در چند سال اخیر موتور های جستجوی ایرانی وارد عرصه شده اند. اگرچه اکثر کاربران ایرانی علاقه زیادی به استفاده از موتور های جستجوی خارجی و شناخته شده مانند گوگل, موتور جستجوی Yahoo, کروم و… دارند. البته هنوز زمان زیادی نیاز است تا جستجوگر های ایرانی در بین کاربران ایرانی جای بگیرند.

در ادامه این مقاله، چند مورد از این موتور های جستجو را به شما معرفی خواهیم کرد.

ریسمون( Rismoon.ir)

ریسمون، موتور جستجوی ایرانی.

این اولین موتور جستجوی ایرانی است که پروژه آن در سال 1383 آغاز شد. اکنون “ریسمون” پس از چند سال تلاش در مرحله راه اندازی آزمایشی قرار گرفته است. از آنجایی که ریسمون تازه به صورت آزمایشی شروع به کار کرده است، امکان بروز خطا نیز در ارائه خدمات آن وجود دارد. قابل توجه است که پروژه ریسمون از همان ابتدا به صورت کاملا خصوصی وارد عمل شده است و از طرف هیچ نهاد دولتی، پشتیبانی نمی شود.

قابلیت های عمومی ریسمون:

  1. نمایه سازی اسناد و پرونده هایی با قالب های Open Office, Text RTF, Microsoft Office, PDF, HTML با پشتیبانی کامل از زبان فارسی.
  2. نمایه سازی محتویات فارسی بصورت جامع.
  3. نمایه سازی وب سایت هایی که با پروتکل SSL امن شده اند.
  4. نمایه سازی اسناد و پرونده هایی که در FTP سایت قراردارند.
  5. بهره مندی از Caching برای نگهداری اسناد و صفحات نمایه سازی شده.
  6. زمانبندی نمایه سازی مجدد.
  7. دسته بندی وب سایت هایی که نمایه سازی می شوند.
  8. موتور جستجوی ایرانی ریسمون با قابلیت اعتبارسنجی برای ورود به بخش های اینترانتی که برای دسترسی به آن ها به گذرواژه نیاز است.
  9. پشتیبانی از stop words برای مشخص کردن کلمات و یا عباراتی که لازم نیست در نتیجه جستجو ظاهر شوند، مانند حروف اضافه “و”، “از”، “به” ، …
  10. جستجوی منطقی بصورت ترکیب عطفی، فصلی و یا نفی.
  11. بهره مندی از جستجوی پیشرفته با قابلیت هایی نظیر محدود کردن جستجو به موضوع مورد نظر.
  12. مشخص کردن کلمات یافت شده در نتیجه جستجو.
  13. نمایش خلاصه صفحه و یا سند یافت شده در نتیجه جستجو.
  14. اجرای چند نسخه از برنامه نمایه سازی و عملکرد همزمان آن ها برای تسریع در امر نمایه سازی.
  15. بهره مندی از روال رتبه بندی نتایج جستجو به طوریکه صفحات و اسناد با ارتباط بیشتر، رتبه بالاتری در خروجی جستجو دارند.
  16. نمایش تعداد کل نتایج یافت شده.
  17. محاسبه و نمایش زمانی که صرف جستجو شده است.

معرفی فهرست Link.ir به عنوان مرجع پیوند های ریسمون:

موتور جستجوی ایرانی ریسمون از فهرست Link.ir به عنوان مرجع پیوند خود استفاده می کند. علاوه بر این فهرست لینک، امکان مرور موضوعی وب سایت های ایرانی را نیز فراهم می کند. هدف جستجوگر ها یافتن و دسترسی به محتویات وب سایت ها است و اگر کاربر بخواهد فهرست وب سایت هایی که در یک موضوع خاص فعالیت می کنند را بیابد، هیچ ابزاری به جز یک فهرست این امکان را در اختیار او قرار نمی دهد.

سلام( Salam.ir)

سلام، موتور جستجوی ایرانی.

“سلام” یکی از گسترده ترین موتور های جستجوی ایرانی است. “سلام”، نتایج جستجوی کاربران را به صورت همزمان از چند موتور جستجوی دیگر می گیرد و به کاربر ارائه می دهد. برخی از ویژگی های “سلام” عبارت از:

  • گستردگی دامنه جستجو
  • دقت و ظرافت بسیار در ارائه خدمات و نتایج
  • پوشش زبان فارسی
  • تشخیص و محافظت در برابر نتایج تقلبی
  • سرعت در ارائه نتایج

یوز( yooz.ir)

یوز، موتور جستجوی ایرانی.

طراحی و ساخت این موتور جستجو در اوایل سال 1388 توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، آغاز شد و در بهمن سال 1393 افتتاح شد. طبق گزارشات برای پروژه “یوز” تا کنون 7 میلیارد هزینه شده است. “یوز”، برای ارائه نتایج جستجوی کاربران از هیچ جستجوگر دیگری کمک نمی گیرد و تا به حال توانسته به تنهایی بیش از پنج میلیارد صفحه را پوشش دهد.

البته این موتور جستجو از تاریخ 10 خرداد 1400 از کار افتاده است و هیج نتیجه ای را به کاربران ارائه نمی دهد.

جس جو( jasjoo.com)

جس جو، موتور جستجوی ایرانی.

جس جو، یکی دیگر از موتور های جستجوی ایرانی نسبتا شناخته شده است. این جستجوگر در سال 1387، مدتی بصورت آزمایشی ارائه خدمات به کاربران را آغاز کرد و پس از مدتی بصورت رسمی شروع به کار کرد. در طی یک سال، دو نسخه مختلف از این جستجوگر ارائه شد و نسخه سوم جس جو نیز در فروردین 1388 بروزرسانی شده و در خدمت کاربران قرار گرفت. برخی ویژگی های برتر نسخه سوم جس جو:

  • سیستم امتیاز دهی و عضو گیری جس جو
  • بهبود خودکار سیستم پیمایش کاربری
  • دارای سرویس های جستجوی گوناگون مانند: سرگرمی، کتابخانه، امروز، سلامتی و خانواده
  • بخش “ابزار های جستجو”( دربرگیرنده ابزار های مورد نیاز ایرانیان)
  • کاربرد بیشتر برای افراد فارسی زبان

ذره بین( Zarebin.ir)

ذره بین، موتور جستجوی ایرانی.

موتور جستجوی ذره بین، یک موتور جستجوی کاملا ایرانی است که توسط اپراتور همراه اول راه اندازی شده و دسترسی به آن فقط برای کاربران ایرانی و افرادی که در ایران هستند، ممکن است. موتور های جستجوی ملی زیادی تا به امروز در ایران افتتاح شده اند و اکثر آن ها کارکرد قابل قبولی نسبت به نمونه های خارجی نداشته اند.

پارسیک( parseek.com)

پارسیک، موتور جستجوی ایرانی.

موتور جستجوی ایرانی پارسیک، از سال1381 شروع به ارائه خدمات اینترنتی کرده است. یکی از ویژگی های این جستجوگر این است که در بخش جستجوی خبر نیز خدمات ارائه می دهد. با توجه به محبوبیت خبر در سال های اخیر، پارسیک نیز تمرکز بیشتری بر روی ارائه اخبار داشته است.

سخن پایانی

محبوبیت و البته ارائه خدمات بسیار عالی جستجوگر های خارجی، این فرصت را از جستجوگر ها ایرانی، برای جا افتادن در بین کاربران ایرانی می گیرند. بنابران باید انتظار پروسه طولانی تری را برای بیشتر شناخته شدن موتور های جستجوی ایرانی داشت.