در این مقاله قصد داریم تا درمورد اینفوگرافیک و انواع آن مطالبی را بیان کنیم. در ابتدا لازم است تا بدانید اینفوگرافیک ازترکیب دو کلمه information و graphic بدست آمده است. اینفوگرافیک ها برای دریافت بهتر اطلاعات طراحی می شوند تا بتوان حجم عظیمی از اطلاعات را به طور خلاصه بیان کرد.

در تولید محتوا برای انواع سایت ها، یکی از موارد بسیار موثر و کاربردی اینفوگرافیک ها است. در بسیاری موارد وجود این نوع اینفوگرافیک ها به فهم بهتر متن کمک شایانی می کند. همچنین در بحث سئو و بهینه سازی نیز این مورد می تواند در جذب مخاطب بسیار موثر باشد.

اینفوگرافیک های کاربردی
اینفوگرافیک های کاربردی

میزان متن کمی در اینفوگرافیک ها وجود دارد اما ابزار بسیار قدرتمند و کاربردی برای ارائه اطلاعات محسوب می شود. تصاویر و آیتم های گرافیکی باعث تسهیل درک اطلاعات می شوند و همین نکته باعث استفاده از اینفوگرافیک در بازاریابی و آموزش می شود.

اینفوگرافیک هنر مدرنی محسوب نمی شود، زیرا از سال های گذشته انسان های اولیه نیز از همین روش تصویر برای برقراری ارتباط استفاده می کردند. آمارهای تصویری به نام ایزوتایپ به عنوان اولین مفهوم از اینفوگرافیک ها در دهه 1920 به وجود آمدند.

دلیل محبوبیت

برای مغز انسان پردازش محتوای بصری آسان تر از محتوای نوشتاری است و طبق آمارها نیز استفاده از محتوای بصری بسیار بیشتر باعث جذب و متقاعد کردن مخاطب و انتقال مفهوم به او می شود. محتوای نوشتاری به این میزان باعث جذب مخاطب نمی شود، به همین دلیل اینفوگرافیک ها تا این میزان محبوب و موثر هستند.

محبوبیت اینفوگرافی ها
محبوبیت اینفوگرافی ها

بر اساس اینکه هدف از اینفوگرافیک تهیه شده چیست و چه منظوری را می رساند و اینکه چه نوع آیتم هایی در آن به کار برده شده است، اینفوگرافیک ها تقسیم بندی شده اند. برای تهیه یک اینفوگرافی ابتدا باید براساس مخاطب، هدف تهیه آن را مشخص کرد.

در مرحله بعد بهترین راهی که می توان توسط آن هدف تعیین شده را به مخاطب نشان داد انتخاب می کنیم. در این مرحله معمولا نوع اینفوگرافیک مناسب را انتخاب می کنیم. مثلا در اینفوگرافیک هایی که برای شرکت ها و سازمان ها ارسال می شود هدف اصلی انتقال اطلاعات است و جزئیات نقش کمی دارند.

مراحل طراحی اینفوگرافیک

مراحل طراحی اینفوگرافیک ها
مراحل طراحی اینفوگرافیک ها

1- شناخت مخاطب

بخش کسب و کار در دانشگاه هاروارد به معرفی 5 دسته مخاطب پرداخته است که عبارتند از: مدیران، متخصصان، افراد اجرایی، افراد عمومی، تازه کارها

باید قبل از طراحی مخاطب خود را که یکی از این 5 دسته هستند مشخص کرده و سپس شروع به کار کرد. نحوه انتقال اطلاعات به هریک از این دسته ها متفاوت است و باید بر اساس آن طرح ریزی نمود.

2- جمع آوری داده ها

گام بعد باید اطلاعات و داده هایی که قرار است بر اساس آن ها اینفوگرافیک تهیه شود، مشخص شود.

3- ذکر منبع

منبع جمع آوری داده ها نیز یکی دیگر از موارد بسیار مهمی است که باید حتما ذکر شود. این کار باعث اعتبار بخشیدن به اطلاعات ارائه شده می شود.

انواع اینفوگرافیک

1- Informational یا اطلاع رسان

انواع اینفوگرافی ها بر اساس هدف
انواع اینفوگرافی ها بر اساس هدف

اینگونه اینفوگرافی ها بیشتر شامل متن است و همین عامل باعث تفاوت آن ها از سایر اینفوگرافیک ها است. البته در این نوع از تصاویر و آیتم های گرافیکی نیز استفاده می شود، اما میزان قابل توجهی نوشته نیز خواهد داشت.

2- Charts یا نموداری

هدف این نوع اینفوگرافیک، مقایسه اطلاعات از طریق نمودار است. در این نوع بارزترین هدف ارائه اطلاعات در قالب نمودارهایی است که با رنگ ها مختلف از هم جدا شده اند. آمار های تاکیدی نسبت به سایر اطلاعات به خوبی از طریق این نمودار ها قابل مشاهده و درک است.

3- Process یا فرآیندی

برای انتقال اطلاعات برنامه ریزی شده که فرآیند های مختلفی طی می شود تا به هدفی برسد این نوع بسیار کاربردی است. به این اینفوگرافیک ها فلوچارت هم گفته می شود و ساختار آنها معمولا به صورت درختی است. در این نوع مراحل طی شده در فرآیند مرحله به مرحله به هم متصل می شوند.

4- Number یا عددی

اینفوگرافی چارتی
اینفوگرافی چارتی

در چنین اینفوگرافی هایی اعداد حرف اول را می زنند و برای آماری است که اعداد در آن ها مهم است. مثلا برای سنجش تغییر یک متغیر بر میزان نتیجه این نوع بسیار کاربردی است.

5- Timeline یا زمان نما

شکل این نوع از اینفوگرافی به صورت خطی عمودی یا افقی و یا به شکل مارپیچ می باشد. نشان دادن رویداد ها با ترتیب زمانی توسط این نوع اینفوگرافیک انجام می شود. بررسی اینفوگرافیک های عمودی بسیار آسان تر از دو مورد دیگر است. نوع افقی آن برای مواردی که محدودیت فضا وجود دارد توصیه نمی شود.

6- How to یا آموزشی

هدف اصلی استفاده از این اینفوگرافیک ها آموزش مرحله به مرحله یک موضوع است. داشتن قالب یکسان با رعایت تناسب در تمام مراحل، به خوبی مقصود را به مخاطب می رساند. در موارد آموزشی رعایت ترتیب بسیار مهم است و با آن به راحتی می توان فرآیند را نشان داد.

کاربرد انواع اینفوگرافی ها
کاربرد انواع اینفوگرافی ها

7- Comparison یا مقایسه ای

با کمک این نوع اینفوگرافیک ها تفاوت ها و شباهت ها را می توان ارزیابی کرد. مقایسه آیتم های مختلف یک موضوع به راحتی امکان پذیر خواهد بود. این نوع برای مقایسه جزئیات دقیق به کار می رود.