در این مقاله 8 مورد از روش های بهبود UX یا تجربه کاربر را برای افزایش بازدهی سایت برای شما عنوان خواهیم کرد.

روش اول: تصاویر شناور روی پس زمینه

استفاده از جلوه های ویژه در نمایش عکس ها بسیار مهم است، مخصوصا برای سایت های فروشگاهی که اکثرا عکس محصولات را قرار می دهند. می توان با قرار دادن عکس ها در قالبی خاص و با سایه های ویژه حس کاربر را از دیدن عکس ها بهبود بخشید.

به این تصویر که در آن عکسی از یک پیراهن در یک سایت قرار گرفته است توجه کنید:

تصاویر شناور روی پس زمینه
می توان با قرار دادن عکس ها در قالبی خاص و با سایه های ویژه حس کاربر را از دیدن عکس ها بهبود بخشید.

همانطور که می بینید تصویر بالا خوب است اما اگر عکس از چهارچوب خودش خارج شود و روی پس زمینه شناور شود، چگونه جلوه ای خواهد داشت؟

تصاویر شناور روی پس زمینه
بسیاری از سایت های فروشگاهی از این چنین ترفند هایی برای گذاشتن محصولات خود استفاده می کنند.

اگر خوب توجه کنید می بینید که گذاشتن یک سایه برای تصویر باعث شده تا آن دارای یک جلوه سه بعدی باشد و کاربر وقتی آن را ببیند احساس می کند می تواند آن را در دست بگیرد. در واقع طراحی باعث شده تا فاصله بین محصول و تعامل با صفحه کم شود و سایه تاثیر بسیار زیادی در کیفیت و ارتباط بین محصول و صفحه دارد.

بسیاری از سایت های فروشگاهی از این چنین ترفند هایی برای گذاشتن محصولات خود استفاده می کنند. ایجاد حالت سه بعدی در شناور کردن تصویر روی صفحه نقش مهمی دارد. این یکی از جمله روش های بهبود UX است. پس عکاسی خوب و جلوه های خوب در مشاهده کالا ها تجربه بهتری را برای کاربر فراهم می کند.

روش دوم: طراحی تایپوگرافی

طراحی تایپوگرافی
تایپوگرافی از کاربردی ترین روش ها است

سایت های مینیمالیستی سال هاست که از این روش استفاده می کنند و طرح ها به مرور زمان ارتقاء پیدا کرده اند. در تصویر مشاهده می کنید که یک صفحه سفید با یک متن بسیار ساده، چگونه از طریق تایپوگرافی به صفحه ای بسیار زیبا تبدیل شده است:

تایپوگرافی از کاربردی ترین روش ها است، حتی در معرفی محصولات نیز می توان از این روش استفاده کرد و کلماتی را که برای کاربر مهم هستند به شیوه ای بخصوص نمایش داد.

روش سوم: استفاده از اینفوگرافیک به عنوان ابزار اولیه

در دهه گذشته اینفوگرافیک ها به عنوان یک افزودنی به وب سایت ها اضافه شدند و اغلب در وبلاگ ها و مقاله مورد استفاده قرار می گیرند و در بدنه اصلی سایت نقشی نداشته اند؛ اما در چند سال گذشته اینفوگرافیک ها جایگاه خود را در مرکز سایت ها پیدا کرده اند و نشانگر نتایج بسیار جالبی هستند.

در شکل زیر نمونه ای از اینفوگرافیک استفاده شده در یک سایت را مشاهده می کنید که آمار کاربردی را در یک قالب مناسب به کاربر نشان می دهد و با نگاهی کوتاه به آن می توان اطلاعات زیادی را فهمید.

استفاده از اینفوگرافیک به عنوان ابزار اولیه
در چند سال گذشته اینفوگرافیک ها جایگاه خود را در مرکز سایت ها پیدا کرده اند و نشانگر نتایج بسیار جالبی هستند.

وجود اینفوگرافیک امکان مقایسه بصری را فراهم می کند و به راحتی می توان از آن نتایج کاربردی را دریافت کرد. به جای استفاده از محتوایی که امکان دارد برای کاربر خسته کننده باشد می توان با کمک گرفتن از اینفوگرافیک ها، به روشی جذاب مطالب را برای خوانندگان قرار دارد.

در ادامه روش های بهبود UX یا تجربه کاربر می توان روش های زیر را عنوان کرد:

طراحی متناسب با هر رزولوشن و صفحه
تکنیک های بسیاری را می توان استفاده کرد تا وب سایت به طور مناسبی در همه دستگاه ها نمایش داده شود.

روش چهارم: طراحی متناسب با هر رزولوشن و صفحه

باید به گونه ای طراحی ها انجام شود که کاربر با هر وسیله ای و با هر رزولوشنی به سایت مراجعه کرد در دیدن محتوا و عکس ها دچار مشکل نشود. تکنیک های بسیاری را می توان استفاده کرد تا وب سایت به طور مناسبی در همه دستگاه ها نمایش داده شود، در این جا است که بحث موبایل فرندلی بودن مطرح می شود.

با توجه به رشد و گسترش و ایجاد دستگاه ها با اندازه های مختلف باید به این نکته بسیار توجه کرد تا بتوان کاربران را جذب کرد.

اگر بخواهید اطلاعاتی را راجع به الگوریتم موبایل گوگل داشته باشید می توانید به این مقاله مراجعه کنید و اطلاعات لازم را بدست آورید.

روش پنجم: برند خود را با شخصیت کارتونی بسازید

با خلق و استفاده از شخصیت های کارتونی متناسب با حوزه کاری وب سایت خود می توانید در جذب کاربران بسیار موفق باشید. این گونه برند ها که با شخصیت های کارتونی شناخته می شوند در ذهن کاربران بیشتر می مانند.

برند خود را با شخصیت کارتونی بسازید
با خلق و استفاده از شخصیت های کارتونی متناسب با حوزه کاری وب سایت خود می توانید در جذب کاربران بسیار موفق باشید.

روش ششم: استفاده از اشتباه نویسی

یکی دیگر از کارهایی که بر اساس تجربه کاربر بسیار موثر است استفاده از جملات اشتباه و مبهم در ابتدای نوشته ها است. این کار کاربران را ترغیب می کند تا ادامه نوشته را بخوانند تا بفهمند معنی این جمله که استفاده شده چه بوده است. این روش برای همه سایت ها و مطالب به یک شکل کاربردی نخواهد بود و شما باید با هوشمندی بتوانید متناسب با کار خود از آن استفاده نمایید.

روش هفتم: بر صفحه اصلی متمرکز باشید

یکی دیگر از روش ها که براساس تجربه کاربر توصیه شده است این است که بتوانید اکثر مطالب لازم و کاربردی را در صفحه اول که کاربر به محض ورود با آن مواجه می شود تعبیه کنید. این کار باید به گونه ای انجام شود که کاربر در ورود اولیه به سایت خلاصه ای از اطلاعاتی را که لازم است بدست آورد.

بر صفحه اصلی متمرکز باشید
اکثر مطالب لازم و کاربردی را در صفحه اول که کاربر به محض ورود با آن مواجه می شود تعبیه کنید.

البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که شلوغ کردن زیاد صفحه اول نیز باعث سردرگمی می شود، پس باید نظم و تناسب خوبی را ایجاد کرد.

روش هشتم: استفاده از نور و سایه

یکی از بهترین کارها استفاده از عکس هایی است که دارای نور ها و رنگ های متناقض زیادی باشند. این عکس ها باعث جلب توجه کاربران شده و آن ها را به بازدید ترغیب می کنند. براساس تجربه کاربری تصاویر الهام بخش برای کاربران بسیار جذاب است.

استفاده از نورو سایه
یکی از بهترین کارها استفاده از عکس هایی است که دارای نور ها و رنگ های متناقض زیادی باشند.

این موارد بخشی از روش های بهبود UX بودند که برای شما عنوان شد، روش های بسیار دیگری نیز در این مورد وجود دارد.