API مخفف کلمه application programming interface است و به عنوان رابط نرم افزاری، ارتباط را بین نرم افزار های مختلف ایجاد می کند. اینکه افراد به راحتی می توانند با استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه، به حساب کاربری ایمیل خود وارد شوند با استفاده از API امکان پذیر شده است. API ها باعث تغییرات بسیاری در دنیای مدرن وب شده اند.

دریافت و ارسال داده
دریافت و ارسال داده

کاربرد

تبادل اطلاعاتی که بین نرم افزار های مختلف هنگام کار با سیستم انجام می شود به کمک API صورت می گیرد. API ها هنگامی که متنی از یک نرم افزار در ورد یا اکسل کپی می شود، تعریف داده های جا به جا شده را در دو برنامه به عهده می گیرند. همین امر باعث می شود تا همان متن در نرم افزار دیگر مشاهده شود.

مزایای رابط نرم افزاری
مزایای رابط نرم افزاری

مزایا

زمانی که مواردی مانند سرویس های گوگل یا فیسبوک به امکانات اپلیکیشن ها یا وب سایت ها اضافه می شود، این API است که امکان این استفاده را به طور صحیح فراهم می کند. به عنوان مثال اپلیکیشن یا برنامه هایی هستند که مکان موارد خاص مانند بانک ها یا رستوران ها را نمایش می دهند.

در این موارد با حجم عظیمی دیتا رو به رو هستید و طبیعتا تهیه نقشه اختصاصی برای این کار بسیار وقت گیر و پر هزینه خواهد بود. در چنین مواردی به کمک این رابط، نقشه های گوگل را به امکانات برنامه اضافه می کنند. این ترکیب عملکرد ها باعث می شود تا یک سرویس بهبود یافته در کمترین زمان ممکن آماده شود و در اختیار کاربران قرار گیرد.

استفاده از API باعث می شود تا تجربه کاربری بسیار بهبود پیدا کند و اثرات آن بر سئو وب سایت بسیار زیاد خواهد بود.

API ها امکان ارتباط بین یک محصول یا سرویس با دیگری را فراهم می کنند، بدون اینکه روند این ارتباط مشخص باشد. این ویژگی باعث رشد برنامه و صرفه جویی در وقت و هزینه می شود. در واقع API با انعطاف پذیری بالایی که ایجاد می کند، مدیریت و طراحی برنامه های جدید را آسان کرده است. همچنین امکان خلاقیت و نوآوری با استفاده از این امکان در طراحی ها بسیار بالا می رود.

کاربردهای زیاد
کاربردهای زیاد

در بیان دیگر API را به عنوان یک قرارداد دوطرفه در نظر می گیرند که خدماتی از یک طرف به دیگری منتقل می شود. با کمک این رابط های نرم افزاری امکان اتصال زیرساخت های شخصی از طریق توسعه برنامه ها در فضای ابری ممکن است. همچنین اشتراک داده با مشتریان و کاربران خارجی نیز امکان پذیر می شود.

ارزش تجاری رابط های نرم افزاری بسیار بالاست، زیرا اتصال ها را آسان کرده و روابط را گسترش می دهند. همچنین امکان درآمد زایی از داده ها نیز در این صورت فراهم می شود.

انواع پلتفرم ها
انواع پلتفرم ها

به طور خلاصه می توان گفت، API ها به شما امکان می دهند ضمن حفظ امنیت و کنترل، دسترسی به منابع خود را باز کنید. اینکه چگونه دسترسی را باز کنید و چه کسی دسترسی داشته باشد، به تصمیم شما بستگی دارد. امنیت API مهمترین نکته در مدیریت خوب آن است. برای اتصال به API ها و ایجاد برنامه هایی که داده یا عملکردی را توسط API ها به اشتراک می گذارند، می توان یک پلتفرم تعریف کرد که همه سیستم ها و اینترنت اشیاء (IoT) را به هم متصل کند.

انواع API

  • سخت افزاری
  • سیستم عاملی
  • زبان های برنامه نویسی
  • توسعه نرم افزار
  • تحت وب

رویکرد های انتشار API

سه رویکرد که در سیاست های انتشار API مورد نظر قرار می گیرد عبارتند از:

انواع رابط های نرم افزاری
انواع رابط های نرم افزاری

شخصی: این نوع رابط به نام Internal نیز شناخته می شود و فقط برای استفاده داخلی است و به شرکت ها امکان بیشترین کنترل روی API را می دهد.

مشترک: این نوع رابط به نام Partner نیز شناخته می شود، که با شرکای تجاری به اشتراک گذاشته می شود و امکان کسب درآمد را بدون کاهش امنیت فراهم می کند.

عمومی: این نوع رابط به نام public معروف است، که این نوع API در دسترس همه قرار دارد و هر فرد می تواند برنامه هایی را توسعه دهد و نوآوری در این زمینه داشته باشد.

امنیت

با افزایش راه های ارتباطی به سرور، راه های نفوذ نیز افزایش پیدا می کند. اما با در نظر گرفتن فاکتورهای لازم به راحتی می توان در مقابل این نفوذ ها مقابله کرد. اگر امنیت تامین نباشد دیتابیس ها به خطر می افتند، پس حفظ امنیت رابط های نرم افزاری بسیار پر اهمیت است.

حفظ امنیت
حفظ امنیت

API راه دور

این نوع رابط های نرم افزاری برای تعامل از طریق شبکه های اجتماعی طراحی شده اند. منظور از ‘ راه دور’ این است که منابعی که توسط API در دسترس هستند، در جایی خارج از سیستم قرار دارند. از آنجا که پرکاربردترین شبکه ارتباطی اینترنت است، بیشتر API ها بر اساس استانداردهای وب طراحی شده اند. البته باید در نظر داشت که همه API های از راه دور مربوط به وب نیستند.

طراحی

طراحی این رابط های نرم افزاری کار دشواری است و دارای مراحل بسیار پیچیده و تخصصی است. برای طراحی این رابط ها استاندارد ها و الگو های خاصی تعریف شده است. وجود این الگو ها باعث شده تا توسعه دهندگان به راحتی بتوانند از آن ها استفاده نمایند.