کمی قبل تر به طور کامل در رابطه با اینکه گوگل تگ منیجر (Google Tag Manager) چیست و چه کاربردی دارد، صحبت کرده ایم، اکنون قصد داریم تا در رابطه با نحوه کار این ابزار مطالبی را برای شما به اشتراک بگذاریم.
نحوه کار با گوگل تگ منیجر
ساخت اکانت و container
برای شروع کار به tagmanager.google.com بروید و یک حساب کاربری ایجاد کنید. در زیر “Setup Account” نام شرکتی را که سایت در آن مدیریت می شود وارد کنید و “Continue” را بزنید.
بعد container خود را تنظیم می کنید. نام دامنه خود را به عنوان نام کانتینر وارد کنید، نوع صفحه یا برنامه ای را که در آن استفاده خواهد شد انتخاب کنید و روی “Create” کلیک کنید.
اگر iOS یا Android را انتخاب کنید، باید مشخص کنید که آیا از Firebase SDK استفاده می کنید یا SDK استفاده می کنید.
توجه داشته باشید که من به طور خاص گفتم که از نام شرکت به عنوان نام حساب و دامنه سایت برای نام کانتینر استفاده کنید.
از نظر تئوری می توانید این موارد را هر آنچه می خواهید نام گذاری کنید، این فقط به این صورت است که گوگل نام گذاری آن ها را به عنوان بهترین روش توصیه می کند.
به طور کلی یکی از بهترین کار هایی که می توانید هنگام کار با گوگل تگ منیجر انجام دهید این است که مطمئن باشید همه چیز به وضوح ذکر شده است. در غیر این صورت رخ دادن اشتباهات بسیار راحت است.
چندین حساب گوگل تگ منیجر را می توان در یک حساب GTM منفرد به روش های متخلفی مدیریت کرد، اما گوگل توصیه می کند یک container در هر دامنه ایجاد کنید و نحوه کار با ان را بیاموزید.
لازم نیست برای هر تگ جداگانه یا برای هر صفحه جداگانه در یک سایت container جداگانه ایجاد کنید. همه تگ ها را می توان در یک container قرار داد.
برای اکثر شرکت ها و سازمان ها یک container تمام چیزی است که به آن نیاز دارند.
اما در مورد شرکتی که شرکت های تابعه دارد یا صاحب مشاغل جداگانه ای است، وب سایت برای هر شرکت فرعی / تجاری باید container مخصوص خود را به دست آورد و همه container را می توان از یک حساب اصلی GTM مدیریت کرد.
اگر سایتی دارای زیر دامنه باشد که جدا از دامنه اصلی است، باید به زیر دامنه نیز container مخصوص به خود داده شود.
هنگامی که یک آژانس بازاریابی به نمایندگی از یک شرکت تگ ها را مدیریت می کند، گوگل توصیه می کند که این شرکت حساب GTM خود را ایجاد کند، سپس حساب گوگل را به عنوان کاربر اضافه کند.
به این ترتیب آژانس می تواند به GTM دسترسی پیدا کند اما در صورت تصمیم گیری برای تغییر آژانس ها، دسترسی برای شرکت آسان است.
پس از ایجاد container شرایط خدمات GTM را بپذیرید و پس از آن کد container به شما داده می شود.
پس از افزودن کد container می توانید شروع به ایجاد تگ ها کنید. اما قبل از شروع کار این ایده خوبی است که کمی بفهمید که دقیقاً کدام تگ ها را می خواهید اضافه کنید.
حتی اگر محدودیتی برای مقدار تگ هایی که می توانید در یک container بچینید وجود ندارد، برای بهترین عملکرد گوگل توصیه می کند مقدار تگ های مورد استفاده خود را به حداقل برسانید.
اگر تگ های خود را از یک تگ منیجر دیگر به GTM انتقال می دهید یا از تگ های کد گذاری شده در کد منبع خود استفاده می کنید، اکنون زمان خوبی برای بررسی نحوه کار با تگ های گوگل موجود در سایت شما است.
در بسیاری موارد سایت ها دارای تگ هایی هستند که با خدماتی که دیگر از آن ها استفاده نمی کنند همراه هستند یا برای ردیابی مواردی که دیگر مورد نظارت قرار نمی گیرند استفاده می شوند، بنابراین این فرصت مناسب برای “پاکسازی خانه” است.
ایجاد یک تگ
وقتی container را ایجاد می کنید یا انتخاب می کنید اولین چیزی که مشاهده خواهید کرد نحوه کار با داشبورد گوگل تگ منیجر است.
سرانجام در مورد تقریباً همه چیز هایی که در اینجا مشاهده می کنید صحبت خواهیم کرد، اما بیایید با ایجاد یک تگ شروع کنیم.
بر روی “Add a New Tag” کلیک کنید تا پنجره ای باز شود که در آن می توانید تگ خود را نام گذاری و پیکربندی کنید.
قبل از اینکه به مراحل ایجاد تگ ها بپردازیم به یاد داشته باشید که تگ های خود را به وضوح مشخص کنید.
از آنجا که سایت ها اغلب از چندین تگ مختلف استفاده می کنند، شما نمی خواهید که در مورد اینکه کدام تگ چه کاری انجام می دهد دچار سردرگمی شوید.
کنوانسیون نام گذاری تگ پیشنهادی گوگل این است: نوع تگ- جزئیات – مکان.
قرار دادن نوع تگ در ابتدای نام تگ همچنین به شما در سازماندهی تگ ها کمک می کند.
گوگل تگ منیجر تگ ها را با حروف الفبا لیست می کند که نحوه کار با آن را آسان می کند، بنابراین اگر شما چندین تگ را برای همان سرویس یا ابزار ایجاد می کنید، همه این تگ ها با هم گروه بندی می شوند و پیدا کردن آن ها آسان است.
اکنون به مراحل ایجاد یک تگ باز می گردیم. وقتی روی “Add a new tag”کلیک می کنید، این پنجره ای است که مشاهده خواهید کرد.
“Tag Configuration” را انتخاب کنید و خواهید دید که به شما یک لیست طولانی از الگو های تگ داده می شود که شامل بسیاری از انواع تگ ها است.
اگر هر یک از این ها مواردی است که به دنبال آن هستید، بر روی آن کلیک کرده و اطلاعات درخواستی را وارد کنید.
اگر نوع تگ مورد نظر برای ایجاد لیست را نمی بینید، “Custom HTML” را برای اضافه کردن کد شخصی خود انتخاب کنید.
از آنجا که اطلاعات دقیقی که شما باید ارائه دهید بسته به نوع تگی که شما با آن کار می کنید متفاوت است، من نمی توانم به نحوه ساخت تک تک تگ ها بپردازم.
اما به عنوان نمونه بیایید بگوییم که می خواهیم هر زمان که شخصی صفحه قیمت گذاری ما را مشاهده می کند، به Google Analytics اطلاع دهیم.
بعد از انتخاب Universal Analytics، چیزی که مشاهده می کنید مانند زیر است:
تنها کاری که باید انجام دهیم این است که ” Page View ” را از منوی کشویی “Track Type” انتخاب کرده و سپس اطلاعات مربوط به حساب Google Analytics را وارد کنید.
اگر از قبل آن متغیر را ایجاد نکرده اید، می توانید اکنون با کلیک روی منوی کشویی در “Google Analytics Settings” و انتخاب “New Variable” یک متغیر را ایجاد کنید.
در مرحله بعد حداقل باید یک Trigger ایجاد کنید. برای شروع بر روی کادر “Triggering” در زیر “Tag Configuration” کلیک کنید.
اگر می خواهید Trigger را که قبلاً ایجاد کرده اید در لیست انتخاب کنید، روی علامت + در گوشه سمت راست بالای پنجره کلیک کنید.
این یک پنجره جدید ایجاد می کند که از شما خواسته می شود Trigger جدید خود را نام گذاری کنید.
این کار را انجام دهید و بر روی کادر “Tag Configuration” کلیک کنید تا لیستی از انواع Trigger مشاهده شود. من “Page View” را انتخاب می کنم.
از آنجا که من فقط می خواهم تگ من در یک صفحه اجرا شود، “Some Page Views” را انتخاب می کنم، سپس یک فیلتر ایجاد می کنم که نشان می دهد URL صفحه باید با URL صفحه قیمت گذاری من برابر باشد.
اگر فیلتر دیگری برای اضافه کردن داشتم می توانم دکمه plus (+) کنار فیلتر را بزنم تا یکی از آن ها تنظیم شود.
اگر من چندین فیلتر برای این تگ ایجاد کرده بودم و بعداً تصمیم گرفتم که یکی از آن ها را غیر فعال کنم، تنها کاری که باید انجام دهم این است که دکمه تفریق (-) کنار فیلتر مورد نظر را بزنم. وقتی کارتان تمام شد خارج از پنجره کلیک کنید تا خارج شوید.
پس از پیکربندی تگ و Trigger، آن را ذخیره کنید و می توانید با ایجاد تگ های بیشتر کار خود را ادامه دهید یا می توانید تگ خود را پیش نمایش دهید و قبل از انتشار آن را به درستی بررسی کنید.
پیش نمایش، اشکال زدایی و انتشار تگ ها
نحوه کار حالت “Preview & Debug” گوگل تگ منیجر به شما امکان می دهد تگ ها را قبل از انتشار بررسی کنید تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که همه چیز به درستی کار می کند و در خاموش کردن داده های خود مشکلی نخواهید داشت.
برای ورود به “Preview & Debug” بر روی دکمه “Preview” در گوشه سمت راست بالای داشبورد GTM کلیک کنید و یک بنر نارنجی را مشاهده می کنید که به شما اطلاع می دهد که اکنون در حالت “Preview” هستید.
سپس سایتی را که برچسب گذاری می کنید، باز کنید. اگر سایت خود را در برگه دیگری باز کرده اید صفحه را بروزرسانی کنید و باید یک صفحه “Debug” در پایین صفحه خود ببینید. (نگران نباشید بازدید کنندگان سایت شما قادر به دیدن آن نخواهند بود.)
صفحه “Debug” انواع اطلاعات دقیق درباره تگ ها، محرک ها و data layer به شما را نشان می دهد.
در سمت چپ پانل خلاصه جدول زمانی رویداد است که کلیه وقایعی را که در data layer اتفاق می افتد را تشریح می کند.
حداقل باید سه رویداد را در اینجا مشاهده کنید: Page View, DOM Ready و Window Loaded.
خوب است بیش از سه رویداد را ببینید، اما اگر هر یک از این سه مورد مشاهده نشوند مشکلی وجود دارد که باید برطرف شود.
هنگامی که روی هر یک از رویداد های جدول زمانی خود کلیک می کنید، تمام برچسب های فعال اجرا می شوند.
برای دیدن اطلاعات دقیق تر در مورد محرک ها، خصوصیات آن و در صورت وجود هرگونه محرک مسدود کننده مربوط به آن، روی هر یک از برچسب ها کلیک کنید.
هنگامی که در حالت “Preview & Debug” کار می کنید، شما تنها کسی هستید که می توانید اطلاعات مربوط به برچسب های خود را ببینید.
اما بگذارید بگوییم شما به عنوان بخشی از تیم در یک پروژه تگ زدن مشغول به کار هستید و موضوعی را می خواهید که مورد توجه شخص دیگری قرار بگیرید.
راهی برای انجام این کار وجود دارد. به داشبورد GTM خود برگردید و بنر نارنجی را نگاه کنید.
در سمت راست یک دکمه “Share Preview” وجود دارد. بر روی آن کلیک کنید و کادری را مشاهده می کنید که می توانید آدرس URL صفحه مورد نظر را وارد کنید.
با این کار پیوند پیش نمایش شما می تواند برای ارسال به شخص دیگری ایجاد شود.
حتی پس از انتشار یک تگ گوگل هنوز هم بازگشت و بررسی آسان را برای اطمینان از اینکه مشکلی ایجاد نشده است، آسان می کند.
Google Tag Assistant یک افزونه رایگان کروم است و پس از نصب می توانید به هر صفحه در سایت خود مراجعه کنید و به شما می گوید اگر برچسب های شما به طور صحیح اجرا می شوند یا اینکه آیا پیشرفت هایی وجود دارد که می تواند انجام شود.
GTA از یک سیستم سه رنگ برای نشان دادن یافته های خود استفاده می کند: سبز، آبی و قرمز.
سبز یعنی همه برچسب های شما در حال کار هستند، آبی یعنی GTA پیشنهاد هایی را برای بهبود یک تگ دارد و قرمز نشان می دهد که تگ مورد نظر کار نمی کند.
هنگامی که به نظر می رسد که تمام تگ های شما به طور صحیح اجرا می شوند، می توانید جلو بروید و آن ها را منتشر کنید.
از داشبورد GTM دکمه “Submit” را در گوشه بالا سمت راست بزنید و از شما خواسته می شود تا تغییرات خود را مرور کنید.
اگر همه چیز خوب به نظر می رسد یک نام و توضیحی برای نسخه جدید کانتینر خود وارد کنید و آن را منتشر کنید.
وقتی تغییراتی را در GTM ایجاد می کنید، نسخه جدیدی از کانتینر شما ایجاد می کند.
اگر مشکلی پیش آمد و مجبورید به نسخه قبلی کانتینر خود برگردید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که روی دکمه “Versions” در بالای داشبورد GTM کلیک کنید.
نسخه ای را که می خواهید دوباره به آن برگردید انتخاب کنید. روی “Action” و سپس “Publish” کلیک کنید.
اگر تگ های خود را از یک تگ منیجر دیگر یا از تگ های کد گذاری شده در سایت خود استفاده می کنید، گوگل توصیه می کند همه تگ های خود را در GTM تنظیم کنید، سپس تگ های قدیمی خود را همه را به یکباره حذف کرده و کانتینر GTM را با تگ های جدید خود منتشر کنید.
فضای کاری، تغییرات فضای کاری و سابقه فعالیت
اگر چندین نفر در همان زمان در حال کار بر روی یک پروژه تگ زدن هستند، فضای کاری می توانند به آسانی آن کمک کنند. حتی اگر با دیگران همکاری نمی کنید بعضی اوقات داشتن گزینه ایجاد فضا های کاری جداگانه هنوز هم می تواند بسیار مفید باشد.
در نسخه های قدیمی تر GTM تمام ویرایش ها باید در یک پیش نویس کانتینر مشترک انجام شوند.
اگر یک نفر یا تیم در حال اضافه کردن برچسب ها باشند، افراد دیگر نمی توانند برچسب های جدید خود را منتشر کنند.
اما با وجود فضا های کاری چندین کاربر می توانند بر روی برچسب زدن به طور همزمان و بدون دخالت در کار یکدیگر کار کنند.
فضای کاری از نسخه فعلی کانتینر منتشر شده به عنوان پایه استفاده می کند، اما برچسب ها در هر فضای کاری قابل ویرایش، پیش نمایش، اشکال زدایی و حتی مستقل از برچسب ها در سایر محل های کار منتشر می شوند.
اگر با نسخه رایگان GTM کار می کنید می توانید حداکثر سه فضای کاری مختلف، یک فضای کاری پیش فرض و دو نفر دیگر داشته باشید، اما اگر از Google Tag Manager 360 استفاده می کنید، می توانید فضای نامحدودی ایجاد کنید.
هنگامی که یک Workspaces منتشر می شود، نسخه جدیدی از کانتینر را ایجاد می کند.
اگر Workspaces دیگری وجود داشته باشد که تغییرات منتشر نشده در آن ها ذخیره شود، کاربر (بازدید کنندگان) مشغول به کار در آن فضا ها، اعلانی را مشاهده می کند که می گوید باید به روز رسانی Workspaces را انجام دهد.
به روزرسانی Workspaces تغییرات در کانتینر را با فضای کاری خود همگام می کند.
پس از همگام سازی تغییرات در Workspaces، در صورت بروز هرگونه تعارض که باید برطرف شود به شما اطلاع داده می شود.
اگر مشکلی وجود داشته باشد از شما خواسته می شود که آن ها را مرور کنید و یا از این مشکل چشم پوشی کنید یا تغییر را کپی کنید.
هنگامی که تغییر را کپی می کنید قسمت مورد نظر در Workspaces شما با اطلاعات آخرین نسخه کانتینر رونویسی می شود.
در صورت لزوم می توانید مجوز های کاربر را در Workspaces تنظیم کنید تا از ایجاد تغییرات نا خواسته کاربران جلوگیری شود.
به عنوان مثال اگر شما یک توسعه دهنده داشتید که بر روی برخی از تگ های سفارشی کار می کند، ممکن است توسعه دهنده بخواهد یک Workspaces جداگانه ایجاد کند تا در آن کار کند و مجوزهای کاربر را محدود کند تا فقط آن ها بتوانند تغییراتی در آن ایجاد کنند.
به این ترتیب بازاریابان قادر خواهند بود بدون ایجاد تصادفی در برچسب های سفارشی وارد سیستم شوند و تغییراتی ایجاد کنند.
نکته مهم دیگر در مورد گوگل تگ منیجر به ویژه اگر شما بیش از یک نفر در زمینه تگ زدن کار کنید، این است که به شما امکان می دهد ببینید که چه تغییراتی ایجاد شده است، چه زمانی ساخته شده اند و چه کسی آن ها را ساخته است.
در داشبورد یک بخش Workspace Changes را مشاهده می کنید که برخی از جدیدترین تغییرات ایجاد شده در برچسب ها و محرک ها را نمایش می دهد.
اگر خطایی رخ داده است می توانید از گزینه “Abandon Change” استفاده کرده و آن تغییرات را حذف کنید.
دیدگاهی بنویسید