94٪ از مدیران ارشد بازاریابی معتقدند که Analytics به آن ها کمک می کند تا به اهداف خود برسند، با این حال، پذیرش آن کند شده است. در حقیقت فقط 15-20٪ شرکت ها از داده ها و Google Analytics برای هدایت بازاریابی و تصمیم گیری تجاری استفاده می کنند. اندازه گیری شاخص های کلیدی عملکرد مهم وب سایت به شما کمک می کند تا عملکرد وب سایت خود را افزایش دهید. این معیار ها نه تنها به شما در بهینه سازی وب سایت کمک می کنند، بلکه به شما کمک می کنند بازدید کنندگان خود را به مشتری تبدیل کنید.

اندازه گیری عملکرد وب سایت شما می تواند کمی مشکل باشد. از آنجا که بسیاری از معیار های مختلف برای بررسی وجود دارد، شناسایی مهمترین شاخص های کلیدی عملکرد وب سایت می تواند دشوار باشد. علاوه بر این شما می خواهید دقیقاً بفهمید چه چیزی را اندازه گیری می کنید، چرا آن را اندازه گیری می کنید و چه اقداماتی را می توانید برای افزایش عملکرد وب سایت خود و بهبود تجربه کلی بهتر به کاربران انجام دهید.

در این مقاله ما هشت شاخص کلیدی عملکرد را برای اندازه گیری در وب سایت شما و چگونگی استفاده از این اطلاعات برای اطمینان از اینکه وب سایت شما بازدید کنندگان را به طور موثر تبدیل می کند، مورد بحث قرار می دهیم.

8 شاخص کلیدی برای افزایش عملکرد وب سایت شما

1. نرخ پرش

نرخ پرش درصد بازدید از سایت های تک صفحه ای را توضیح می دهد. اگرچه نرخ پرش اغلب به عنوان یک معیار “بد” نشان داده می شود، اما این خوب و بد نیست. در عوض این افزایش شاخص کلیدی عملکرد (KPI) به سادگی بیان می کند که بازدیدکنندگان سایت از ورود اولیه خود در یک صفحه چه مدت زمانی می مانند.

در واقع شما نمی توانید موفقیت سایت خود را تنها بر اساس این عامل قضاوت کنید. به عنوان مثال یک کاربر می تواند بر روی لینکی از یک نتیجه جستجو کلیک کند، 10 دقیقه را به خواندن مقاله اختصاص دهد و سپس برای فراخوانی برای اقدام (CTA) صفحه را ترک کند. در Google Analytics، اگرچه کاربر اقدام مطلوبی را انجام داده است، اما این از نظر فنی یک نرخ پرش محسوب می شود.

نرخ پرش غیرطبیعی نشان دهنده این است که بسیاری از افراد وب سایت شما را ترک می کنند و مایل نیستند برای مشاهده هر گونه اطلاعات دور و بر شما بمانند. این می تواند نشان دهد که تجربه کاربری شما خوب نیست و یا صفحه حاوی محتوای ضعیف یا بی ربطی است که به طور کامل نیاز کاربر را رفع نمی کند. لود شدن آهسته صفحه یکی از دلایلی است که می تواند منجر به نرخ پرش بالا شود.

2. بازدید کنندگان منحصر به فرد وب سایت

افزایش شاخص کلیدی عملکرد با بررسی بازدید کنندگان منحصر به فرد

بازدید کنندگان منحصر به فرد وب سایت، اولین بازدید کنندگان سایت شما برای مدت زمان مشخصی هستند. این بازدید کنندگان حتی اگر قبلاً از سایت شما بازدید کرده باشند، یک بار شمارش می شوند. بازدید کنندگان منحصر به فرد وب سایت توسط IP آدرس کاربران، همراه با یک کوکی در مرورگری که استفاده می کنند تعیین می شود.

بنابراین حتی اگر امروز 50 بار دیگر به این سایت بروید، باز هم به عنوان یک کاربر منحصر به فرد حساب خواهید شد. با این حال اگر از یک سایت دیگر مانند تلفن همراه خود به این سایت بروید، به عنوان یک بازدید کننده جدید به حساب می آیید.

بازدید کنندگان منحصر به فرد به شما کمک می کنند تا ترافیک وب سایت خود را در طول زمان درک کنید. شما قادر خواهید بود سیگنال ها و تاخیر ها را در تعداد بازدید کنندگان منحصر به فرد خود تجزیه و تحلیل کنید تا مشخص شود چه عواملی باعث ایجاد آن ها می شود.

به عنوان مثال شاید شما محصول جدیدی را منتشر کرده باشید یا تبلیغات بزرگی در سایت خود داشته باشید. در این حالت ممکن است مشاهده کنید که بازدید کنندگان منحصر به فرد شما در آن بازه زمانی خاص افزایش می یابد.

به همین ترتیب شما قادر خواهید بود که در طول سال روند کندتری را ببینید. این به شما کمک می کند تا در طول زمان تبلیغات مختلفی را اجرا کنید و تقویم محتوایی قوی تری ایجاد کنید تا بازدید کنندگان منحصر به فرد را به وب سایت خود هدایت کنید.

3. صفحات مشاهده شده در هر جلسه

تعداد صفحاتی که کاربر در هر جلسه مشاهده می کند، یک معیار مهم است تا ببینید کاربران منحصر به فرد چگونه محتوای شما را پیدا می کنند.

صفحات در هر جلسه راهی برای جلب توجه کاربران، پرورش علاقه آن ها و تشویق آن ها به گام بعدی است. این شاخص کلیدی عملکرد برای اندازه گیری علاقه و کنجکاوی در مورد شرکت شما ضروری است.

گرچه برخی معتقدند داشتن تعداد صفحات زیاد در هر جلسه بهتر است، اما همیشه اینطور نیست. این ممکن است نشانه این باشد که کاربر در تلاش است تا اطلاعات مهم را پیدا کند. برای این قضاوت باید میانگین زمان حضور در سایت و نرخ پرش را در نظر بگیرید تا ایده بهتری از آنچه اتفاق می افتد را با هم ترکیب کنید.

سایتی با تعداد صفحات بالا در هر بازدید، مدت زمان کم حضور و نرخ پرش بالا می تواند کاربری را نشان دهد که نمی تواند اطلاعات مربوطه را پیدا کند و یا سایتی که با تعداد کم صفحات مشاهده شده در هر جلسه همراه با مدت زمان کم جلسه و نرخ پرش بالا دست و پنجه نرم می کند، می تواند محتوای بی کیفیت یا عدم تعامل کاربر را نشان دهد.

4. میانگین زمان حضور در صفحه

میانگین زمان حضور در صفحه، متوسط ​​طول کل بازدید های سایت را در کنار هم توضیح می دهد. همراه با نرخ پرش و صفحات مشاهده شده در هر جلسه، میانگین زمان حضور در صفحه به مدت طولانی ماندن کاربران در سایت شما اشاره می کند. این یک معیار مهم برای نشان دادن تعامل کاربر و کیفیت و مرتبط بودن محتوای شما است.

استاندارد مدت زمان متوسط ​​حضور کاربران در سایت بین دو تا سه دقیقه است.

شاید دو تا سه دقیقه زمان زیادی به نظر نرسد، اما کافی است کاربر مطالب شما را بخواند و با وب سایت شما تعامل کند. مدت زمان طولانی تر نشان می دهد که کاربر با محتوای شما بیشتر درگیر است.

همانند سایر شاخص های کلیدی عملکرد بازاریابی، حتماً به پارامتر های اضافی نگاه کنید تا درک بهتری از آنچه اتفاق می افتد داشته باشید. برای تعیین اینکه کدام کانال ها بیشترین جذب کاربران را دارند، باید KPI های تعامل مانند کانال های ترافیکی را جستجو کنید.

5. تاپ ترین صفحات فرود

بهترین صفحات فرود یا (Landing Page) اولین صفحه ای است که بازدید کنندگان هنگام ورود به وب سایت شما در آن فرود می آورند. این می تواند صفحه اصلی، وبلاگ بسیار بهینه شده یا صفحه دیگری در سایت شما باشد.

بهترین صفحات فرود شما بیشترین بازدید کننده را برای سایت شما به خود جلب می کند، بنابراین بسیار مهم است که این صفحات برای نگه داشتن کاربران در سایت یا اقدامات مورد نظر بهینه شوند.

به عنوان مثال اگر یکی از برترین صفحات فرود شما یک مقاله وبلاگ از سال 2012 است، هنگام بررسی برترین صفحات فرود، باید ببینید که چگونه می توانید بازدید کنندگان را از طریق یک قیف تبدیل در این صفحه ترغیب کنید تا اقدامی خاص انجام دهند. این می تواند کلید افزایش فروش بیشتر و افزایش میزان بازگشت سرمایه کلی (ROI) شما باشد.

6. تاپ ترین صفحات خروج

افزایش شاخص کلیدی عملکرد با بررسی صفحات خروج

صفحات خروج جایی است که مخاطبان وب سایت شما را ترک می کنند. شما می توانید این بخش را در Google Analytics بررسی کنید تا متوجه شوید که مخاطبان خود را کجا از دست دهید. این به شما کمک می کند تا متوجه شوید کاربران از کجا رغبت خود را از دست می دهند و چه نوع محتوایی آن ها را از خود دور می کند.

بدیهی است که بازاریاب ها می خواهند کاربران خود را در سایت نگه دارند یا آن ها را تشویق کنند تا یک اقدام دلخواه را انجام دهند، بنابراین تاپ ترین صفحات بالای خروج فرصت خوبی برای انجام برخی تغییرات است. هنگامی که صفحات اصلی خروج خود را شناسایی کردید، می توانید آن ها را بررسی کنید تا ببینید مشکل از چه قرار است.

آیا محتوا جذاب نیست؟ آیا فراخوانی برای اقدام وجود ندارد؟ سعی کنید دکمه های call to action را در صفحات خود به کار بگیرید و نشانه های جهت دار را برای راهنمایی بازدید کنندگان در مورد مکان های بعدی قرار دهید. این نوع پیشرفت ها می تواند تفاوت در منحصر به فرد بودن کاربران و حضور آن ها در سایت را ایجاد کند.

7. اهداف و انجام ایونت ها (Event)

تکمیل اهداف به شما نشان می دهد که سایت شما چقدر در تبدیل افراد و جذب آن ها به اقدامات دلخواه موثر است. برای شناسایی کانال های بازاریابی و صفحات وب می توان اهداف را فیلتر کرد تا مشخص شود چه عواملی به کاربران کمک می کند تا تبدیل شوند.

پیگیری ایونت ها به شما کمک می کند بفهمید مردم در صفحات خاص سایت شما چه اقداماتی انجام می دهند. همچنین می توانید این اطلاعات را از طریق کانال ترافیک و منبع فیلتر کنید.

در نهایت این به شما کمک می کند تا بفهمید چه محتوایی در سایت شما بیشترین جذابیت و تأثیر را دارد، بنابراین می توانید آن نوع محتوا را در جای دیگری در سایت خود تکرار کنید.

8. کوئری های جستجو شده در سایت

اگر روی سایت شما از قبل موتور جستجوی سفارشی پیاده سازی نشده است، باید یکی را نصب کنید و آن را به سیستم آنالیز خود لینک دهید. Google ابزار هایی را برای تنظیم این ویژگی به شما می دهد.

پس از نصب، کاربران می توانند از موتور جستجوی شما برای یافتن محتوایی که در وب سایت شما جستجو می کنند استفاده کنند. اتصال آن به برنامه تحلیلی به شما امکان می دهد تا در نتیجه سوالات جستجو شده و صفحات بازدید شده را ردیابی کنید.

این نه تنها به ایجاد محتوا کمک می کند، بلکه شما می توانید هر گونه مشکل مربوط به تجربه کاربر را شناسایی کنید، به طور مثال اگر وب سایت شما ساختار ضعیفی دارد.

کوئری های جستجو شده در سایت به شما امکان می دهد بررسی کنید که بازدید کنندگان چه محتوایی را ترجیح می دهند، محتوای وب سایت شما کم است یا خیر و بازدید کنندگان شما بیشتر به چه محصولات یا خدماتی علاقه دارند. این برای هر بازاریابی که می خواهد استراتژی محتوای خود را کامل کند بسیار مهم است .

ببینید آیا وب سایت شما به پتانسیل سود خود رسیده است یا خیر!

آیا نگران هستید که وب سایت شما به پتانسیل سود خود نرسد؟ از هر ده مورد نه بار، چند تغییر و اصلاح در وب سایت شما می تواند منجر به نتایج قدرتمند و سودآوری شود و ROI شما را ده برابر کند.

شما می توانید به کمک موارد ذکر شده شاخص کلیدی عملکرد وب سایت خود را افزایش دهید.