جوملا یک سیستم مدیریت محتوا است، که با زبان PHP نوشته شده و با استفاده از تکنیک های زبان های برنامه نویسی شیء گرا کار می کند. نصب کردن سیستم جوملا برای اولین بار خیلی آسان است. جوملا مانند ورد پرس به صورت توکار نصب می شود و با آن می توانید به راحتی وب سایت های جدیدی راه اندازی کنید. در ادامه ما شما را با نحوه نصب و راه اندازی جوملا آشنا خواهیم کرد.
پشتیبانی های نصب جوملا
قبل از شروع نصب جوملا، چند پیش نیاز وجود دارد که برای نصب آن باید حتماً رعایت شوند. چه سرور اختصاصی داشته باشید و چه سرور برنامه میزبانی مشترک داشته باشید و چه بخواهید یک نسخه برای آزمایش یا توسعه روی رایانه شخصی نصب کنید، شما به یک پیش نیاز هایی نیازمندید که ما آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
نرم افزار پشتیبانی:
نرم افزار | نسخه توصیه شده | حداقل نسخه |
---|---|---|
PHP | 8.0 | 7.2.5 |
پایگاه داده های پشتیبان:
پایگاه داده | نسخه توصیه شده | حداقل نسخه |
---|---|---|
MySQL | 5.6 + | 5.6 |
PostgreSQL | 11.0 + | 11.0 |
وب سرور های پشتیبان:
سرور | نسخه توصیه شده | حداقل نسخه |
---|---|---|
Apache | 2.4 + | 2.4 |
Nginx | 1.18 + | 1.10 |
Microsoft IIS | 10 + | 8 |
برخی از تنظیمات PHP.ini را نصب کنید:
برخی از تنظیمات PHP وجود دارند که برای نصب جوملا باید آن ها را نصب کنید. این تنظیمات معمولاً در “php.ini” یا “user.ini” موجود هستند. البته در صورت کار بر روی localhost به عنوان مثال با XAMPP، نباید به این تنظیمات محدود شوید و VPS یا میزبانی اختصاصی نیز نباید محدود کننده باشد. به عنوان مثال، مقادیر PHP.ini زیر تعدادی از مقادیر پیشنهادی برای شما هستند.
- memory_limit : حداقل: 64M و حد توصیه شده: 128M یا بیشتر
- upload_max_filesize : حداقل: 30M
- post_max_size : حداقل: 30M
- max_execution_time : حد توصیه شده: 30
برای نصب آماده شوید
قبل از نصب جوملا باید دو کار را انجام دهید، شما ابتدا باید فایل جوملا را بارگیری کنید، در مرحله بعد، شما باید یک پایگاه داده برای جوملا داشته باشید.
بارگیری و بارگذاری جوملا
- نسخه فعلی جوملا را دانلود کنید!
- جوملا دانلود شده را جابجا کنید و فایل نصب را به سرور انتقال داده و نصب کنید. سپس فایل های پشتیبان را نصب کنید.
نکته – می توانید به سادگی فایل دانلود شده را به سرور خود منتقل کرده، سپس آن را باز کنید یا می توانید فایل ها را در رایانه محلی خود باز کنید، سپس نصب جوملا را به سرور خود منتقل کنید. در هر صورت، نصب جوملا باید در ریشه سایت شما باز شود.
پوشه “root” سایت شما پوشه ای عمومی است که همه فایل های صفحه وب در آن ذخیره می شوند تا کاربر بتواند نمونه های سایت شامل public_html و htdocs را مشاهده کند. آنچه میزبان شما استفاده می کند معمولاً به این پوشه بستگی دارد.
پوشه “root”:
معمولاً فایل های وب خود را در پوشه اصلی بارگذاری می کنید. این پوشه معمولاً “public_html” نامیده می شود، اما تغییرات دیگر شامل “htdocs” است و بستگی به این دارد که میزبان شما را روی سرور چه چیزی تنظیم کرده است. همچنین برای اهداف جوملا، می توانید فایل ها را مستقیماً در “public_html” یا یک پوشه فرعی درون آن بارگذاری کنید.
هشدار!:
اگر فایل ها را روی رایانه خود باز می کنید و سپس آن ها را روی سرور خود کپی می کنید، مطمئن شوید که فقط پوشه ها و فایل های موجود در داخل جوملا را جابجا می کنید. اگر پوشه ها و فایل ها را در پوشه ای باز کنید، که به عنوان مثال نامش “Joomla” است و سپس آن پوشه را بارگذاری کنید، به آدرس “http://www.yoursitename.com/Joomla“بارگذاری می کنید که باید به سایت شما دسترسی داشته باشد.
نصب و راه اندازی پایگاه داده برای جوملا
- اگر نیاز به پایگاه داده دارید، ابتدا یک حساب کاربری پایگاه داده در MySQL برای استفاده در جوملا بسلازید.
- شما باید اطلاعات اصلی پایگاه داده مورد نیاز را در هنگام نصب جوملا ذکر کنید و سپس نصب آن را آغاز کنید. این اطلاعات شامل:
- محل پایگاه داده یا سرور میزبان خاص
- نام پایگاه داده
- نام کاربر پایگاه داده
- رمز عبور کاربر پایگاه داده
شروع به نصب کنید
پیکربندی اصلی:
با رعایت شرایط فوق، پایگاه داده ایجاد شده و دانلود نسخه جوملای مورد نیاز، شما آماده نصب جوملا هستید. برای راه اندازی جوملا، نصب کننده وب را با باز کردن مرورگر مورد علاقه خود و مرور با نام دامنه سایت خود انجام دهید. در نصب میزبان شما باید از “http://www.yoursitename.com” استفاده کنید. اگر در حال نصب جوملا هستید، اما می خواهید به صورت محلی از آن استفاده کنید از روش ،”<http://localhost/path to Joomla files>” استفاده کرده و سپس صفحه نصب را مشاهده کنید.
هنگام نصب جوملا سعی می کند، در قسمت Select Language زبان را به طور خودکار از زبان مرورگر شما شناسایی کند. در صورت نیاز می توانید این مورد را تغییر دهید.
هنگام نصب جوملا اطلاعات زیر را پر کنید.
- Site Name : وارد کردن نام وب سایت شما مهم است، البته این را می توان بعداً در صفحه پیکربندی سایت تغییر داد.
- Description : توضیحات وب سایت را وارد کنید. این مانند یک توضیح متا است که در هر صفحه ای که توسط موتور های جستجو یافت می شود استفاده می شود. این توضیحات به طور کلی، در حداکثر 20 تا 25 کلمه بهینه شده اند. این را هم می توان در صفحه پیکربندی سایت در هر زمانی تغییر داد.
- Admin Email Address : آدرس ایمیل مدیر سایت را وارد کنید. در صورت فراموش کردن رمز عبور، حتما یک ایمیل معتبر و قابل دسترسی وارد کنید. این همان ایمیلی است که هنگام تغییر رمز عبور جوملا بر روی آن پیام دریافت خواهید کرد.
- Admin Username : جوملا از یوزر “admin” پیش فرض به عنوان نام کاربری مدیر ( Super User) استفاده می کند. می توانید آن را همانطور که هست بگذارید، یا برای امنیت بیشتر آن را تغییر دهید.
- Admin Password : به یاد داشته باشید که مدیر به حداکثر کنترل های سایت دسترسی دارد، بنابراین سعی کنید از یک رمز عبور دشوار استفاده کنید. برای تغییر رمز نیز بعداً می توانید از My Profile در رابط کاربری مدیریت استفاده کنید و رمز عبور را در کادر Confirm Admin Password تغییر دهید.
- Site Offline : در قسمت Site Offline روی کادر Yes یا No کلیک کنید.
- Yes: بدان معناست که هنگام نصب، جوملا در سایت شما برای مشاهده صفحه اصلی، پیام “سایت آفلاین است” نمایش داده می شود.
- No: بدان معناست که هنگام نصب جوملا مشاهده صفحه اصلی، سایت فعال است.
وقتی همه مراحل را گذراندید بر روی گزینه next کلیک کنید.
پیکربندی پایگاه داده ها
تنظیمات پیکربندی:
شما باید اطلاعات مربوط به پایگاه داده ای را که برای جوملا استفاده می کنید وارد کنید. پیشنهاد می شود که این اطلاعات را در برگه اولیه نصب جوملا بنویسید. برای ساده سازی این دستورالعمل ها منابع مختلفی برای نصب پایگاه داده های MySQLi وجود دارد. به دستورالعمل های مهم نصب پایگاه داده دقت کنید:
- Database Type : در این قسمت نوع پایگاه داد مشخص می شود که معمولاً از MySQLi استفاده می شود.
- Hostname : پایگاه داده شما در کجا قرار دارد؟ میزبان متداول localhost است، اما برخی از میزبان ها از سرور های پایگاه داده خاصی مانند dbserver1.yourhost.com پشتیبانی می کنند.
- Username : نام کاربری مورد استفاده برای اتصال به پایگاه داده شما.
- Password : رمز عبور نام کاربری پایگاه داده تان.
- Database Name: نام پایگاه داده مورد استفاده شما.
- Table Prefix : یک جدول پیشوند است که به طور خودکار ایجاد می شود، اما می توانید آن را تغییر دهید. به عنوان مثال، میتوان از jos3_ استفاده کرد. فقط فراموش نکنید که کاراکتر های زیر خط (
_
) را در انتهای جدول پیشوند قرار دهید. - Old Database Process : اگر قبلاً پایگاه داده نصب شده است، باید در هنگام نصب جداول جدید از جداول قبلی پشتیبان گیری کند یا آن ها را حذف کند. برای انتخاب حذف یا پشتیبانی بر روی Yes یا No کلیک کنید.
همه این گزینه ها را می توان در صفحه پیکربندی سایت، تحت گزینه های سرور پس از اتمام نصب، ویرایش کرد. توجه داشته باشید، اگر این تنظیمات را پس از نصب تغییر دهید، ممکن است نصب خود را خراب کنید مگر اینکه یک نسخه کامل از پایگاه داده فعلی مورد استفاده جوملا داشته باشید.
وقتی همه مراحل را گذراندید بر روی گزینه next کلیک کنید.
نصب جوملا خود را نهایی کنید
بررسی اجمالی :
اکنون زمان نهایی شدن نصب و راه اندازی جوملا است. آخرین صفحه نصب مرورگر وب شامل تمام اطلاعات مربوط به نصب است. این صفحه شامل گزینه هایی برای نصب نمونه داده ها و تنظیمات نصب است.
پیکربندی نمونه داده و ایمیل را نصب کنید
اولین گزینه در این صفحه برای نصب خودکار نمونه مطالب در وب سایت و ارسال تنظیمات پیکربندی است. اگر تازه وارد جوملا شده اید! نصب برخی از داده های نمونه برای شما مفید خواهد بود. همچنین در این صفحه شما می توانید انتخاب کنید که تنظیمات پیکربندی را برای شما ایمیل کنند یا خیر. در صورت انتخاب گزینه Configuration Email، گزینه Email Password ظاهر می شود. رمز ایمیل به صورت پیش فرض برای امنیت خاموش است. شما می توانید رمز ورود خود را انتخاب کنید و فقط روی Yes کلیک کنید.
سپس زمان بررسی تنظیمات نصب و محیط نصب است.
بررسی پیکربندی تنظیمات (Checking Your Configurations)
اگر همه چیز مرتب باشد، روند نصب را در بالای صفحه کلی مشاهده خواهید کرد. در غیر این صورت، این قسمت برای بررسی و مشاهده علت مشکل است.
این بخش به چند گروه تقسیم می شود:
- Main Configuration : کلیه اطلاعات خاص وب سایت، مانند نام وب سایت، توضیحات متا، نام کاربری مدیر و غیره در این بخش است.
- Database Configuration : حاوی اطلاعات مربوط به پایگاه داده ای که در جوملا استفاده خواهید کرد، است.
- Pre-Installation Check : همه گزینه های این بخش باید به صورت Yes نشان داده شوند، در غیر این صورت شما نمی توانید جوملا را نصب کنید. بجز نسخه PHP، بقیه معمولاً در php.ini کنترل می شوند. برای اصلاح این تنظیمات یا بررسی اینکه آیا امکان تنظیم آن ها وجود دارد، از میزبان خود کمک بگیرید.
- Typical PHP settings : تنظیمات اشتباه PHP ممکن است باعث خرابی نصب شود و ممکن است نیاز به تنظیم مجدد داشته باشد، مقادیر پیشنهادی شامل این موارد است: memory_limit (64M),max_execution_time (30), post_max_size (30M), upload_max_filesize (30M).
- Recommended Settings :شامل تنظیماتی است که در پیکربندی PHP شما توصیه می شود، اما مانع از جوملا نمی شود.
اگر همه چیز صحیح بود و همه بررسی ها انجام شده است، اکنون می توانید روی دکمه Install در گوشه سمت راست بالای صفحه نمای کلی کلیک کنید. با این کار مراحل نصب واقعی آغاز می شود.
پس از کلیک روی دکمه Install، باید یک نوار پیشرفت با اطلاعات اضافی نصب مشاهده کنید. پس از اتمام نصب، باید صفحه موفقیت را مشاهده کنید.
Finishing Up
موفقیت و اتمام نصب :
تبریک می گویم! جوملا در حال حاضر برای شما نصب شده است. اگر می خواهید استفاده از جوملا را شروع کنید روی پوشه نصب کلیک کنید و پیام موفقیت آمیز ظاهر می شود. اکنون می توانید با کلیک روی Administrator به قسمت Administrator log in بروید یا با کلیک بر روی Site به سایت خود بروید. البته پس از این کار یک مرحله جانبی نیز وجود دارد.
نصب زبان های اضافی
پس از اتمام روند نصب خود و قبل از به پایان رساندن کامل مراحل، پوشه نصب خود را پاک کنید، با کلیک روی:
Extra steps: Install languages →
با این کار نصب جوملا ادامه پیدا می کند و شما رابه صفحه نصب جدیدی می برد.
نصب زبان ها:
در ابتدا لیستی از بسته های زبان به شما نمایش داده می شود. زبان یا بسته های زبانی را که می خواهید نصب کنید را بررسی کنید. قبل از آن به نکات زیر توجه کنید:
- بسته های زبان موجود در توزیع های سفارشی در این مرحله فهرست نمی شوند زیرا قبلاً نصب شده اند.
- نسخه ای از فایل های پیشنهادی که با نسخه اصلی جوملا (3.0.x ، 3.1.x و غیره) مطابقت دارد را نصب کنید. ممکن است نسخه قبلی با فایل مطابقت نداشته باشد، به عنوان مثال شما نسخه 3.3.3 را نصب می کنید و بسته زبان 3.3.2 با آن مطابق است.
- گاهی فایل های زبان ممکن است دارای رشته های ترجمه نشده باشند.
- هنگامی که زبان ها توسط تیم های ترجمه به روز شوند، فایل های زبان به عنوان یک به روز رسانی ارائه می شوند. بروزرسانی ها در کنترل پنل موجود اند، از مسیر Extensions Manager → Update می توانید به آن ها دسترسی داشته باشید.
در انتها روی Next کلیک کنید و یک نوار پیشرفت از بارگیری فایل زبان نمایش داده می شود.
زبان پیش فرض را انتخاب کنید
پس از اتمام بارگیری، می توانید زبان پیش فرض سایت و رابط Administrator را انتخاب کنید.
- انتخاب های خود را برای زبان های پیش فرض انجام دهید.
همچنین در این مرحله می توانید ویژگی های چند زبانه جوملا را فعال کنید
- روی Yes کلیک کنید تا ویژگی چند زبانه فعال شود
- محتوای محلی را بله یا خیر نصب کنید. این به طور خودکار یک دسته محتوا برای هر زبان نصب شده و یک مقاله ویژه با محتوای ساختگی برای هر دسته محتوای نصب شده ایجاد می کند.
- افزونه کد زبان را با بله یا خیر فعال کنید. در صورت فعال بودن، افزونه قابلیت تغییر کد زبان را در سند HTML ایجاد شده برای بهبود SEO اضافه می کند.
پس از اتمام تمام گزینه های نصب زبان، برای ادامه روی Next کلیک کنید.
مرحله نهایی
اکنون جوملا کاملاً نصب شده است، تفاوت در صورت تنظیمات پیش فرض Administrator و زبان سایت، در صورت تنظیم شدن مشاهده خواهد شد و پیام Extra Steps را در پایین سمت راست را نیز دیگر مشاهده نخواهید کرد.
منبع:
joomla.org
دیدگاهی بنویسید