اگر شما از جمله افرادی هستید که تجربه چندانی در بخش طراحی سایت ندارید و یا دوست دارید در این زمینه، چیزی یاد بگیرید و آن را ارائه دهید، توصیه می کنم حتما به ادامه این مطلب توجه داشته باشید. این مطلب تنها برای کسانی است که در زمینه طراحی سایت مبتدی هستند و اگر در این زمینه تخصص دارید، فکر نمی کنم این مقاله چندان برای شما مفید باشد!
می خواهم یک سایت بسازم، اما نمی دانم از کجا شروع کنم!
اگر این سوالی است که ذهن شما را مشغول کرده است، باید بگویم که به جواب آن درست در همینجا قرار گرفته است. برای پاسخ دقیق به این سوال، ابتدا نیاز است که نیازمندی ها و آنچه که در اختیار دارید را لیست کنید. سپس با استفاده از این لیست، شروع به کار کنید.
پس قبل از هر چیز، بیایید به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- سایت مورد نظر شما قرار است در چه زمینه ای فعالیت کند؟
- یک وب سایت ساده برای معرفی خدمات یا محصولات یک شرکت معمولی
- یک وب سایت فروشگاهی کوچک برای فروش کالا
- یک وب سایت شخصی برای معرفی خودتان
- یک وب سایت آموزشی برای ارائه محتوای آموزشی
- یک وب سایت سرگرمی برای ارائه فیلم، موزیک، بازی یا هر چیز دیگر
- یک وب سایت کاملا حرفه ای برای ارائه خدماتی خاص
- در یادگیری زبان های برنامه نویسی و خصوصا وب نویسی، چقدر مهارت دارید؟
- هیچ مهارتی ندارید
- مقداری HTML می دانید
- از زمان دانشجویی و دبیرستان، کمی با زبان هایی مثل C کار کرده اید
- با HTML، CSS و PHP کمی آشنا هستید
- مهارت کافی را در این زبان ها دارید
حال که به دو سوال اساسی بالا پاسخ دادید، می توانیم تا حدودی مراحل کار را با یکدیگر بررسی کنیم.
به چه نیاز دارم؟
- اگر قصد ساخت یک وب سایت حرفه ای را دارید اما هیچ مهارتی در زبان های برنامه نویسی ندارید، بهتر است این کار را به دست یک متخصص بسپارید، یا حداقل ابتدا کمی مهارت لازم را در این زمینه بدست آورید. نیاز است که زبان های CSS و HTML را به همراه PHP و SQL بدانید. در غیر اینصورت، انتظار یک کار حرفه ای را از خودتان نداشته باشید!
- اگر تا اندازه ای با زبان های CSS و HTML و PHP آشنا هستید، به شما تبریک می گویم! از همین حالا می توانید شروع به کار کنید و حداکثر تا 10 روز آینده، اولین سایت خود را طراحی و بارگذاری کنید.
- اگر هیچ مهارتی ندارید و یا مهارت شما در حد زمان دبیرستان است، بهتر است کار خود را با یک سایت ساده شخصی آغاز کنید و پس از آن به ادامه ماجرا پرداخته و شانس خود را برای ساخت سایت های حرفه ای تر امتحان کنید.
نتیجه گیری
به بیان بسیار ساده، شما نیاز به موارد زیر دارید:
- موضوع سایت شما چیست؟
- از چه سیستم مدیریت محتوا یا CMS قصد استفاده دارید؟
- طرح اولیه خود را بکشید
- نام دامنه خود را انتخاب کنید و یک سرویس میزبانی وب خریداری کنید.
- طراحی خود را پیاده سازی کنید
مرحله اول: انتخاب موضوع

همانطور که در بخش پیش اشاره کردیم، از میان یکی از موضوعات مختلفی که نام بردیم، یکی را انتخاب کنید!
اگر هیچ ایده ای در این زمینه ندارید، پیشنهاد می کنم با یک سایت شخصی برای معرفی خودتان و یا حداقل یک سایت سرگرمی یا آموزش با موضوعی که به آن علاقه دارید، مثل فوتبال، اتومبیل ها، مد و فشن، سینما یا موزیک، شروع کنید.
موضوع سایت می تواند بسیار گسترده باشد و از آنچه که فکر می کنید، بسیار مهم تر است. توجه داشته باشید که آینده وب سایت شما به این که چه موضوعی دارد، وابسته است.
من در این رابطه دخالتی نمی کنم و می دانم که حتما موضوع مناسبی را پیدا کرده اید!
مرحله دوم: انتخاب CMS

CMS یا سیستم مدیریت محتوا، در واقع همه آن چیزی است که به آن نیاز دارید!
در حال حاضر شما یک مبتدی هستید! پس هر چه کمتر با فرایند کدنویسی و پایگاه داده درگیر شوید، راحت تر می توانید به هدف خود که طراحی یک سایت ساده است، دست پیدا کنید.
وردپرس، جوملا، اوپن کارت، پرستاشاپ، دروپال، مگنتو، شیرپوینت و ده ها مورد دیگر، از جمله CMS هایی هستند که شاید به گوش شما آشنا باشند.
CMS در واقع یک سیستم واسط است که به شما این امکان را می دهد، بدون نیاز به دانش کدنویسی، یک وب سایت طراحی کنید و حتی طراحی های خاص آن را ایجاد و یا در آن محتوا تولید کنید.
من به شما وردپرس را به عنوان CMS پیشنهاد می کنم. دلیل این پیشنهاد موارد زیر است:
- کار با این سیستم بسیار ساده است
- بطور کامل از زبان فارسی پشتیبانی می کند
- بسیار فراگیر است و آموزش های زیادی برای کار با قسمت های مختلف آن وجود دارد
- امنیت مطلوبی دارد
- ده ها هزار افزونه و ماژول های اضافی برای آن وجود دارد
- به شما دسترسی کاملی از قسمت های مختلف سایت ارائه می دهد
البته این همه ویژگی های فوق العاده وردپرس نیست؛ اما تا آنجا که برای شما لازم است، کافی است!
مرحله سوم: طرح اولیه

حال باید طرح اولیه خود را برای سایتتان روی کاغذ بیاورید. به این طرح اصطلاحا وایرفریم (Wireframe) گفته می شود.
برای این منظور چند کاغذ سفید آماده کنید و طرحی که از سایتتان مد نظرتان است را روی آن بکشید. برای راهنمایی بیشتر می توانید به چند سایتی که از نظر شما طراحی جالبی دارند، سر بزنید و طراحی آن ها را مد نظر خود قرار دهید.
چگونگی نمایش منو، آیتم های منو، دسته بندی ها، هدر و فوتر، برگه های مورد نیاز، نحوه قرار گیری المان ها در صفحه اول، تصاویر، متون و… از جمله مواردی هستند که باید در وایرفریم خود و طراحی اولی سایت در نظر بگیرید.
مرحله چهارم: نام دامنه و هاستینگ
اگر قصد دارید تا سایت خود را در اینترنت قابل دسترس کنید و همه بتوانند با آدرس آن، به سایت شما وارد شوند، باید دو گزینه را مد نظر قرار دهید: نام دامنه و میزبانی وب.
اگر اینگونه نیست و تنها قصد دارید تا به صورت تمرینی یک سایت بسازید، کافی است دستورالعمل نصب وردپرس را روی سیستم لوکال دنبال کنید و به این ترتیب، وردپرس را تنها با استفاده از یک شبیه ساز وب سرور، مثل Xampp یا Wampserver در سیستم خود نصب و قابل دسترس کنید.
توجه داشته باشید که این کار هزینه ای در بر ندارد اما وب سایت شما تنها از طریق سیستم خودتان و سیستم هایی که به صورت محلی با آن ها شبکه شده اید، قابل دسترس خواهد بود.
اما اگر قصد دارید سایتی بسازید که دیگران در محیط اینترنت نیز بتوانند به آن دسترسی داشته باشند، نیاز است که کمی هزینه کنید:
- هزینه خرید یک دامنه
- دامنه های ir. سالیانه بین 7 تا 10 هزار تومان
- دامنه های com. سالیانه بین 12 تا 13 دلار
- سایر دامنه ها سالیانه بین 11 تا 20 دلار
- هزینه اجاره ماهیانه سرور
- یک سرور اشتراکی با قدرت معمولی: ماهیانه بین 10 تا 40 هزارتومان
- یک سرور مجازی با قدرت مطلوب: ماهیانه بین 80 تا 400 هزار تومان
- یک سرور اختصاصی: بسته به قدرت ماهیانه بین 300 تا 900 هزار تومان
چرا باید این هزینه ها را بپردازم؟
حقیقت ماجرا این است که برای نگهداری از فایل های سایت شما و نمایش آن به دیگران در هر زمانی که درخواست بارگذاری آن را داشته باشند، نیاز به یک فضای همیشه در دسترس دارید.
این فضای همیشه در دسترس، قدرتمند و پاسخگو، نیاز به هزینه های نگهداری دارد. در نتیجه شما باید این هزینه را تقبل کنید؛ در غیر اینصورت سایت شما نمی تواند در محیط اینترنت به خوبی عمل کند.
پیشنهاد من به شما این است که در صورت نیاز به فعال بودن سایت در محیط اینترنت، ابتدا یک دامنه ir. با نام دلخواه خود خریداری کرده و سپس یک هاست اشتراکی معمولی نیز برای میزبانی از فایل های سایتتان، اجاره کنید.
به این ترتیب هزینه های خود را بسیار کم می کنید و از طرفی اگر در آینده نیاز به افزایش منابع خود داشتید، می توانید به راحتی این کار را انجام دهید. برای خرید دامنه و اجاره هاست نیز می توانید به سایت های زیادی که در این زمینه فعالیت می کنند، مثل “ممتاز سرور” مراجعه داشته باشید.
یک نکته مهم
اگر تصمیم به بارگذاری سایت در محیط اینترنت دارید، حتما باید پس از خرید دامنه، Nameserver های خود را نیز تنظیم کنید. این کار به دامنه شما اجازه می دهد تا اطلاعات مورد نیاز خود را از سروری که فایل ها روی آن قرار گرفته است، فراخوانی کند.
برای آگاهی از نحوه ست کردن نیم سرور در دامنه، می توانید روی لینک مشخص شده کلیک کنید و این کار را به سادگی انجام دهید.
مرحله پنجم: پیاده سازی
پس از تمام این کارها، حال به قسمت جذاب داستان می رسیم. در این زمان لازم است که وارد پنل مدیریت وردپرس خود شوید و سپس از میان ده ها قالب رایگانی که در اختیار شما قرار گرفته است، یک قالب را متناسب با طراحی اولیه سایت خود، انتخاب کنید.
پس از آن می توانید قالب انتخاب شده را سفارشی سازی کرده و تقریبا به آنچه که در وایرفریم خود طراحی کرده اید، نزدیک کنید.
به علت این که این مبحث خود نیاز به ساعت ها آموزش و آزمون و خطا دارد، ما این مطلب را بیش از این طولانی نمی کنیم و تمام آن چه که نیاز دارید از وردپرس بدانید را در یک مطلب جداگانه شرح می دهیم.
بهتر است قدم به قدم آموزش های زیر را دنبال کنید و پس از اتمام هر کدام و یادگیری دقیق آن، به سراغ آموزش بعدی بروید. امیدوارم از این مقاله نهایت استفاده را برده باشید. سوالات و پیشنهادات خود را برای گسترده تر کردن این موضوع در بخش نظرات مطرح کنید تا این نکات در آینده به این مقاله اضافه شود.
دیدگاهی بنویسید