گوگل آنالیتیکس یک برنامه تحلیل ترافیک وب سایت است که آمار و تحلیل بلادرنگ، تجزیه و تحلیل تعامل کاربر با وب سایت را ارائه می دهد. Google Analytics با هدف تفسیر و بهینه سازی عملکرد وب سایت، صاحبان وب سایت ها را قادر می سازد تا بازدید کنندگان خود را تجزیه و تحلیل کنند. گوگل آنالیتیکس می تواند تمام انواع رسانه های دیجیتال، تبلیغات بنر و متنی، ارسال نامه الکترونیکی و ادغام با سایر محصولات Google را ردیابی کند.
گوگل آنالیتیکس می تواند با ردیابی بازدید کنندگان از تمام سایت های مراجعه کننده و تعداد بازدید کننده های تبدیل شده به مشتری یا اعضا، کمپین بازاریابی را فراهم کند. Google Analytics با استفاده از یک قطعه کد Javascript در وب سایت شما، می تواند فعالیت نظارتی و تحلیلی خود را آغاز کند. هیچ سخت افزار یا نرم افزاری برای نصب وجود ندارد و تمامی برنامه، در فضای ابری ذخیره شده است.
ویژگی های گوگل آنالیتیکس شامل موارد زیر است:
- ابزارهای گرافیکی برای تجسم داده ها از جمله داشبورد، کارت امتیاز و نمودارهایی که تغییرات را در طول زمان نشان می دهند.
- تقسیم بندی برای تجزیه و تحلیل زیر مجموعه ها
- گزارش های سفارشی
- اشتراک و ارتباط مبتنی بر ایمیل
- ادغام با سایر محصولات Google مانند AdWords ،Public Data Explorer و Website Optimizer
به طور کلی اگر در زمینه تحلیل داده ها در وب سایت خود تحقیقاتی انجام داده اید، احتمالاً درباره Google Analytics زیاد شنیده اید.
چگونه گوگل آنالیتیکس داده ها را ردیابی می کند؟
Google Analytics تمام داده های خود را با یک کد رهگیری منحصر به فرد که در هر صفحه وب سایت خود نصب می کنید، ردیابی می کند. این کد یک قطعه کوچک از Javascript یا یک زبان رمزنگاری است که هنگام بازدید از آن صفحات، در مرورگر بینندگان اجرا می شود.

کد Javascript با یک فایل جاوا اسکریپت بزرگتر در سرور Google کار می کند تا اطلاعات مربوط به فعالیت کاربر در سایت را جمع آوری کند. هر بار که کاربری به سایت مراجعه می کند، کد اطلاعات مربوط به بازدید وی توسط گوگل ردیابی می شود.
گوگل آنالیتیکس چه معیار هایی را اندازه می گیرد؟
بلوک های ساختاری گزارش های گوگل آنالیتیکس دارای 2 ویژگی dimensions و metrics هستند.
dimensions: ویژگی ها و صفات داده های شما است. مانند city، یعنی شهری که ترافیک سایت از آنجا هدایت می شود، یا صفحه ای از وب سایت که دارید آن را مورد بررسی قرار می دهید، و یا کانال رسانه های اجتماعی که ارزیابی می کنید.
metrics: اندازه گیری کمّی برای dimensions است. به عنوان مثال، اگر می خواهید نحوه تاثیر تبلیغات خود را در پاریس ارزیابی کنید (dimensions)، دو هزار نشست در وب سایت را که ثبت کرده اید، metrics شما خواهد بود.

با گوگل آنالیتیکس چه کاری می توانید انجام دهید؟
به طور خلاصه، Google Analytics به شما کمک می کند تا براساس داده تصمیم گیری کنید. می توانید هزینه بیشتری را برای تبلیغات خود توجیه کنید. کشف کنید که در کجا باید تبلیغات کنید و حتی تعیین کنید چه نوع محتوا را برای تبلیغات نیاز دارید.
Google Analytics داده ها را در سه بخش A ،B ،C طبقه بندی می کند:
- Acquisition
- Behavior
- Conversions
علاوه بر این، می توانید از این ابزار استفاده کنید تا ترافیک مخاطبان را به صورت آنلاین تجزیه کنید.
Acquisition
Acquisition مربوط به نحوه دریافت ترافیک وب سایت است. به عبارت ساده تر، می توانید از گزارش های Acquisition استفاده کنید تا ببینید چگونه و از چه راهی ترافیک وب سایتتان را دریافت می کنید.

این بخش مهمترین داده ها را در اختیار شما قرار می دهد مانند تعداد نشست های به دست آمده، میزان bounce rate بازدیدکنندگان و تعاملات آن ها در کانال های مؤثر. به طور کلی این بخش یک راه سریع و آسان برای دیدن نحوه عملکرد کانال های موثر شما می باشد.

گزارش های Acquisition روشی بسیار عالی است برای بررسی اینکه کدام راه ها برای هدایت ترافیک به سایت شما و انجام اقدامات خاص برای افزایش عملکرد وب سایت می باشد. استفاده از تب ها و نمایه های دیگر به شما امکان می دهد انواع مختلف ترافیک را بررسی کنید.
به عنوان مثال، می خواهید بدانید کدام موتور جستجو بیشترین ترافیک ارگانیک را به سمت وب سایت شما هدایت می کند. با استفاده از گزینه Source/Medium، می توانید منابع و واسطه های اختصاصی که بیشترین مشتری را به سمت وب سایت شما هدایت کرده اند را مشاهده کنید. (مانند گوگل/ ارگانیک در مقابل بینگ/ ارگانیک).

همچنین می توانید داده را با Search Console یکپارچه کنید تا ببینید کدام صفحات، صفحات فرود (Landing Page) شما هستند. آیا صفحات فرود بسیار عالی دارید، اما در نتایج جستجوی Google کم هستند؟ آیا با کلمات کلیدی خاصی در نتایج جستجو ظاهر می شوید، اما دارای CTR پایینی هستید؟ با ادغام داده های Search Console و Google Analytics، می توانید تمام این داده ها را مشاهده کرده و سایت خود را برای افزایش CTR بهینه کنید.

Behavior
Behavior اطلاعات بسیار زیادی در مورد آنچه بازدید کنندگان در وب سایت شما انجام می دهند، ارائه می کند. با استفاده از این گزارش ها می توانید عملکرد محتوای وب سایت خود را ارزیابی کرده و تعیین کنید که آیا بازدید کنندگان شما اقداماتی را که می خواهید انجام دهند، انجام می دهند یا خیر.
همچنین بازدیدهای صفحه (pageviews)، بازدید های یک صفحه منحصر به فرد (unique pageviews)، میانگین زمان ماندن در صفحه (average time on page)، میزان bounce rate و درصد خروج (percent exit) را مشاهده خواهید کرد. همه این معیارها نحوه تعامل کاربر با صفحه شما را توصیف می کنند. در اینجا چند تعریف آورده شده است:
- بازدیدهای صفحه: تعداد کل صفحات مشاهده شده.
- بازدید های یک صفحه منحصر به فرد: تعداد افرادی که حداقل یک بار در طول بازدید یک صفحه خاص را مشاهده کرده اند.
- میانگین زمان ماندن در صفحه: میانگین مدت زمانی که کاربران برای مشاهده صفحه می گذرانند.
- میزان bounce rate: نسبت بازدیدهای صفحه به کاربرانی که از آن صفحه دیدن کرده اند.
- درصد Exit: درصد کاربرانی که از یک صفحه یا مجموعه ای از صفحات خارج می شوند.
Conversions
بخش Conversions Google Analytics درمورد چگونگی ورود افراد در وب سایت شما است، که این امر برای بهبود نرخ تبدیل شما ضروری است. گزارش های تبدیل به چهار بخش تقسیم می شوند: اهداف (goals)، تجارت الکترونیک (eCommerce)، قیف چند کانال (multi-channel funnel) و انتساب (attribution).
اهداف (goals)
توجه به این نکته مهم است که برای موفقیت، باید اهداف خوبی را تعیین کنید. به عنوان مثال، اگر مشاغل تجارت الکترونیکی را اداره می کنید، ترجیح می دهید خرید های بیشتری از طریق سبد خرید داشته باشید، درست است؟ با ایجاد اهداف خاص (و دقیق) مطمئن شوید که خود را برای پیروزی آماده کرده اید.

تجارت الکترونیک (eCommerce)
بخش بعدی تجارت الکترونیک است. این بخش مخصوص تجارت هایی است که محصولات خود را در سایت خود می فروشند. در این مرحله چند گزارش مفصل نیز وجود دارد. گزارش عملکرد محصول، نحوه عملکرد محصولات شما را نشان می دهد. از این گزارش استفاده کنید تا ببینید کدام محصولات دارای عملکرد عالی هستند و کدام نیستند. به دنبال روندهای فصلی و قیمت باشید.
همچنین می توانید با استفاده از گزارش عملکرد فروش، کل درآمد خود را بدست آورید. این عملکرد روزانه فروش شما را تجزیه می کند. در مرحله بعد، گزارش معاملات را مشاهده می کنید که درآمد، مالیات، حمل و نقل و مقدار کالای خریداری شده را برای هر معامله انجام شده در مدت زمانی که اندازه گیری می کنید، تجزیه می کند.
و در آخر اینکه، شما زمان خرید دارید، که مدت زمان لازم برای بازدید کننده را برای خرید یک محصول پس از ورود به سایت، نشان می دهد. از این داده ها استفاده کنید تا متوجه شوید آیا موانعی در روند خرید وجود دارد یا خیر.
قیف های چند کانال (Multi Channel Funnels)
برای مشاهده کامل مسیر مشتری در سایت خود از قیف های چند کانال استفاده کنید. این بخش به شما کمک می کند تا اقدامات دیگری را که یک کاربر انجام می دهد را بدانید و به شما در افزایش عملکرد سایت کمک می کند. مانند خواندن یک پست وبلاگ، بارگیری یک راهنما یا ثبت نام در یک خبرنامه.
انتساب (Attribution)
بخش Attribution Google Analytics فقط یک گزارش دارد: ابزار مدل مقایسه. شما می توانید از این ابزار برای درک تفاوت در نرخ تبدیل هنگام تغییر Attribution استفاده کنید. این گزارش می تواند به شما کمک کند ببیند که چگونه بازاریابی متفاوت، بر نرخ تبدیل کلی شما شامل تبلیغات پولی، ایمیل و بازاریابی محتوا، تأثیر می گذارد.
حل مسئله با گوگل آنالیتیکس
در انتها، Google Analytics واقعاً ابزاری برای حل مشکل است. برای جستجوی راه حل، از همان ابتدا وارد تجزیه و تحلیل نشوید. سرعت صفحه کند می شود؟ آیا مشتریان در یک نقطه مشخص در سایت از سایت خارج شده اند؟ همه این ها مواردی هستند که می توانید با استفاده از Google Analytics آن ها را شناسایی کنید. فقط در این صورت می توانید به علت اصلی مشکل و نحوه برنامه ریزی برای رفع آن پی ببرید.

دیدگاهی بنویسید