آیا تاکنون فکر کرده اید که موتورهای جستجو چگونه کار می کنند ؟ چند بار در روز از گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری برای جستجو در وب استفاده می کنید؟ آیا 5 بار، 10 بار یا حتی گاهی بیشتر؟ آیا می دانید گوگل به تنهایی بیش از 2 تریلیون جستجو در سال را کنترل می کند؟

این ارقام به سرعت در حال بالا رفتن است، موتورهای جستجو بخشی از زندگی روزمره ما شده اند. ما از آن ها به عنوان یک ابزار یادگیری، یک ابزار برای خرید، برای تفریح ​​و اوقات فراغت،تجارت و …. استفاده می کنیم.
اغراق نیست اگر بگوییم اینکه ما به جایی رسیدیم و تقریباً هر کاری که انجام دهیم، به موتورهای جستجو وابسته هستیم. و دلیل این اتفاق بسیار ساده است. ما می دانیم موتورهای جستجو و به ویژه گوگل، به تمام سوالات ما پاسخ می دهند.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

هنگامی که یک پرس و جو را تایپ می کنید و روی جستجو کلیک می کنید چه اتفاقی می افتد ؟ موتورهای جستجو چگونه کار می کنند و چگونه تصمیم می گیرند در نتایج جستجو و به چه ترتیب نشان دهند؟
اگر شما یک توسعه دهنده، طراح، صاحب مشاغل کوچک، متخصص بازاریابی، صاحب وب سایت هستید یا به فکر ایجاد یک وبلاگ شخصی یا وب سایت برای شغل خود هستید، پس باید این موضوع را درک کنید که موتورهای جستجو چگونه کار می کنند.

چرا باید درک کنیم که موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟


داشتن درک درستی از نحوه کار موتورهای جستجو می تواند به شما در ایجاد وب سایتی، که موتورهای جستجو بتوانند آن را درک کنند، کمک می کند.
آشنایی با نحوه کار موتورهای جستجو، اولین قدمی است که باید قبل از پرداختن به کارهای بهینه سازی موتور جستجو (SEO) یا سایر کارهای SEM (بازاریابی موتور جستجو) برداشته شود.

موتورهای جستجو چگونه کار می کند ؟

موتورهای جستجو برنامه های پیچیده رایانه ای هستند. قبل از اینکه حتی به شما اجازه دهند یک سوال را تایپ کنید و در وب جستجو کنید، آن ها مجبورند کارهای آماده سازی زیادی انجام دهند به گونه ای که وقتی روی ‘جستجو’ کلیک می کنید، مجموعه ای از نتایج دقیق و با کیفیت ارائه می شود که به سوال شما پاسخ می دهند.


«کار آماده سازی» شامل چه مواردی است؟

این کار دو مرحله اصلی دارد. مرحله اول فرایند کشف اطلاعات و مرحله دوم ساماندهی اطلاعات است تا بتواند بعداً برای اهداف جستجو استفاده شود. این امر معمولاً در دنیای اینترنت با عنوان خزیدن (Crawling) و ایندکس شدن (Indexing) شناخته می شود.

خزنده


موتورهای جستجو تعدادی برنامه رایانه ای به نام خزنده های وب (از این رو کلمه خزیدن را برای توصیف نحوه کار کردن آن ها به کار می رود) دارند، که وظیفه یافتن اطلاعاتی را دارند که در اینترنت در دسترس عموم است.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

برای ساده کردن یک فرآیند پیچیده، کافی است که بدانید کار این خزنده نرم افزار (که همچنین به عنوان عنکبوت موتور جستجو معروف است)، اسکن اینترنت و یافتن سرورهای (همچنین به عنوان وب سرور معروف است) میزبان وب سایت ها است. این خزنده ها لیستی از همه وب سرورها را برای خزیدن و وب سایت هایی که توسط هر سرور میزبان می شوند، ایجاد می کنند و سپس کار را شروع می کنند.

آنها از هر وب سایت بازدید می کنند و با استفاده از تکنیک های مختلف، سعی می کنند تعداد صفحات، محتوای متن، تصاویر، فیلم ها یا هر قالب دیگر (css HTML، جاوا اسکریپت و غیره) را ببینند.

در هنگام بازدید از وب سایت، علاوه بر توجه به تعداد صفحات، هر پیوندی (یا اشاره به صفحات در سایت یا وب سایت های خارجی) نیز بررسی می کنند، و به این ترتیب صفحات بیشتر و بیشتری را کشف می کنند. آن ها این کار را بطور مداوم انجام می دهند و همچنین تغییرات ایجاد شده در یک وب سایت را بررسی می کنند تا بداند که چه زمانی صفحات جدید اضافه یا حذف می شوند.
اگر توجه داشته باشید که امروزه بیش از 130 هزار میلیارد صفحه جداگانه در اینترنت وجود دارد و به طور متوسط ​​روزانه هزاران صفحه جدید منتشر می شود، می توانید تصور کنید که این کار چقدر می تواند از نظر ما سخت باشد.

چرا باید به روند خزیدن موتورهای جستجو اهمیت بدهید؟



اولین نگرانی شما هنگام بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو، اطمینان از دسترسی صحیح موتورهای جستجو به سایت شما است. در غیر این صورت اگر آن ها نتوانند وب سایت شما را بخوانند، نباید از نظر رتبه بالا یا ترافیک موتور جستجو انتظار زیادی داشته باشید.

همانطور که در بالا توضیح داده شد، خزنده ها کارهای زیادی برای انجام دادن دارند و شما باید سعی کنید کار آن ها را آسان تر کنید. چندین کار وجود دارد که باید اطمینان حاصل کنید که خزندگان می توانند بدون مشکل در سریع ترین روش ممکن به وب سایت شما دسترسی پیدا کنند.

1-از Robots.txt استفاده کنید تا مشخص کنید به کدام صفحات وب سایت خود دسترسی ندارید. به عنوان مثال ، صفحاتی مانند سرپرست یا صفحات باقیمانده و سایر صفحاتی که نمی خواهید در اینترنت در دسترس عموم قرار گیرند.
2- موتورهای جستجوگر بزرگی مانند Google و Bing ابزاری دارند که می توانید اطلاعات بیشتر در مورد وب سایت خود (تعداد صفحات، ساختار و غیره) به آن ها بدهید تا آن ها مجبور نباشند خودشان آن را پیدا کنند.
3- از یک نقشه سایت xml برای لیست تمام صفحات مهم وب سایت خود استفاده کنید تا خزندگان بتوانند بفهمند کدام صفحات برای نظارت بر تغییرات و کدام موارد را نادیده بگیرد.

نمایه سازی (Indexing)

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

خزیدن به تنهایی برای ساخت موتور جستجو کافی نیست. اطلاعاتی که توسط خزنده ها مشخص شده اند، باید سازماندهی، مرتب سازی و ذخیره شوند تا بتوانند توسط الگوریتم های موتور جستجو، قبل از ارائه در دسترس کاربر نهایی پردازش شوند. این فرآیند Indexing نام دارد.
موتورهای جستجو تمام اطلاعات موجود در یک صفحه را در فهرست خود ذخیره نمی کنند اما مواردی مانند: هنگامی که ایجاد شده است، به روزرسانی، عنوان و توضیحات صفحه، نوع محتوا، کلمات کلیدی مرتبط، لینک های ورودی و خروجی و پارامترهای دیگری که برای الگوریتم های آنها مورد نیاز است را ذخیره می کند. گوگل دوست دارد تا فهرست خود را مانند فهرست کتاب (یک کتاب واقعا بزرگ) توصیف کند.

چرا باید به روند نمایه سازی اهمیت داد؟

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

 بسیار ساده است، اگر وب سایت شما در فهرست موتورهای جستجو نباشد، برای هر جستجو ظاهر نمی شود. این مورد همچنین حاکی از آن است که هرچه تعداد صفحات بیشتری در فهرست های موتورهای جستجو قرار داشته باشد، در صورت تایپ یک پرسش، شانس حضور در نتایج جستجو بیشتر میشود.
برای اینکه در 5 موقعیت اول SERPS (صفحات نتایج موتور جستجو) ظاهر شوید، باید وب سایت خود را برای موتورهای جستجو با استفاده از فرآیندی به نام بهینه سازی موتور جستجو یا سئو به طور خلاصه بهینه کنید.

چگونه دریابیم که چند صفحه از وب سایت شما در فهرست Google درج شده است؟

دو روش برای انجام این کار وجود دارد.
Google را باز کنید و از اپراتور site استفاده کنید و به دنبال آن نام دامنه خود را بنویسید. به عنوان مثال site:momtazseo.com خواهید فهمید که چه تعداد صفحه مربوط با این دامنه خاص در فهرست Google درج شده است.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

راه دوم ایجاد یک حساب کاربری رایگان درGoogle Search Console و اضافه کردن وب سایت خود است. سپس با توجه به  گزارش Coverage و به ویژه صفحات معتبر و INDEXED متوجه این قضیه خواهید شد.

الگوریتم های رتبه بندی موتور جستجو

سومین و آخرین مرحله در فرایند اینکه موتورهای جستجو چگونه کار می کنند ، فهمیدن الگوریتم های رتبه بندی موتور جستجو است که موتورهای جستجو تصمیم بگیرند وقتی شخصی یک پرس و جو را تایپ می کند کدام صفحات را در SERPS نشان دهد و به چه ترتیب باشد. این امر با استفاده از الگوریتم های رتبه بندی موتور جستجو بدست می آید. به زبان ساده، الگوریتم ها قطعات نرم افزاری هستند که دارای تعدادی قانون هستند که آنچه کاربر به دنبال آن است و اینکه چه اطلاعاتی را برای پاسخ به سوال خود به دست می آورد، را تجزیه و تحلیل می کنند. این قوانین و تصمیمات بر اساس اطلاعات موجود در فهرست آنها ساخته می شود.

الگوریتم های موتور جستجو چگونه کار می کنند؟

با گذشت سالها، الگوریتم های رتبه بندی موتورهای جستجو تکامل یافته و بسیار پیچیده شده اند. الگوریتم رتبه بندی گوگل قبل از تصمیم گیری بیش از 255 قانون را در نظر می گیرد و هیچ کس با اطمینان نمی داند این قوانین چیست. الگوریتم های اصلی گوگل توسط لری پیج و سرگئی بن (بنیانگذاران گوگل) ایجاد شده اند.
برای درک راحت تر، در اینجا فرایندی ساده از نحوه عملکرد عوامل رتبه بندی موتورهای جستجو وجود دارد:

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

مرحله 1: پرس و جو کاربر را تجزیه و تحلیل کنید

اولین قدم برای موتورهای جستجو است تا بدانند کاربر چه نوع اطلاعاتی را جستجو می کند. برای انجام این کار، آن ها سوال (اصطلاحات جستجو) کاربر را با تعدادی از کلمات کلیدی معنی دار تجزیه و تحلیل می کنند. کلمه کلیدی کلمه ای است که معنی و هدف خاصی دارد. به عنوان مثال، هنگامی که “چگونه یک کیک شکلاتی درست کنیم” را تایپ می کنید، موتورهای جستجو از این کلمات متوجه می شوند که می خواهید دستورالعمل درست کردن کیک شکلاتی را بدست آورید و بنابراین نتایج برگشت یافته شامل وب سایت های آشپزی همراه با دستور العمل ها خواهد بود

یادگیری ماشین به موتورهای جستجو کمک کرده است که کلمات کلیدی مرتبط را با هم مرتبط کنند. به عنوان مثال، موتورهای جستجو می دانند که معنی این پرس و جو ‘چگونه لامپ را تغییر دهیم’ همان ‘چگونگی تعویض لامپ’ است.

موتورهای جستجو همچنین به اندازه کافی باهوش هستند تا اشتباهات هجی را تفسیر کنند، مباحث را درک کنند و به طور کلی معنی یک پرس و جو از زبان طبیعی را استخراج کنند (در صورت جستجوی صوتی کتبی یا کلامی).

مرحله 2: یافتن صفحات مطابق

مرحله دوم، جستجو در فهرست و تصمیم گیری در مورد این که كدام صفحات می توانند بهترین پاسخ را برای کاربر ارائه دهد. این یک مرحله بسیار مهم در کل فرآیند برای موتورهای جستجو و صاحبان وب است.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند

موتورهای جستجو باید بهترین نتایج ممکن را با سریع ترین روش ممکن برگردانند تا کاربران خود را راضی نگه دارند و صاحبان وب بخواهند وب سایت های آن ها انتخاب شوند تا از این طریق ترافیک و بازدید خود را افزایش دهند. این مرحله ای است که تکنیک های خوب SEO می توانند در انتخاب وب سایت توسط الگوریتم های موتورهای جستجو تأثیر بگذارند.



مهم ترین فاکتورها در مورد چگونگی عملکرد موتورهای جستجو مطاببق با متن پرس وجو:

  • عنوان و ارتباط محتوا: عنوان و محتوای صفحه با سؤال کاربر چقدر مرتبط است.
  • نوع محتوا: اگر کاربر خواستار تصاویر است، نتایج برگشتی حاوی تصاویر است و نه متن.
  • کیفیت محتوا: محتوا باید کامل، مفید و آموزنده، بی طرفانه باشد و یک موضوع را پوشش دهد.
  •  کیفیت وب سایت: کیفیت کلی یک وب سایت اهمیت دارد. Google صفحات وب سایت هایی که استانداردهای کیفیت آنها را رعایت نمی کند، را نشان نمی دهد.
  • تاریخ انتشار: برای نمایش داده های مرتبط با خبر، Google می خواهد آخرین نتایج را نشان دهد بنابراین تاریخ انتشار نیز در نظر گرفته می شود.
  •  محبوبیت یک صفحه: صفحه ای که تعداد مراجع زیادی (بک لینک) دارد، از سایر وب سایت ها و سایر صفحات بدون لینک محبوب تر محسوب می شود، بنابراین شانس بیشتری برای انتخاب توسط الگوریتم ها دارد. این فرایند همچنین به عنوان SEO Off-Page نیز شناخته می شود.
موتورهای جستجو چگونه کار می کنند
  • زبان صفحه: به کاربران صفحاتی به زبان خودشان سرویس می دهد همیشه انگلیسی نیست.
  • سرعت صفحه وب: وب سایت هایی که سریع بارگیری می شوند (2-3 ثانیه فکر کنید) در مقایسه با وب سایت هایی که بارگذاری آنها آهسته است، از مزیت کمتری برخوردار هستند.
  • نوع دستگاه: به کاربرانی که در تلفن همراه جستجو می کنند، صفحات سازگار با تلفن همراه ارائه می شود.
  •  موقعیت مکانی: کاربرانی که در منطقه خود نتایج جستجو می کنند یعنی “رستوران های ایتالیایی در تهران” نتایج مربوط به موقعیت مکانی خود را نشان می دهند.همانطور که قبلاً ذکر شد گوگل بیش از 255 عامل را در الگوریتم های خود استفاده می کند تا اطمینان حاصل کند که کاربران آن ها از نتایج بدست آمده راضی هستند.

چرا باید اهمیت دهیم که الگوریتم های رتبه بندی موتور جستجو چگونه کار می کنند؟

برای به دست آوردن ترافیک از موتورهای جستجو، وب سایت شما باید در صفحه اول نتایج در موقعیت های برتر ظاهر شود. از نظر آماری ثابت شده است که اکثر کاربران روی یکی از 5 نتیجه برتر (هم دسک تاپ و هم موبایل) کلیک می کنند. نمایش در صفحه دوم یا سوم نتایج به هیچ وجه ترافیکی برای شما به وجود نخواهد آورد.

ترافیک فقط یکی از مزایای سئو است، به محض رسیدن به موقعیت های برتر برای کلمات کلیدی که برای تجارت شما مفید است، مزایای بیشتری اضافه خواهد شد.

دانستن نحوه عملکرد موتورهای جستجو می تواند در تنظیم وب سایت شما و افزایش رتبه و ترافیک سایت به شما کمک کند.