B2B مخفف اصطلاح Business-to-Business است و به معنی بازاریابی صنعتی است. این نوع بازاریابی به گونه ای است که شما به عنوان یک شرکت به شرکت دیگری خدمات ارائه می دهید و جامعه مورد هدف این بازاریابی شرکت ها هستند. ما در این مقاله قصد داریم در مورد بازاریابی B2B و تفاوت هایش با بازاریابی B2C با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

بازاریابی B2B

بازاریابی B2B به نوعی از کسب‌ و کار اطلاق می شود که با بهره گیری از استراتژی هایی مانند: سئو وب سایت، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی شبکه های اجتماعی و … خدمات و محصولاتش را برای سایر کسب و کارها تبلیغ می کند.

یکی دیگر از تعاریف بازایابی صنعتی یا B2B این است که در آن شرکت ها کالا و خدمات مورد نیاز یکدیگر را فراهم می کنند. این نوع بازاریابی با سایر بازاریابی ها متفاوت است، اما دشوار و یا پیچدگی خاصی ندارد. در واقع این بازاریابی بین دو شرکت یا سازمان برقرار می شود. تنها نکته حائز اهمیت در این نوع بازاریابی قوانین و مقررارتی است که اعمال می شود.

10 تفاوت میان بازاریابی B2B و B2C

همانطور که در مقاله قبلی با عنوان ” بازاریابی B2C چیست؟ ” به شما گفتیم بازاریابی B2C به نوعی از بازاریابی گفته می شود که تجارت شما با مصرف کننده در ارتباط است،اما بازاریابی B2B بازاریابی است که در آن تجارت شما با تجارت شرکت دیگری در ارتباط است.

این دو بازاریابی علاوه بر شباهت های بسیاری که با هم دارند، تفاوت هایی نیز با هم دارند. که ما در بخش بعدی به بررسی موضوع تفاوت های میان بازاریابی B2B و B2C می پردازیم.

زبان صحبت با مشتریان

در بازاریابی صنعتی یا B2B، بازاریاب می تواند برای تاثیر گذاری هرچه بیشتر از زبان تخصصی صنعتی بهره بگیرد، در صورتی که در بازاریابی B2C این گونه نیست. پلتفرم B2C به گونه ای است که باید برای اثرگذاری هرچه بیشتر بر روی مردم با آن ها ساده تر سخن بگویید، به عبارتی باید متناسب با درک و فهم عامه مردم با آن ها سخن بگوییم. در نتیجه بهتر است از به کار گرفتن کلمات قلمبه سلمبه دوری کنید.

بازاریابی B2B

قدرت محرک ها

معمولا افرادی که سایت های B2B را مشاهده می کنند، جزو بینندگان همیشگی آن هستند و به دنبال افزایش بهره وری می باشند، که این افزایش بهره وری از طریق اظهار نظرهای فنی صورت می گیرد. اما در این سوی داستان مصرف کننده ها به دنبال یافتن معامله های جذاب و دلچسب هستند و رفتار احساسی نسبت به این موضوع دارند. در نتیجه فرآیند B2C احساسی و عاطفی است اما فرآیند B2B کاملاعاقلانه و منطقی است؛ بنابراین بهتر است هیچ وقت قدرت محرک ها را دست کم نگیرید. محرک هایی مانند: اشتیاق، حال و هوا، قیمت و میل های درونی می تواند مصرف کننده را سوق دهد.

تفاوت در نوع هدف

معمولا در شرکت های B2B ارباب رجوع ها تحصیل کرده اند و می خواهند که نظرات مثبت و سازنده و هم چنین نظریه های تخصصی را از کارکنان خود بشنوند و با مقایسه این نظرات و انتخاب درست و به موقع آن ها می خواهند که تصمیمات هوشمندانه بگیرند. اما در بازاریابی B2C این گونه نیست. مصرف کنندگان به دنبال لذت از خرید خود هستند و تمام سعی شان این است که به نیاز خود دست پیدا کنند.

تفاوت در نوع محتوا

وجود محتوای جامع، غنی و با کیفیت در بازاریابی B2B بسیار مهم است و شرکت های مقابل B2B می خواهند تا با یک تیم بازاریابی و فروش کاملاً حرفه ای روبه رو شوند. اما در صورتی که فعالیت بازاریابی B2C به گونه ای است که محتوا باید نیاز مصرف کننده را بر طرف سازد و شاد و مفرح باشد ضمنا باید به اشتراک نیز گذاشته شود.

بازاریابی B2B

طول محتوا

بازاریابی B2B برای اثبات مهارت و تخصص خودش باید از محتوای طولانی و تفصیل دار استفاده کند؛ زیرا تنها با این کار می توانند تخصص خود را به سایر شرکت ها به اثبات برساند. اما در بازاریابی B2B مختصر و مفید بودن محتوا برای مصرف کننده مهم است و نیازی به اثبات تخصص و مهارت نیست.

نوع رابطه

معمولا مصرف کنندگان به دنبال برقراری یک ارتباط تنگاتنگ و صمیمی نیستند. اما در آن سوی ماجرا مشتریان B2B خواهان این هستند تا با شرکت یا سازمانی که در حال فعالیت اند رابطه صمیمی و تنگاتنگی داشته باشند، در نتیجه عزم خودشان را جزم می کنند تا با شرکت مقابل رابطه صمیمی داشته باشند.

تفاوت در شرایط ثبت خرید یا دریافت خدمات

در شرکت های B2B برای دریافت خدمات یا خرید از سایر شرکت ها باید یک سری مراحل اداری، مالی و … برای دریافت تاییدیه انجام شود. در صورتی که در خرید های B2C این طور نیست. معمولا مصرف کننده به سرعت برای خرید تصمیم می گیرد و فقط کافی است تا پیشنهادی به او ارائه شود تا آن را نسبت به خرید ترغیب و هدایت کند.

چرخه خرید

معمولا در بازاریابی B2B چرخه خرید، طولانی تر از B2C است. در نتیجه هنگام خرید B2B باید توجه و دقت بیشتری را به خرج دهیم. مشتریان B2C به منظور رفع نیاز خود خیلی سریع اقدام به خرید می کنند، اما در بازاریابی B2B به منظور تحقق اهداف، تصمیمات بلند مدت گرفته می شود.

بازاریابی B2B

طول زمان قرارداد

معمولا قرارداد های B2B چندیدن ماه و یا چندین سال باقی می ماند؛ اما طول مدت قرارداد های B2C شاید چندین دقیقه باشد. علت طولانی بودن زمان قرارداد های B2B این است که باید بر مبنای تصمیمات بلند مدت و آیند نگرانه صورت گیرد.

مشکلات

هر دو نوع مدل بازاریابی با مشکلات خاصی همراه هستند. به عنوان مثال: بازاریابی B2B با مشکل کمبود محتوا و زمان روبه رو است و بازاریابی B2C با مشکل کمبود بودجه روبه رو است. این بودجه باید صرف تبلیغات و معرفی محصولات به مصرف کنندگان شود. که همین امر نقش به سزایی در شناخته شدن این شرکت و یا برند محصولات دارد. بنابراین با وجود چنین تفاوت هایی باید اقدامات مهمی انجام داد.

نتیجه گیری:

ما در این مقاله به بررسی تفاوت های بازاریابی B2B و B2C پرداختیم؛ اگرچه وجه اشتراک میان بازاریابی B2B و B2C کم نیست. اما درک این اختلافات و تفاوت ها برای افرادی که در این زمینه فعالیت دارند الزامی است؛ زیرا تنها راه موفقیت آنان اطلاع داشتن و درک و بهره وری از این موضوعات است.

امیدوارم که از این مقاله ممتاز سئو نیز به اندازه کافی لذت برده باشید.