در این مقاله قصد داریم تجارت الکترونیک را به طور کامل برای شما عزیزان توضیح دهیم. در ادامه مطلب برای آشنایی با صفر تا صد این موضوع با ما همراه باشید زیرا تمامی مزایا و معایب تجارت الکترونیک را به شما خواهیم گفت. شاید برای یکبار هم که شده بخواهید به صورت اینترنتی خرید کنید. پس این مقاله را تا انتها دنبال کنید تا با تجارت الکترونیک آشنا شوید.
تجارت الکترونیک پدیده ای است که به سرعت در حال رشد کردن است. آیا تابحال شده است به کالاهایی احتیاج داشته باشید اما به دلیل سرما، گرما، آلودگی هوا و نداشتن حوصله قید خرید رفتنتان را بزنید؟ با پیدایش تجارت الکترونیک شما به راحتی با چند تا کلیک می توانید بهترین ها را برای خودتان انتخاب کنید و حتی می توانید پس از یک خرید مفصل، نهار نیز برای خودتان سفارش دهید و با آرامش کامل پس از یک خرید کاملا بی درد سر، از زندگی تان لذت ببرید.
معرفی تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک به تجارتی گفته می شود که تمامی کار های خرید، فروش و پرداخت ها به صورت آنلاین انجام می شود. این به این مفهوم است که سایت های اینترنتی واسطه ای میان خریدار ها و فروشنده ها قرار می گیرند و هر سایتی که بهینه تر باشد و اصول سئو را تماما رعایت کرده باشد (بسته به نوع فعالیت آن سایت) شانس بیشتری برای انتخاب شدن برای تجارت را دارد. فروشگاهان اینترنتی در نقش بنگاه های اقتصادی عمل می کنند و کاربران اینترنتی هم در نقش مشتریان.
تجارت الکترونیک به عنوان کسب و کار های اینترنتی نیز، شناخته می شود. با گذشت زمان امروزه تجارت های الکترونیکی و خرید و فروش های آنلاین جایگاه ویژه ای پیداکرده اند و مانند گذشته یک واژه بیگانه نیستند. حتی در بسیاری از موارد از ارز های دیجیتالی نیز، برای پرداخت ها استفاده می شود.
دسته بندی های تجارت الکترونیک
تجارت های الکترونیکی به دسته های محتلفی تقسیم می شوند که در بخش زیر به آن ها می پردازیم:
- ارتباط بنگاه و بنگاه (B2B): به الگویی از تجارت الکترونیکی گفته می شود، که دو طرف معامله بنگاه ها هستند.
- ارتباط بنگاه و مصرف کننده (B2C): به الگویی از تجارت الکترونیکی گفته می شود که رواج بسیاری دارد و ارتباط تجاری مستقیم بین شرکت ها و مشتریان هستند.
- ارتباط مصرف کننده ها و شرکت ها (C2B): در این حالت اشخاص حقیقی به کمک اینترنت کالا ها و یا خدمات خود را به شرکت ها می فروشند.
- ارتباط مصرف کننده با مصرف کننده (C2C): در این روش روابط خرید و فروش بین مصرف کنندگان می باشد.
- ارتباط بین بنگاه ها و سازمان های دولتی (B2A): این دسته بندی که شامل تعاملات تجاری بین شرکت ها و سازمان های دولتی است، پرداخت مالیاتها و عوارض شامل این موارد می شود.
- ارتباط بین دولت و شهروندان (G2C): الگویی بین دولت و توده مردم می باشد که شامل بنگاه های اقتصادی، موسسات دولتی و کلیه شهروندان می باشد. این الگو یکی از مؤلفه های دولت الکترونیک می باشد.
- ارتباط بین دولت ها (G2G): این الگو شامل ارتباط تجاری بین دولت ها در زمینه هایی شبیه واردات و صادرات می باشد.
ابزار های تجارت الکترونیک
ابزار های تجارت الکترونیک به تمامی امکاناتی گفته می شود که با استفاده از آن ها شما می توانید تعاملات الکترونیکی انجام دهید که شامل:
- فروشگاه های اینترنتی
- ایمیل
- ابزار پیام سریع
- پول الکترونیکی
- و …
می باشد.
مزایای تجارت الکترونیک
- راحتی
- کوپن های تخفیف
- راحتی در مقایسه
- صرفه جویی در زمان
- داشتن گزینه های نامحدود در انتخاب
- دریافت تخفیف بدون نیاز به صحبت با فروشنده
- مشاهده تمامی نظرات کسانی که از کالا استفاده کرده اند
مزایای تجارت الکترونیک برای کسب و کار ها
افزایش فروش
می خواهیم این مورد را با یک مثال برایتان شرح دهیم: در فروشگاه فیزیکی شما نهایت چند نفر در لحظه جا می شوند؟ بیشتر از 200 نفر؟؟ اما با داشتن فروشگاه اینترنتی بسته به پلن انتخابی و خدمات سرورتان، شما می توانید تا هزارن نفر را در لحظه در سایتتان جای دهید. حال از این هزار نفر چند نفر امکان دارد مشتری قطعی شما شوند؟ قطعا بسیاری از آن ها مشتری شما خواهند شد و فروشتان روز به روز افزایش پیدا خواهد کرد.
افزایش مشتریان و داشتن مشتری از همه جای ایران
با داشتن تجارت الکترونیک دیگر کسب و کار شما محدود به یک کوچه و یا حتی چند شعبه نخواهد شد، بلکه دیگر شما حتی با داشتن یک سایت چند زبانه می توانید از سرتا سر دنیا، مشتری های خود را پیدا کنید و به آن ها خدماتتان را ارائه دهید.
ساده شدن پرداخت ها
با تجارت الکترونیک دیگر صف های طولانی پرداخت در فروشگاه های شما نخواهد بود بلکه هر شخصی با زدن چند دکمه به راحتی هزینه خدمات و کالاهای دریافت شده را پرداخت خواهد کرد.
تراکنش های فوری
در تجارت های الکترونیکی دیگر لازم نیست یک ماه و یا حتی چند ماه بخاطر یک چک و نقد شدن پولتان صبر کنید، بلکه با هر خریدی، پرداخت بلافاصله انجام می شود و با توجه به سیستم بانکی که انتخاب کرده اید تا 48 و یا 72 ساعت پس از خرید، هزینه آن به حساب شما پرداخت خواهد شد.
دسترسی 24 ساعته و در تمامی روز های سال به فروشگاه شما
روز های طوفانی با برف و باران را در نظر بگیرید و یا حتی روز های بسیار گرم و طاقت فرسا! تجارت الکترونیک این معایب خرید کردن را بر طرف کرده است. دیگر در هر آب و هوایی شما می توانید با خیال راحت و در خانه، به خرید خودتان برسید.
معایب تجارت الکترونیک
در بخش بالا مزایای تجارت الکترونیک را برای شما بازگو کردیم. اما گل بی خاری در دنیا وجود ندارد. در این بخش معایب تجارت الکترونیک را برایتان توضیح می دهیم.
- حریم خصوصی و امنیت
بسیاری از سایت ها وجود دارند که با داشتن مجوزهای مختلفی نظیر اینماد و … ، کسب و کار خود را به تجارت الکترونیک تبدیل کرده اند. سعی کنید از آن سایت ها خرید کنید تا این که بخواهید از سایت های بی نشان خریداری کنید زیرا سایت های کلاهبرداری ای نیز وجود دارند که قصد سو استفاده از بستر تجارت الکترونیک را دارند.
- هزینه های پنهان
مشتری در زمان خرید، هزینه حمل و نقل، مالیات و بسیاری از هزینه های دیگر را مشاهده می کند و آن ها را نیز پرداخت می کند اما مراقب هزینه های پنهانی نیز باشید، این هزینه های پنهانی بیشتر در خرید های بین المللی دیده می شوند. هزینه های پنهانی هزینه هایی هستند که در صفحه خرید دیده نمی شوند اما در صفحه پرداخت ذکر می شوند که مشتری برای دریافت کالا باید آن ها را پرداخت کند.
- تاخیر در دریافت کالا
شما هنگامی که به صورت فیزیکی کالایی را خریداری می کنید، آن کالا بلافاصله به دستتان می رسد اما هنگامی که به صورت آنلاین خریداری می کنید، باید مدت زمان یک یا دو روز (بسته به فاصله شما با فروشگاه اینترنتی)، منتظردریافت کالا بمانید.
- نیاز به اینترنت
شما برای داشتن تجارت الکترونیکی 100% نیاز به اینترنت دارید و بدون اینترنت این امکان وجود ندارد که شما تجارت الکترونیکی را انجام دهید.
- نبود تعامل شخصی
در بسیاری از خرید های بزرگ، قوانین و مقرراتی وجود دارد که ممکن است شما با خواندن آن ها گیج شوید و شخصی وجود ندارد که بخواهید در لحظه سوالاتتان را از او بپرسید.
در هر صورت با توجه به مطالبی که در بالا گفته شد، تجارت الکترونیکی هم مانند تمامی تجارت ها مزایا و معایبی دارد که آن ها را برای شما عزیزان ذکر کردیم. با توجه به نکاتی که در بالا گفته شد تجارت الکترونیکی را انجام دهید تا با مشکل خاصی مواجه نشوید.
دیدگاهی بنویسید