را مطالعه می کنند، خود جزو کارشناسان و متخصصان حوزه تولید محتوا هستند! پس از ارائه تفضیلات و بحث های حاشیه ای که صرفا برای گرفتن رتبه بیان می شود، دوری می کنم و مستقیم سر اصل مطلب خواهم رفت.

چالش های پیش روی ما چیست؟

  1. با توجه به ظرفیت بسیار پایین موتورهای جستجوی داخلی در حال حاضر و به اندازه کافی هوشمند نبودن الگوریتم های جستجوی این موتورها، بدون گوگل و سایر موتور جستجوهای قدرتمند، بحث بهینه سازی موتور جستجو و سئو چه اهمیتی برای کسب و کار ها می تواند داشته باشد؟
  2. اگر این موتور جستجوهای قدرتمند همچون گوگل، دیگر در دسترس قرار نگیرند، آیا تمام کارهایی که تاکنون انجام داده ایم و آن ها را جزو رزومه کاری خود قرار داده ایم بی اهمیت جلوه خواهند کرد؟
  3. بدون وجود ابزارهای قدرتمند گوگل همچون گوگل آنالیتیکس، سرچ کنسول، گوگل ادز و ده ها ابزار دیگر، چگونه می توانیم بحث های آنالیز و تحلیلی خود را انجام دهیم؟
  4. علاوه بر این ها، بدون وجود ابزاری مثل GTMetrix، Alexa، Ahref، SEMrush، Moz و… چگونه می توانیم عملیات بهینه سازی را انجام دهیم؟
  5. بدون سرویس های اصلی ایمیل همچون یاهو و جیمیل، چگونه می توان به ایمیل مارکتینگ دست پیدا کرد؟
  6. تکلیف وب سایت هایی که سرور آن ها در خارج از کشور قرار دارد و به سادگی هم امکان انتقال سرور خود را ندارند، چه می شود؟
  7. تکلیف رتبه ها و جایگاه های رتبه بندی گوگل، پس از اتصال دوباره اینترنت جهانی چه خواهد شد و آیا همه سایت ها با افزایش ناگهانی رتبه و پایین آمدن جایگاه گوگل خود در کلیدواژه های مختلف روبرو می شوند؟
  8. آیا برای موتورهای جستجوی ایرانی نیز می توان عملیات بهینه سازی را انجام داد؟
  9. بازاریابی شبکه های اجتماعی بدون وجود اینستاگرام، تلگرام، توئیتر، لینکدین، فیس بوک و ده ها مورد دیگر، چه جایگاهی پیدا خواهند کرد؟
  10. با توجه به ظرفیت پایین موتورهای جستجوی ایرانی، به طور کلی چگونه می توان به لیست دقیقی از وب سایت هایی که در یک کلیدواژه خاص کار می کنند، دست پیدا کرد؟
  11. سرنوشت تولید کننده های محتوا و کارشناسانی که در زیر مجموعه ما مشغول به فعالیت هستند چه می شود؟ آیا می توانیم بدون اینکه مجبور به کاهش نیروی انسانی باشیم همچنان به فعالیت خود ادامه دهیم؟
  12. شرکت های ارائه دهنده خدمات سئو و دیجیتال مارکتینگ، چگونه می توانند به حیات خود ادامه دهند؟
  13. بدون وجود وبلاگ ها و وب سایت های آموزشی و خبری انگلیسی زبانی که محتوای دسته اول را ارائه می دهند، چگونه می توان همچنان موفق به تولید محتوای یونیک و محبوب ادامه داد؟
  14. چگونه می توان به ترندها دست پیدا کرد و آنچه را که عموم کاربران اینترنت به دنبال آن هستند، یافت نمود؟

این ها تنها تعدادی از سوالاتی هستند که ذهن مرا به خود مشغول کرده و مطمئنا این موارد و ده ها سوال دیگر، ذهن برخی از شما را نیز مشغول نموده است. اما آیا می توان به همه این سوالات جواب قانع کننده ای داد؟

چه پاسخی داریم؟

حقیقتا به بسیاری از این سوالات و سوالات مشابه نمی توان پاسخ های قانع کننده ای داد! اما با این وجود، اگر واقعا از شغلی که دارید مطمئن نیستید و نمی دانید که چگونه باید از این مخمصه نجات پیدا کنید، بهتر است همین حالا به فکر شغل دیگری باشید و بازاریابی را چه دیجیتال و چه سنتی، کنار بگذارید!

مثالی که همواره بسیاری از بازاریاب ها برای نشان دادن مهارت خود می زنند بسیار جالب است و می تواند در باز کردن مبحث ما کمک زیادی کند:

فروش “آب” در بیابان کار چندان سختی نیست؛ اگر توانستی در بیابان به من “شن” بفروشی، یعنی بازاریاب قدرتمندی هستی!

بازاریابی دیجیتال در شرایطی که همه بسترها برای شما آماده شده است و شما تنها کافی است که سرویس مورد نظر را برای خود فعال کنید، کار چندان سختی نیست! اگر توانستید در شرایطی که به اکثر ابزارهای کاربردی دسترسی ندارید همچنان موفق عمل کنید و خود و مجموعه خودتان را همچنان پر انرژی نگاه دارید، شما یک دیجیتال مارکتر موفق خواهید بود.

پس سوال اصلی که باید به آن پاسخ دهیم این است که اکنون چه کاری می توان انجام داد؟

موتورهای جستجوی داخلی؟

این قطعی اینترنت جهانی فرصتی شد تا من تعدادی از موتورهای جستجوی داخلی همچون موتورجستجوی “پارسی جو” و “یوز” را مورد بررسی قرار دهم.

آنچه که به جرئت می توان درباره این موتورها عنوان کرد این است که این موتورها به هیچ وجه ظرفیت مورد نظر ما را ندارند و نمی توان روی آن ها حساب باز کرد.

با توجه به ریکوئست های زیاد کاربران در این روزها، این موتورها اکثرا با مشکل مواجه شده و از هر چند ریکوئست، تنها به یک مورد آن پاسخ می دهند. البته پاسخ ها نیز چندان جالب نیستند و نمی توان به آن ها تکیه نمود.

ساز و کار اصلی این موتورها به طور شفاف مشخص نیست و نمی توان با قطعیت گفت که از چه الگوریتمی برای رتبه بندی استفاده می کنند. اما می توان با قطعیت گفت که این موتورها برای رتبه بندی جایگاه های خود تا حد زیادی وابسته به دیتابیس اصلی خود هستند و حتما باید وب سایت شما در دیتابیس آن ها ثبت شده باشد تا بتواند صفحات سایت شما را نیز در نتایج، نمایش دهد.

در “پارسی جو” در بخش “ثبت وبگاه” اماکن افزودن وب سایت و ایندکس کردن دامنه وجود دارد، اما تعیین کلیدواژه و موضوع اصلی سایت شما به عهده الگوریتم خود موتور جستجو قرار گرفته و مشخص نیست که چه میزان زمان لازم است که عملیات ایندکس دامنه به درستی انجام پذیرد.

این امکان در “یوز” وجود ندارد و این وب سایت تنها به دیتابیسی که خودش جمع آوری نموده است تکیه می کند.

بسیاری از کلیدواژه ها باید در پایگاه داده این موتورها ثبت شده باشند و به عنوان مثال اگر شما در بخش وب “پارسی جو” عبارت “دیجیتال مارکتینگ” را جستجو کنید، تنها چند نتیجه از ویکی پدیای فارسی یافت می کنید که اصلا جالب نیست!

وب سایت پارسی جو

با این حساب، شما در حال حاضر نمی توانید حساب ویژه ای روی موتورهای جستجوی داخلی باز کنید اما نباید نقش آن ها را به طور کلی فراموش کنید. بهتر است از هر طریقی که می توانید، وب سایت های خود را در دیتابیس آن ها ایندکس کنید و اگر پلن های خاصی برای نمایش وب سایت شما در نتایج اولیه جستجوی آن ها وجود دارد، این پلن ها را فعال کنید.

با توجه به این که الگوریتم های رتبه بندی موتورهای جستجوی داخلی احتمالا از هوش مصنوعی خاصی برخوردار نبوده و نمی توانند مباحث یادگیری ماشین و یادگیری عمیق را به شکلی که گوگل در نتایج خود ارائه می دهد، دخیل کنند، در نتیجه به نظر می رسد که بهترین راهکار برای بهبود سئو در این موتورها، استفاده از تکنیک های قدیمی سئو می باشد.

این بدان معنی است که بهتر است وب سایت خود را تقریبا برعکس آن چیزی که گوگل عنوان می کند، بهینه کنید. یعنی بیشتر از آن که به کاربران توجه کنید، به موتور جستجو توجه نمایید.

استفاده از کلیدواژه به اندازه بیشتر، لینک های داخلی و خصوصا خارجی مختلف، استفاده از برچسب های مختلف، تکرار کلیدواژه در تایتل و عنوان ها و تقریبا آنچه که در گذشته برای گوگل اهمیت داشتند، امروز می تواند برای موتورهای داخلی مفید باشد.

اما این نکته را به یاد داشته باشید که ایجاد چنین تغییراتی، منجر به از دست رفتن جایگاه شما در گوگل و سایر موتورهای هوشمند خواهد شد. در نتیجه این موضوع تنها هنگامی ارجحیت پیدا می کند که شما عملا گوگل را از دست داده و دیگر هیچ امیدی به بازگشت آن نباشد!

آیا ابزار آنالیز جایگزین داریم؟

تقریبا به هیچ یک از ابزارهای آنالیز آنلاین دسترسی نداریم و نمی توانیم عملیات مورد نظر خود را انجام دهیم. مهمترین ابزارهای آنالیز مثل گوگل آنالیتیکس، سرچ کنسول، ترندز، پیج اسپید اینسایت، جی تی متریکس و ده ها مورد دیگر از کار افتاده اند و جالب اینجاست که هیچ جایگزین داخلی نیز نمی توان برای آن ها یافت.

طی تحقیقاتی که در این رابطه انجام داده ام، اکثر وب سایت های داخلی که خدمات آنالیز سئو کلی وب سایت را انجام می دهند، از API های وب سایت های خارجی مطرح همچون گوگل، الکسا، ماز و… استفاده می کنند و ابزار تحلیل گری که خودشان طراحی کرده باشند، در اختیار ندارند.

با این حساب در این مورد نیز نمی توان چندان به وب سایت های داخلی دلخوش بود. اما با این حال وب سایت هایی مثل “آپ سئو” در بخش آنالیز کلی وب سایت، می توانند خدمات ارائه دهند و حتی بدون دسترسی به شبکه اینترنت جهانی، عملیات آنالیز کلی را انجام دهند.

وقت آن است که دیگر تکیه به ابزارهای جانبی را فراموش کنید و خودتان به عنوان یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ، همه چیز را در نظر بگیرید!

من یقین دارم شما به عنوان کارشناس سئو و دیجیتال مارکتینگ، اطلاعات بسیار زیادی را در رابطه با چگونگی محاسبه امتیاز سئو و رفتار کاربران در مواجهه با صفحات مختلف وب سایت دارید. پس به جای آن که منتظر باشید تا این اطلاعات را گوگل به شما بدهد، خودتان این اطلاعات را بدست آورید.

به جای استفاده از گوگل آنالیتیکس که رفتار کاربران را به شما نمایش می دهد، می توانید از افزونه هایی که برای این کار ساخته شده اند استفاده کنید و یا از متخصصین وب نویس خود بخواهید که ابزاری جهت محاسبه رفتار کاربران، مطابق با آنچه که نیاز دارید، برای شما طراحی و روی وب سایتتان پیاده سازی نماید.

چه استراتژی را پیش بگیریم؟

دیجیتال مارکتینگ تنها به SEM یا SEO ختم نمی شود و دسته بندی های گوناگونی را در بر می گیرد. فراموش نکنید شما یک مارکتر هستید و باید از هر ابزاری که در اختیار دارید، نهایت استفاده را ببرید.

حال که موتور جستجوهای خارجی در دسترس نیستند و موتور جستجوهای داخلی نیز تعریف چندانی ندارند، از سایر روش های بازاریابی دیجیتال استفاده کنید تا بتوانید به هدف خود نزدیک شوید.

بازاریابی شبکه های اجتماعی می تواند گزینه خوبی باشد، اما بدون وجود شبکه های اجتماعی مطرح مثل تلگرام و اینستاگرام، چگونه ممکن است؟

شبکه های اجتماعی داخلی

ما نباید از شبکه های اجتماعی داخلی غافل شویم! با اینکه این شبکه ها قدرت چندانی در مقایسه با نمونه های خارجی خود ندارند و از طرفی محبوبیت زیادی هم ندارند، با این حال نباید از آن ها غافل شد و در این شرایط باید به آن ها اهمیت دهیم.

سروش، آی گپ، بله، ویسپی و ده ها مورد دیگر، از جمله شبکه های اجتماعی هستند که می توانید از آن ها استفاده کنید. در پر کاربر ترین شبکه ها ثبت نام کنید و صفحات یا کانال های خود را در آن ها ایجاد کنید.

سعی کنید بیشتر از این که روی کلیدواژه ها تمرکز کنید، روی نام و برند خود کار کنید. ده ها بار نام و برند خود را در شبکه اجتماعی خود به صورت نامحسوس به کار ببرید و سعی کنید با ارائه مطالب جذاب، آفرهای پیشنهادی و تمامی موارد جذب کننده دیگر، کاربران این شبکه های اجتماعی را ترغیب کنید که آدرس وب سایت شما را در مرورگر خود وارد کنند.

فراموش نکنید، کاربران شما امکان جستجو ندارند و باید با نام دامنه شما وارد وب سایتتان شوند. پس تا می توانید این کار را راحت کنید و حتی لینک دقیق ورود به وب سایت خود را در پایان هر پستتان، قرار دهید.

پنل های پیامکی؛ همچنان جالب توجه!

اقدام جالبی که بسیاری از شرکت های بزرگ در زمان قطع اینترنت جهانی و ایجاد شبکه اینترانت ملی انجام داده اند، ارسال نام دامنه، برند، حوزه کاری و لینک وب سایت خود از طریق پیامک به کاربران بوده است.

این شرکت ها با توجه به اعتبارات و بودجه ای که در اختیار دارند، توانستند در این زمان تعداد بسیار زیادی از کاربران خود را پوشش داده و به آن ها اعلام کنند که وب سایتشان با آدرس مشخص شده، در حال حاضر در دسترس است و کاربران می توانند از سرویس های آن ها استفاده کنند.

اگر بودجه کافی ندارید، تنها به مشتریان قبلی خود که شماره آن ها را در دیتابیس وب سایت خود دارید، پیامک ارسال کنید. اگر شماره های زیادی ندارید، سعی کنید روی محدوده کسب و کار خود تمرکز کنید و به آن دسته از شماره هایی پیامک ارسال کنید که در محدوده جغرافیایی شما هستند.

البته ناگفته نماند که دیتابیس های زیادی از شماره های تلفن همراه افراد در محیط اینترنت وجود دارد که با اندکی هزینه، می توان تعدادی از آن مواردی که در رسته کاری شما هستند را بدست آورد.

ایمیل مارکتینگ را از سر بگیرید

آیا ایمیل مارکتینگ را فراموش کرده اید؟ بهتر است یک بار دیگر به آن رجوع کنید!

سرویس های ایمیل جهانی مثل یاهو و جیمیل قطع هستند، اما نمونه های داخلی آن ها وجود دارند که با جامعه آماری بسیار کمتری همچنان کار می کنند.

در یکی از این سرویس ها ثبت نام کنید و به تمامی آدرس های ایمیلی که از این سرویس ها استفاده می کنند، ایمیل ارسال کنید.

اگر آدرس های ایمیل زیادی در اختیار ندارید، می توانید به وب سایت های مختلف سر بزنید و کار خود را با ارسال ایمیل به آدرس های تماس با ما در این وب سایت ها آغاز کنید.

اکثر وب سایت های داخلی، آدرس ایمیلی با دامنه اصلی خود دارند که با استفاده از آن می توان کار ایمیل مارکتینگ را آغاز نمود.

برندینگ را با جدیت پیش بگیرید!

باید برندسازی کنید. همانطور که گفتم در حال حاضر کاربران فقط از طریق نام دامنه می توانند به وب سایت شما دسترسی پیدا کنند. تبلیغات از طریق رسانه های مختلف همچون رادیو و تلویزیون یا روزنامه ها و بلیبوردها، می تواند تا حدود زیادی باعث شود تا نام دامنه شما به عنوان برند شما شناخته شود و با وارد کردن آن در مرورگر، کاربران به وب سایت شما هدایت شوند.

لینک سازی و تبلیغات

کمی هزینه کنید و در وب سایت های معروفی که اکثر کاربران از آن ها استفاده می کنند تبلیغات کنید. وب سایت هایی مثل “digikala”، “yjc”، “varzesh3″، “aparat” و خبرگزاری های مختلف، بهترین مکان هایی هستند که می توانید در آن ها بنر های تبلیغاتی خود را قرار داده و به این ترتیب کاربران بیشتری را به وب سایت خود هدایت کنید.

نتیجه گیری نهایی

با اینکه قطع شدن شبکه اینترنت جهانی، برای شغل ما یک زنگ خطر به حساب می آید، اما ما می توانیم با اندکی تغییر در رویه معمول و حتی بازگشت به عقب، خودمان و کسب و کارهایی که بحث دیجیتال مارکتینگ آن ها به ما سپرده شده است را همچنان با قدرت به جلو پیش ببریم.

حتی با توجه به این که بسیاری از وب سایت هایی که در گوگل رقیب شما محسوب می شوند، نمی توانند به سرعت خود را با شرایط موجود وفق دهندف این فرصت برای شما بوجود می آید که بتوانید بدون هزینه زیاد، جای آن ها را در جذب کاربر بگیرید و به نوعی از آن ها سبقت بگیرید.

با توجه به تمام مواردی که در بالا عنوان کردم، اینترانت ملی می تواند برای همه کارشناسان و متخصصین سئو یک تهدید باشد، اما اگر خودتان را یک دیجیتال مارکتر می دانید که سئو تنها بخش کوچکی از تخصص های شماست، پس نباید این اتفاق چندان شما را تحت تاثیر قرار دهد.

تمامی مواردی که در این متن نسبتا طولانی ذکر شد، تنها از تجربیات و دانش من برگرفته شده است و ممکن است اشتباهات و یا تحلیل های نادرست نیز در آن دخیل باشد. شما همکاران محترم نیز می توانید در بخش نظرات، تجربیات و دانش خود را در این زمینه با من و دیگر همکارانمان به اشتراک بگذارید.

فراموش نکنید که تمامی این موارد صرفا در صورتی صادق است که شما بزرگترین حامی خود، یعنی گوگل را از دست بدهید که کمی دور از ذهن به نظر می رسد. اما همانطور که می دانید، برای عبور از شرایط بحرانی، همواره باید خودمان را برای بدترین شرایط نیز آماده کرده باشیم.